Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-06-22 13:30:04 +0300 Вече изминаха 40 седмици и очаквате раждането с нетърпение, но вашето бебече все още не е заявило намерение да излиза? Стимулацията на зърната ускорява ли раждането?

Стимулацията на зърната ускорява ли раждането?

Стимулацията на зърната ускорява ли раждането? 470 900
Вече изминаха 40 седмици и очаквате раждането с нетърпение, но вашето бебече все още не е заявило намерение да излиза?

Съвсем нормално е да се чувствате притеснени, макар че подобно закъснение не е рядко срещано. В такива случаи лекарите могат да се опитат естествено да предизвикат раждане или да индуцират контракциите, за да подпомогнат раждането. Една такава естествена индукционна техника е стимулирането на зърната.

 

Безопасно ли е да изпробвате тази техника у дома?

Стимулирането на зърната е безопасно, стига да не го изпробвате, докато не ви се наложи. Тъй като ефективността на тези техники не е 100% достоверна, консултирайте се с вашия лекар преди да го опитате. Резултатите зависят и от вашата медицинска история. По принцип естествената индукция у дома не се препоръчва при никаква бременност, тъй като някои рискови фактори не стават очевидни, докато раждането действително не започне

 

Може ли стимулирането на зърната да предизвика раждане?

Стимулирането на зърната може да помогне за предизвикване на раждане, при условие че не е имало усложнения по време на бременността. Окситоцинът играе решаваща роля за започване на раждането чрез задействане на маточните контракции. Стимулирането на зърната освобождава този хормон и усилва контракциите, за да подпомогне движението на бебето надолу по родилния канал.

 

Ето някои доказателства, които показват, че стимулирането на зърната действа, но само при бременност с нисък риск.

  1. В рандомизиран контролиран експеримент в държавна болница в Турция (2015 г.), фазите на раждането са били по-кратки с стимулация на зърната. Средната продължителност на раждането е била 3,8 часа (първа фаза), 16 минути (втора фаза) и 5 ​​минути (трета фаза) след стимулация на зърното, която е по-ниска в сравнение със средната стойност от 6,8 часа, 27 минути и 6 минути за контролната група. Също така този метод подпомага вагиналното раждане.
  2. В проучване от 2012 г., проведено при първа бременност с нисък риск, жените в 38-а г.с. са били посъветвани да масажират гърдите си три пъти на ден, в продължение на 15 до 20 минути. Раждането им е настъпило средно в 39,2-та седмица в сравнение с контролната група на 39,5 . Също така шансовете за цезарово сечение бяха ниски.
  3. Шестнадесет бременни жени с нисък риск между 38-а и 40-а гестационна седмица са били помолени да опитат стимулация на зърната в продължение на три дни, по един час на ден. В последствие слюнката им е тествана за нивото на окситоцин. На третия ден нивата на окситоцин са били високи и при шест от жените жени е започнало раждане.

Стимулацията на зърната може да е приемлива за бременни с нисък риск, тъй като липсват научни изследвания за нейната ефективност при високорискови бременности.

 

Как действа стимулирането на зърната?

Стимулирането на зърната имитира кърменето и кара сензорните клетки на зърната да стимулират мозъка да отделя окситоцин. При галене или триене на зърната се освобождава окситоцин, който инициира раждането, като причинява контракции на матката.

 

Как да извършим стимулация на зърната?

Обърнете внимание, че стимулирането на зърната е безопасно само при нормални, доносени и нискорискови бременности. Също така, тя трябва да се извършва само ако вашият акушер-лекуващ лекар счита, че е за безопасно за вас.

  • Изберете метода: Може да стимулирате зърната ръчно с пръсти или да използвате помпа за кърма. Или вашият партньор или ако имате бебе на 1-2г. могат да стимулират орално зърната, като ги смучат.
  • Масажирайте ареолата: Задръжте зърната, фокусирайки се повече върху ареолата (тъмната зона около зърното), между палеца и показалеца и внимателно масажирайте областта. Зърната се състоят от нервни окончания, които стимулират освобождаването на окситоцина.
  • Повторете с другата гърда: Изчакайте две до четири минути, преди да започнете с друга гърда. Прекарайте 15 минути, стимулирайки едната, и след това преминете към другата. Извършвайте стимулацията в продължение на един час (тоест по две стимулации на гърда, като ги редувате) и я повтаряйте три пъти на ден.
  • Изпълнявайте с повишено внимание: Целта е да се индуцира раждането, но не и да се избързва със силни контракции. Ако имате контракция, въздържайте се от масажиране и изчакайте да спре. Ако зърната ви са раздразнени или чувствителни, нанесете кокосово масло, кърма или друго натурално масло, за да облекчите дискомфорта.

 

Какви са другите техники за индуциране на раждането?

Има и други начини за предизвикване на раждането. Те също могат да бъдат изпробвани заедно със стимулацията на зърната, но само при условие че сте близо до термин и вашият лекар ги одобри.

  • Ходенето, особено дългите разходки, може да стимулира отделянето на окситоцин и да смъкне бебето към родилния канал. Въпреки това, не се пресилвайте с натоварващо бързо ходене, тъй като това може да ви изтощи. Леката разходка е достатъчна, за да подпомогне процеса.
  • Сексът също може да ускори раждането. Семенната течност съдържа вещества, които отпускат шийката на матката и позпомагат раждането. Въздържайте се от секс в определени случаи, като плацента превия (предлежаща плацента), предполагаемо разкъсване на околоплодния мехур, тъй като това може да доведе до усложнения.
  • Билки като листа от малина, чай от масло от вечерна иглика и черен кохош помагат за индуциране на раждането. Въпреки че може да са ефективни, няма доказателства, които да подсказват, че са безопасни за употреба и е препоръчително да се избягват или в крайни случаи да се приемат само под лекарско наблюдение.
  • Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин, който стимулира раждането чрез омекотяване на шийката на матката. Някои други тропически плодове, включително папая, манго и киви, също показват същото свойство. Но няма подходящи проучвания, които да подкрепят тази теория.
  • В някои култури се възприема, че яденето на пикантни храни може да стимулира раждането. Смята се, че подправките могат да разстроят корема и да доведат до маточни контракции в утробата. Това обаче може да не е най-добрата идея, тъй като прекалено пикантната храна може да доведе до лошо храносмилане или киселини.
  • Взимането на топъл, релаксиращ душ или накисване във вана, пълна с топла вода, може да стимулира контракциите на матката. Оказва положителен ефект върху емоциите ви, като премахва страха и тревогата ви от раждането. Уверете се, че водата е топла и не е гореща.

Повечето от тези твърдения не са подкрепени от научни изследвания. Затова винаги е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да опитате някое от тях.

 

Кога трябва да отидете в болницата или да потърсите лекар?

В началните етапи на раждането контракциите са тъпи с малък дискомфорт. Ако опитвате някой от горните методи, се постарайте да засичате продължителността и честота на контракциите.

В идеалния случай контракциите трябва да продължат около 40 до 60 секунди и да се повторят два до три пъти за десет минути. Ако смятате, че контракциите са по-силни и продължават по-дълго или усещате, че бебето се спуска по-ниско в тазовата област, или слузестата тапа е изпаднала, задължително се обърнете към своя лекар.

 

Когато сте близо до термин, може да изпитвате нетърпение и безпокойство. Но не предприемайте никакви мерки за предизвикване на раждането на своя глава. Говорете с вашия лекар, който ще ви предложи най-добрия начин за вашия случай. Дори ако сте в 40-та седмица, имайте търпение и се грижете за себе си.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори