Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-03-23 15:49:43 +0200 В последната неделя на март преместваме часовниците с един час напред. Смяната на часовото време и детският режим

Смяната на часовото време и детският режим

Смяната на часовото време и детският режим 470 900
В последната неделя на март преместваме часовниците с един час напред.

Въвеждането на лятното часово време в България за пръв път се случва на 1 април 1979г. За нас това е обичайно явление, с което сме свикнали от деца. Но как се отразява всъщност смяната на часово време на детския организъм?

 

През първите седмица-две от смяната на часовото време е обичайно детето да не е успяло да се пренастрои. Това обаче води до липса на желание за лягане вечер, тъй като по всяка вероятност малчуганът не се е уморил достатъчно, и трудно събуждане сутрин, защото не е успял да се наспи.

 

Някои родители започват подготовката още седмица преди очакваната смяна като всеки ден събуждат детето с 10-15 минути по-рано, а вечер го слагат да спи също толкова по-рано. Това не изключва въжможността то да не успява да се наспи достатъчно през първите дни на лятното часово време, което води до раздразнителност, плачливост и избухливост. Ако детето е достатъчно голямо, можеш да му разкажеш за смяната на времето, а също и да преместите заедно стрелките на часовника сутринта. Обясни му също така, че е нормално да се чувства по-сънено сутрин, а вечер да не иска да спи, но че трябва да положи усилия, за да свикне по-бързо с промяната и след време няма да усеща това неудобство. Хубаво е и да му дадеш личен пример, особено с по-ранното лягане, за да не се почувства изолирано.

 

Постарай се да не се успиваш сутрин също така, за да запазиш ненарушен детския режим. Децата лесно се разстройват при промяна на рутината им, без да могат да обяснят защо се получава така. Ако детската стая е силно осветена, дърпай пердетата вечер, за да не се буди твоето съктровище още с първите лъчи на слънцето и да получи необходимата доза здрав непробуден сън.

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори