Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-20 15:39:51 +0300 Комисията за защита от дискриминация не откри нарушение в закона. Такса "дете" в ресторантите - законна

Такса "дете" в ресторантите - законна

Такса "дете" в ресторантите - законна 470 900
Комисията за защита от дискриминация не откри нарушение в закона.

Такса „дете“ в ресторантите не е незаконна и не представлява дискриминация. Това реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорска кръчма.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си. Повод за решението стана жалба от старозагорка, която през пролетта на м.г. установила, че в местно заведение таксуват с 50 на сто по-скъпо консумация на родители с невръстните им потомци.

На 9 май м.г. Живка Александрова отишла с трите си деца - на възраст 8, 10 и 12 години, в местно заведение, където прочела в поднесеното й меню, че, поради липса на детска площадка, консумацията й ще бъде таксувана с 50 на сто по-скъпо (минимум с 20 лв.) от сервитьорите.

Възмутената жена поискала по казуса да се произнесат юристите от КЗД, които уведомила с писмена жалба от 17 юни с.г.

9 месеца по-късно, с решение от 15 март, от комисията й отговорили обстоятелствено, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение“.

Решението е на Пети специализиран състав с председател Златина Дукова. От текста на решението става ясно, че спецсъставът на комисията е възприел „надценката“ като своего рода предупреждение към родителите да пазят децата си.

С особено мнение по казуса излиза обаче членът на състава Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той настоява, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката“, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение“, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

На финала той подчертава, че в производството е установено нарушение на забраната за дискриминация, извършено от собственика на заведението, в менюто на което е включен процесният текст. Мусорлиев настоява, че с решението на състава е трябвало нарушителят да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си за истината, като вече е обжалвала решението на КЗС пред административния съд.


Източник: в. "Монитор"


Какво е вашето мнение по казуса? Споделете с нас в коментарите под статията!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори