Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-25 13:08:21 +0300 Страхът от изоставяне е нормална и необходима част от развитието, която показва, че детето се развива. Страхът от изоставяне в градинска възраст

Страхът от изоставяне в градинска възраст

Страхът от изоставяне в градинска възраст 470 900
Страхът от изоставяне е нормална и необходима част от развитието, която показва, че детето се развива.

През първата година от живота в ума на детето се установява нещо, наречено постоянство на обекта. Това, за което се отнася постоянството на обекта, е фактът, че бебето помни, че мама или татко продължават да съществуват дори след като единият или и двамата напуснат стаята. Това означава, че сега се установява истинска привързаност между родител и дете, която се проявява в страха на детето, че след като мама напусне стаята, тя може да не се върне.

Всъщност страхът от изоставяне е нещо, с което се сблъскваме най-често, когато детето започне ясла или детска градина и детето се сблъсква с мисълта, че мама няма да дойде да го вземе или мама няма да бъде вкъщи, когато се върне то се върне у дома след градина. Ако по-големите деца продължават да изпитват страх изоставяне или от напускане на дома си, това може да означава по -дълбоко генерализирано тревожно разстройство. При нормални обстоятелства този страх спира да се появява в начална училищна възраст. Не е ясно защо някои деца не изпитват това безпокойство при започване на училище, докато други го правят. Нека помним, че ако се сблъскате с този феномен като родител, това е само естествен етап, който се израства.

Страхът се изразява в много форми, включително детето да избухне в истеричен плач, да се вкопчи в краката на родителя и да не го пуска, да крещи и други форми на поведение, предназначени да събудят вина и страх у родителя. Най-често само единият родител е обект на страха от изоставяне и най-често това е родителят полагащ основни грижи за детето. Това не означава, че другият родител е по-малко обичан или нужен на детето.

Едно от най-лошите неща, които един родител може да направи, е да се поддаде на страха на детето си и да му позволи да остане у дома.

 

3 основни принципа, които ще ви помогнат да се справите по-лесно със страха от изоставяне:

  • Родителите трябва да спазват обещанията си да бъдат у дома, когато детето се върне от градина, или да ги вземат навреме от там, ако това му е било обещано.
  • Рутината и последователността е това, което изгражда увереност у детето, че нещата продължават да бъдет нормални и стабилни дори във времето, когото то не е с мама и татко.
  • Не се измъквайте тихомълком, когато оставяте детето на градина или училище докато то не ви гледа, ако сте обещали да останете там, вярвайки, че така ще избегнете страха и паниката, но те ще се завърнат с нова сила, когато детето ви потърси, а вие не сте там.

 

Прочетете тук и нашите 7 съвета за подготовка преди първият ден на детска градина.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори