Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-13 16:31:05 +0300 Смели, борбени, силни, прекрасни, това са майките, които стоят зад обичаната от всички Фейсбук група "Купи подарък от майка на дете с увреждане". Ето какво имат да ни кажат те. Талантът и добротворчеството в групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане"

Талантът и добротворчеството в групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане"

Талантът и добротворчеството в групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" 470 900
Смели, борбени, силни, прекрасни, това са майките, които стоят зад обичаната от всички Фейсбук група "Купи подарък от майка на дете с увреждане". Ето какво имат да ни кажат те.

- Много благодарим, че се съгласихте да споделите с нас историята на така добре познатата и обичана от много група „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. Разкажете ни повече за себе си, как се роди идеята за създаването на групата и сайта към нея, каква е накратко историята?

Ние сме група от няколко жени, които по един или друг начин живота събра в една обща идея „Купи подарък от майка на дете с увреждане“.

Всичко тръгва от едни пантофки, които Ина Маринова споделя с няколко други майки на деца с увреждания в друга група. Тя ги мотивира да споделят неща, които изработват и така за една нощ Ина решава да направи отделна група. Към нея като администратори се присъединяват още две жени – Шенай Сесил Димитрова и Гери Маврова. Трите още преди години са сред ярко изявените личности, борещи се за правата на хората с увреждания. На 12 октомври 2021г. групата става на 1 година. За този период има още администратори, но към днешна дата към споменатите три можем да добавим и Севдалина Иванова и Петя Колева. Идеята за сайта идва ден, след като Петя се присъединява, тогава като потребител, към групата и той става факт скоро след това.

- Как се промени вашето ежедневие след като създадохте групата?

Възможността да се чувстваш полезен за обществото не е за изпускане и всички ние сме много щастливи, че по един или друг начин участваме в „Купи подарък от майка на дете с увреждане“. Към настоящия момент групата има над 137 000 потребители, което създава доста административна работа, но за нас това се превърна в рутина. След грижата за децата – денят започва и завършва с групата, тя е вече част от нас. Макар ежедневието ни да стана още по-натоварено, то се озари.

- С какви трудности се сблъскахте по пътя?

Като цяло всичко се развива сравнително безпроблемно, тъй като една такава чиста идея не би следвало да има много пречки по пътя на развиването ѝ. Разбира се, има някои малки спънки. Например хора, които не са родители на деца с увреждания или хора с увреждания и въпреки това се намесват в групата и предлагат своите творения. Тоест те, макар нормално работещи хора се опитват да бъдат конкуренти на нашите творци, да подбиват цените им и подобни. Ние можем да почистим тези намеси от коментарите, но не можем да ги спрем да пишат на лично съобщение на клиентите. Разчитаме на доброто намерение на клиента да закупи точно от творците, представили се в групата. И затова изискваме първата публикация на всеки продаващ да е кратко представяне – какво е неговото или на детето му увреждане и какви продукти предлага. По този начин клиентите винаги могат да проверят от кого точно купуват. В сайта всеки профил на продавач се сверява, преди да бъде одобрен, отново за тази цел.

- Кои са най-трудните аспекти в управлението на общността, сформирала се в групата на „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ във Фейсбук?

Като администратори наша работа е да следим за спазването на предварително определените правила, да сме медиатори между клиенти и творци, ако има  някакъв проблем в комуникацията или друго и като цяло да следим за спазването на основната идея. Групата дава шанс за изява на тези хора, които трудно биха намерили работа другаде, заради състоянието на детето си, или своето собствено. Много от нашите творци са именно майки, които са денонощно с децата си и благодарение на групата те отново се чувстват полезни и на себе си, и на близките си. Стремим се да запазим техния шанс да достигнат до достатъчен брой клиенти. И в този ред на мисли – понякога се налага да управляваме с твърда ръка, дори да ни е неприятно от индивидуална гледна точка. Групата е нещо по-голямо и велико от нас.

- Какво ви мотивира да продължавате да развивате и да вярвате в инициативата въпреки всички трудности и понякога отрицателни емоции?

Особено в началото – в групата и на лични съобщения вилнееше лавина от благодарност. Много творци получиха толкова много поръчки, че бе почти невъзможно да бъдат изпълнени. Много семейства поеха глътка въздух, към която са се стремили от дълго време. Много хора усетиха отново радостта да могат да разчитат сами на себе си от финансова гледна точка и да се чувстват полезни. Щастието, че можем да им дадем тези неща е несравнимо, действа като силен мотиватор и ни провокира да мислим още начини за развиване на групата.

- Как успявате да балансирате между хората, които предлагат своите произведения, и потребителите?

Понякога се случва да се намесим, но в по-голямата част от времето нашите творци са адекватни търговци, които знаят как да общуват с клиента. Едни от най-популярните публикации в групата са именно благодарствените постове от клиенти към творци. Когато някой е постъпил некоректно – било то клиент или творец, стараем се да се уверим, че тази грешка няма да бъде допусната отново. Предвид мащабите на групата и огромния брой потребители – можем да кажем, че балансът не се постига  трудно, и една от причината за това е именно, защото нашите творци са професионалисти.

- Несъмнено продуктите, които се предлагат в сайта на Купи подарък и във Фейсбук групата са истински съкровища. Лесно може да се види колко труд, въображение и емоция са вложили майките в изработването на всеки от тях. Как според вас творчеството, възможността да работиш и да създаваш се отразява на майките на деца с увреждания?

Голяма част от тези жени (с времето към тях се присъединиха хора с увреждания и от двата пола) са творили, като форма на терапия и преди групата. Но не са имали шанса да достигнат до достатъчен брой клиенти. Сега имат тази възможност и освен, че творят терапевтично, те вече и работят. За голяма част от аудиторията това да работиш е нещо толкова нормално, че едва ли разбират какво събитие е за един човек, на който поради здравословен негов или на детето му проблем това е било невъзможно – отново да има шанс да го прави. Да можеш да зависиш от своя труд, да се чувстваш оценен, да се чувстваш нормален член на обществото – това са сред начините, по които групата се отразява на творците в нея.

- Какво бихте искали да се промени в нашето обществото в комуникацията със семействата с деца с увреждания?

Макар първата асоциация, когато се чуе думата „увреждане“ да е „съжаление“ – определено бихме искали да не ни съжаляват. Ние сме майки като всички останали, просто обичаме децата си. Дайте шанс на вашите деца да опознаят нашите деца, не ни подминавайте с извърнати глави на улицата, а се усмихнете. Една усмивка наистина може да промени света.

- Какво бихте казали на всички онези майки на деца с увреждания, които имат желание да разкрият твореца в себе си, но все още се колебаят и са неуверени?

Заповядайте, вие сте повече от добре дошли! В групата ще се почувствате наистина на място. В нея не коментираме заболявания и трудностите на ежедневието, в нея споделяме красивото си творчество с една огромна аудитория, която ни цени, и на която благодарим, че е избрала именно нас.

- Благодарим за времето, което ни отделихте!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори