Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-05-10 17:15:47 +0300 Сутрешно гадене по време на бременност - първа част

Сутрешно гадене по време на бременност - първа част

Сутрешно гадене по време на бременност - първа част 470 900
Вие сте в началото на бременността – усещате само напрежение в гърдите и порив често да уринирате, но можете да се справите с това. Но един ден се събуждате от прилошаване.

Изглежда сте получили пристъп на морска болест. Или поне така много бременни жени описват сутрешното гадене. Пригответе се, защото шансовете да се сблъсквате с този неспокоен стомах през следващите няколко седмици са големи.

Какво представлява сутрешното гадене?

Сутрешното гадене описва прилошаването и пристъпите на повръщането, които могат да се случат, когато сте бременна. Тъй като обонянието ви в този период е особено силно е възможно да изпитате силно отвращение към определени храни и миризми.

„Сутрешната“ част на този симптом на бременността обаче е доста погрешно наименувана. Ако сте сред онези 3 от 4 майки, които страдат от симптоми на сутрешно гадене, знаете, че гаденето и повръщането всъщност могат да настъпят по всяко време на денонощието.

Кога започва сутрешното гадене?

Симптомите на сутрешното гадене обикновено започват между 6-а и 9-а седмица от бременността.

Каква е продължителността на сутрешното гадене?

При по-голямата част от бъдещите майки гаденето и повръщането обикновено отшумяват между 12-а и 16-а седмица от бременността.

Не е изключено някои жени да продължават да изпитват симптоми през втория триместър. И много малка част, особено тези, които очакват близнаци, е възможно да страдат от сутрешно гадене през цялата бременност.

Симптоми на сутрешното гадене

Типичните симптоми на сутрешното гадене включват:

  • Прилошаване, неприятно усещане през първия триместър на бременността, което много бременни жени оприличават на морска болест;
  • Неразположеност, която често се усеща сутрин, но може да се появи по всяко време на денонощието;
  • Силна непоносимост към определени миризми и храни;
  • Прилошаване, което е придружено или непосредствено последвано от глад;
  • Гадене след хранене;
  • Гадене, което е толкова интензивно, че може да доведе до повръщане;

Сутрешното гадене не вреди на вашето бебе. Трябва обаче да посетите наблюдаващия би лекар, ако не можете да задържате храни и течности, и започнете да отслабвате. Той ще прецени дали състоянието ви изисква медицинска помощ и евентуално хоспитализация, за да сте в безопасност вие и бебето.

Какво причинява сутрешното гадене?

Какво причинява сутрешното гадене? Все още не е открит еднозначен отговор на този въпрос. Ето няколко фактора, които могат да допринесат за това състояние:

  • Повишени нива на хормона на бременността hCG, които достигат своя връх по времето, когато сутрешното гадене е най-интензивно;
  • Повишаващите се нива на естроген и прогестерон, които отпускат мускулите на храносмилателния тракт и правят храносмилането по-малко ефективно;
  • Металният вкус, който много жени усещат по време на бременност;
  • Изострянето на обонянието по време на бременност;
  • Киселини или гастроинтестинална рефлуксна болест (ГРБ), които са по-чести по време на бременност;

Не всички бременни жени страдат от сутрешно гадене. А при онези, които са се сблъскали с този проблем може да протече по различен начин. При част от жените сутрешното гадене се проявява само понякога с ненатрапчиво чувство за прилошаване. При други прилошаването не отшумява през целия ден, но рядко или изобщо не повръщат. По-малка част повръщат често.

Няколко фактора могат да увеличат риска от сутрешно гадене, включително:

  1. Нива на хормона на бременността

По-високите от средните нива на хормона на бременността (ако носите близнаци, например) могат да предизвикат сутрешно гадене.

Докато по-ниски от средните нива на хормона могат да намалят или премахнат гаденето, не е невъзможно да имате напълно нормални нива на хормоните и все пак да се сблъскате със симптомите на сутрешно гадене.

  1. Стрес

Емоционалният стрес може да предизвика стомашно-чревни разстройства. Така че не е изненадващо, че сутрешното гадене има тенденция да се влошава, когато сте особено стресирани.

  1. Умора

Физическата или психическа умора може да предизвика симптоми на сутрешно гадене. От друга страна, тежкото сутрешно гадене увеличава умората.

  1. Първа бременност

Жените, които са бременни за първи път, са по-предразположени към сутрешно гадене и имат по-тежки симптоми. Ако тялото ви никога преди не е преминавало през бременност, то вероятно е по-малко „подготвено“ за прилива на хормони и всички промени, пред които преминавате. Можете също така да се почувствате притеснени от многото неизвестни, които изникват във връзка с бременността, което също да доведе до прилошаване.

Разбира се, общите правила никога не са изцяло приложими при всички. Съвсем възможно е да се чувствате по-добре през втората си бременност, отколкото през първата.

 

Очаквайте втора част на материала

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори