Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-05-12 14:05:56 +0300 Ключът към ученето и развиването на паметта в ранния етап от живота ни са дългите дрямки. Сънят развива паметта

Сънят развива паметта

Сънят развива паметта 470 900
Ключът към ученето и развиването на паметта в ранния етап от живота ни са дългите дрямки.

Проучване с 216 бебета на възраст до 1 година установи, че те не могат да запомнят новите знания, ако не са си взели дълга дрямка след това.

Учени от университета в Шефилд смятат, че най-доброто време бебето да усвои нови знания е точно преди сън. Специалистите подчертават, че по тази причина е важно да се четат приказки на децата, преди да заспят.

Според учените сънят може да се окаже много по-важен в ранните години от развитието на човека, отколкото в по-късен етап. Когато са още бебета, хората прекарват най-много в сън – в сравнение с всеки друг етап от живота им след това.

По време на проучването експертите научили бебета между 6 и 12-месечна възраст на три нови неща. Половината от бебетата спали в продължение на четири часа след уроците, а останалите или не спали изобщо, или дремнали за по-малко от 30 минути.

На следващия ден учените насърчавали бебетата да повторят наученото. Резултатите, публикувани в британския бюлетин на Националната академия на науките, показали, че „да спиш като бебе“ е от жизненоважно значение за ученето и придобиването на нови знания.

Бебетата могат да повторят средно около една и половина от научените в предишния ден задачи, ако са поспали добре след обучението. Ако обаче не са спали достатъчно, бебетата не можели да повторят нито една от научените задачи.

„Тези, които спят след процеса на обучение, усвояват бързо. Другите, които не спят, не се учат изобщо“, твърди д-р Джейн Херберт – специалист по психология от университета в Шефилд.


Източник: bbc.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори