Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-12 17:25:25 +0300 Раян Марио Ясин спечели тазгодишното издание на наградата "Джеймс Дайсън" във Великобритания с нестандартния и иновационен дизайн на детски дрехи Създадоха "растящи" дрехи за деца

Създадоха "растящи" дрехи за деца

Създадоха "растящи" дрехи за деца 470 900
Раян Марио Ясин спечели тазгодишното издание на наградата "Джеймс Дайсън" във Великобритания с нестандартния и иновационен дизайн на детски дрехи

Завършилият Кралският колеж по изкуства в Лондон Райън Марио Ясин е спечелил британското издание на международната награда за дизайн "Джеймс Дайсън". Неговата линия "растящи" детски дрехи "Petit Pli" е предназначена да расте заедно с носителя си.

Облеклото "Petit Pli" на Ясин е създадено като част от магистърската програма "Инженерно проектиране". Дрехите добиват популярност в интернет след като списание Dezeen пуска видеоклип, който генерира над 4,4 милиона гледания.

Той е избран от над 2 000 проекта за носителна тазгодишната награда "Джеймс Дайсън" в Обединеното кралство, която признава най-иновативните изобретения на студенти в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Облеклото "Petit Pli" включва трайни плисета, които му позволяват да се разширява във всички посоки, като достига до шест размера. Ясин е бил вдъхновен да създаде детската линия, след като поръчва дрехи за своя племенник и открива, че вече не му стават в момента, в който ги доставят.

Той пренасочва предишния си опит в авиационното инженерство от лондонския Импириъл Колидж към проекта за създаване на ауксетичен материал - този, който става по-широк, когато е опънат, и се стеснява, когато се смачка.

Това означава, че дрехите изглеждат сякаш се "разопаковат" при разтягане. Колекцията включва водо- и ветроустойчиви комплекти, които отговарят на нуждите на децата между 6 месеца и 36 месеца.

Облеклата са изработени от синтетичен материал, за който е подадено искане за патент, и имат хидрофобно покритие, което ги прави водоустойчиви.

Ясин се надява "Petit Pli" да предостави по-устойчив вариант за обличане на деца, като се има предвид, че статитистиката сочи, че 300 000 тона дрехи са били изхвърлени от британските домакинства във Великобритания през 2016 г.

"Децата израстват дрехите си за няколко месеца, но ги обличаме в миниатюрни дрехи за възрастни, вместо да ги проектираме за специфичните им нужди", споделя Раян Ясин за сп. Dezeen през юли. "С наличието на11 милиона деца във Великобритания реших, че е време да преработим детските дрехи.", твърди младият иноватор. 

Като носител на наградата "Джеймс Дайсън" за Великобритания, Ясин ще получи 2 000 паунда и ще продължи към международния кръг на състезанието, където първа награда е 30 000 паунда. Той възнамерява да използва парите за по-нататъшно изследване и развитие и да развие "Petit Pli" в бизнес.

Наградата "Джеймс Дайсън" се провежда в 23 страни и е отворена за студенти на университетско ниво, както и наскоро завършили специалисти по продуктов дизайн, промишлен дизайн и инженеринг.

Създадена от британския изобретател Джеймс Дайсън и ръководена от благотворителната фондация "Джеймс Дайсън", наградата се присъжда на състезателни проекти, които предизвикват обичайнот и използват базисно инженерство и дизайн в полза на околната среда.

Миналата година победителят бе Айзис Шифер, възпитаник на Института за дизайн на Прат в Ню Йорк, с EcoHelmet - рециклируема, сгъваема каска, проектирана за станции за споделяне на велосипеди.

 

Видеото за колекцията "Petit Pli" можете да гледате тук:

 

Източник: Dezeen.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори