Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-08 14:20:04 +0300 Да поговорим за загубата Спонтанен аборт: Причини, симптоми, възстановяване (първа част)

Спонтанен аборт: Причини, симптоми, възстановяване (първа част)

Спонтанен аборт: Причини, симптоми, възстановяване (първа част) 470 900
Да поговорим за загубата

Според Световната здравна организация (СЗО) спонтанните аборти са един от често срещаните проблеми при човешката бременност. Статистически 12-15% от доказаните бременности приключват заради спонтанен аборт, а 17 до 22% от тях настъпват в най-ранните седмици на бременността. Този материал има за цел да ви помогне да разберете основните причини за спонтанния аборт, както и да ви помогне да се възстановите физически и психологочески в периода след това.

 

Какво представлява спонтанният аборт и какви са причините за него?

Медицинското определение за спонтанния аборт е прекъсната (или недоизносена)  бременност, която завършва преди 20 гестационна седмица (в някои страни по закон се счита до 24 г.с.) или иначе казано, преди ембрионът да е способен да живее извън матката.

Основната причина за спонтанните аборти се крие в генетични и хромозомни аномалии на плода. Те обикновено попречват на нормалното му развитие. Други причини, които могат да доведат до спонтанен аборт, са кухо яйце (развива се само околоплоден сак, но не и ембрион), хормонален дисбаланс, ектопична бременност (развитие на плода извън матката), миомни възли, нелекуван диабет, поемане на токсични вещества, аномалии в матката и шийката, прием на лекарства, злоупотреба с тютюнопушене, алкохол или наркотици, и др.

Спонтанният аборт е неприятно събитие, което засяга живота и на двамата партньори. В зависимост дали е установен проблем с бременността преди настъпване на спонтанен аборт, т.е. има ситуация на „заплашващ“ аборт лекарите могат да приложат лечение за задържане в зависимост от бективното състояние на плода и пациентката. Много лекари обаче избягват да препоръчвт такова лечение, тъй като абортите, започнали в този етап от нея са предизвикани често от генетични увреждания на ембриона или отклонения от развитието, несъвместими с живота. Принципът е, че ако бременността е здрава тя ще се запази, а налице е започнал спонтанен аборт, то най-вероятно има дефект на плода, заради който организмът изхвърля бременността. При всички положения основен приоритет е животът на майката, наред с живота на плода.

 

Какви са симптомите и ефектите на спонтанния аборт?

1. Кървене

Тъй като спонтанният аборт е свързан с изхвърляне на плода от тялото, кървенето е неизбежно следствие от него. Обичайно започва като леко зацапване, което прогресира до силно кървене (както по време на менструация) с изхвърляне на съсиреци. Продължителността на кървенето зависи и от това дали е абортът е подпомогнат оперативно. При някои аборти се изчаква организмът спонтанно да се изчисти от бременността – това става при положение, че жената се чувства добре, няма температура или симптоми за инфекция, жизнените й показатели са стабилни, няма тежко кървене. В други случаи се налага извършването на т.нар. „кюретаж“ на матката (оперативно премахване на съдържимото на матката), който предполага по-бързо възстановяване. При всички положения, ако кървенето надвишава 2 седмици, трябва да се направи консултация с лекар, а докато трае е забранено използването на басейни, публични тоалетни и др., за да избегнете риска от инфекция.

 

2. Инфекции

Инфекциите понякога са свързани с провеждането на кюретажа, въпреки неговата превантивна мярка за развитие на такива. Подобни инфекции следва да се лекуват с антибиотици или допълнителна оперативна интервенция, в случай че причината за инфекция е свързана с неотстранени първия път остатъци от плацента. Възпаленията в такива случай се характеризират с остри ниски коремни болки, вагинално течение, кървене, температура. Ако имате някой от тези симптоми задължително трябва да минете през гинекологичен преглед.

 

3. Болки

Болките при спонтанния аборт са често срещани, тъй като се дължат на контракции в матката. Те могат да бъдат много остри и се усещат и в други части на тялото, като най-често в долната част на гърба и кръста.

 

4. ЧХГ стойности

Хормонът на бременността (ЧХГ - човешки хорион-гонадотропин) ще присъства в организма на жената няколко месеца след спонтанния аборт. Особено в случаите на аборти около 8-10 г.с. отнема повече време на тялото да се изчисти от него, тъй като към момента на прекратяване на бременността, хормонът е бил с най-високи стойности.

 

5. Състояние на матката

Обикновено са необходими 2 до 3 седмици, за да може матката да възвърне нормалния си размер и състояние след протичането на спонтанния аборт, а цервиксът (шийката на матката) да се затвори напълно. Понякога обаче матката не успява да изхвърли съдържимото при спонтанен аборт, като медицински състоянието е известно като непълен (задържан в матката) или мисед аборт. Той е особено болезнен и се характеризира с болки, продължаващи една или две седмици. Матката трябва да се освободи от съдържащото и колкото се може по-бързо, но не по-късно от 4-ата седмица след смъртта на плода. Трябва да се има в предвид, че след изпразването на матката (спонтанно или оперативно) има опасност от поява на по-обилно кръвотечение поради понижената съкратителна способност матката и на намалената съсирваемост и ниво на фибриногена. Затова преди всяка интервенция при мисед аборт трябва задължително да се изследва съсирваемостта на кръвта  и нивото на фибриногена в кръвния серум.

 

6. Лактация

В зависимост от продължителността на бременността, след спонтанен аборт може да се появи лактация от гърдите. Те обикновено се усещат натежали и пълни но това усещане намалява с времето. В някои случаи лекарите изписват медикаментозно лечение за по-бързо възстановяване на гърдите.

 

Възстановяването след спонтанен аборт обикновено става до 1 месец след него, ако не са налице други усложнения. Следващата овулация настъпва 2 до 4 седмици по-късно, а менструацията около 2 седмици след нея. Често може да има леки промени в продължителността и силата на кръвотечение, в зависимост от това доколко са се възстановили стените на матката и дали е бил прилаган кюретаж.

 

Възстановяването от спонтанния аборт е освен физическо, така и психическо, тъй като е тежък удар за бременната жена.

Какво да предприемем за здравословното си физическо състояние след загубата на бременността?

1. Почивайте

Спонтанният аборт е травматично изживяване, така че ви е необходимо време за възстановяване. Затова почивайте повече и когато можете. Може да ви е трудно да спите, а това изтощава и съзнанието. Опитайте да пиете топло мляко или успокояващ билков чай, за да заспите по-лесно.

 

2. При болки

Нормално е да изпитвате физическа болка при и след спонтанния аборт. Ако е прекалено силна консултирайте се със своя лекар, за да ви предпише спазмолитични средства за намаляне на болките и контракциите. Ако болката не намалява или се усилва с времето задължително си направете пълен гинекологичен преглед, за да се уверите, че не е свързана с възпаления или други инфекции.

 

3. Следете температурата си

Мерете температурата си всеки ден няколко дни непосредствено след спонтанния аборт. Повишената температура може да бъде знак на възпаление или инфекция, затова не се опитвайте да я туширате с противовъзпалителни средства, а веднага се прегледайте.

 

4. Поддържайте висока хигиена

Използвайте дамски превръзки докато трае кръвотечението и се въздържайте от тампони, за да намалите риска от вкарване на болестотворни бактерии в организма си. Въпреки че може би сте в период, в който не желаете да се занимавате с нищо и сте се отдали на мъката си, не пропускайте и ежедневните душове, за да регулирате телесната си температура. Не използвайте вагинални душове или силни дизенфектанти в областта на гениталиите, отново за да се предпазите от възпаления.

 

5. Топли и студени компреси

Много жени се оплакват от силно главоболие и мигрена след притърпян спонтанен аборт. Прилагайте топли и студени компреси на главата си, за да облекчите неприятното усещане.

 

6. Здравословно хранене

Тялото ви има нужда да се възстанови след аборта, затова се нуждаете от здравослоевн и балансиран хранителен режим. Уверете се, че приемате достатъчно протеини, въглехидрати, фибри, ненаситени мазнини и основни минерали и витамини.

 

7. Приемайте вода

Хидратацията е важна за възстановяването на тялото, особено при обилно кървене. Затова приемайте поне 8 чаши вода на ден. Можете да включите и плодови сокове, билкови чайове като мента и лайка или да пиете бульони. Избягвайте кофеинови напитки в началото, тъй като те са диуретици. 

 

8. Сексът след аборт

Опитвайте се да избягвате секса през първите две седмици след аборта или докато спре кръвотечението. Независимо, че пъртньорът ви може да е в отлично здраве, сексът в този период все още крие възможност от инфекции. Също така се конслутирайте с лекаря си преди да започнете отново опити за забременяване, за да прецени дали тялото ви е достатъчно възстановено за износване на следваща бременност. През останалото време използвайте контрацептивни средства.

 

Продължението на статията прочетете тук.

 

Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори