Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-08-21 19:49:52 +0300 Кои са дейностите, които помагат на децата да развият креативността си и да извлекат най-доброто от свободното си време? Творчески занимания

Творчески занимания

Творчески занимания 470 900
Кои са дейностите, които помагат на децата да развият креативността си и да извлекат най-доброто от свободното си време?

Кои са дейностите, които помагат на децата да развият креативността си, да извлекат най-доброто от свободното си време, да се забавляват, да се социализират и да практикуват отборна игра? Ето няколко предложения за бебета, малки деца и деца от 4-годишна възраст нагоре, с голямо тематично разнообразие: водни занимания, имитации, звуци и въображение.

За бебета от 0-12 месеца

 • Плуване: Преди да се родят, бебетата растат в течна среда, така че са добре запознати с водата. Можете да тествате плувните им умения след навършване на 6 месеца. Бебешките плувни уроци се провеждат в специално проектирани басейни и изискват активното участие на родителите и, разбира се, вещото ръководство на обучен инструктор. Ползите от тези уроци са много: релаксация, мускулно укрепване, забавление, създаване на по-голямо доверие към родителите.
 • Музикално образование/Музикална игра: Музиката радва нежния бебешки слух. Според някои научни изследвания, бебета са особено чувствителни към звуци - те реагират на тях  още  докато са в околоплодния сак. В специални класове за музикално обучение чрез игри малчуганите могат да тренират и усъвършенстват основни умения за възрастта си, да опознават телата си и да се научат да контролират и координират движенията си с помощта на специални педагози.

За деца от 1 до 3 години

 • Танци: Когато детето навърши 2 години, то е достатъчно зряло, за да участва в танцови игри. Чрез танците детето се учи на хармонични движения, укрепва мускулната си система, координира различните части на тялото си ефективно, като в същото време се социализира и работи в групи. Танците учат детето на ритъм и му помагат да се съчетае мислите си с движенията на тялото, активира въображението и креативността и укрепва походката. Танцът е идеалното решение и за децата с плоски стъпала или сколиоза.
 • Театрална пиеса: Чрез театъра детето упражнява въображението си, имитира звуци, превъплъщава се в герои (животни, хора, растения, предмети) с нови за него имена и качества и ги имитира в символичната игра (например,  като кон, когато музиката е бърза и силна и като пеперуда, когато музиката е бавна и плавна). Преподава се смисълът на екипната работа, сътрудничеството и спортсменството. Театрална пиеса подобрява развитието на детето, обогатява речника му и му помага да изразява с думи и движения чувствата и мислите си.
 • Готвене: От 3-годишна възраст детето може да стане един малък готвач и да се възползва от новите предимства, които му носи това занимание. Чрез готвенето детето може да усъвършенства фините си движения, придобива нови умения в жестовете с ръце, научава се на базисни математически означения (един пакет брашно), придобива усещане за време (колко време трябва да оставим храната във фурната), докато всичките му сетива са включени в процеса (мирис, вкус, слух). След 4-годишна възраст детето се научава разпознава и по-сложни математически означения, като например как да напълни половин или ¾ от чашата с мляко. Детето вече може да измери съставките и да изчисли съотношението.
 • Приказки: Приказките винаги са били сред любимите занимания на децата. Това е възрастта, на която децата се наслаждават максимално на историите за любимите им герои. Едно от най-големите предимства на тази дейност е, че детето е изправено пред "измислени" и трудни ситуации и проблеми, и когато то се идентифицира с героите, пораства емоционално. Историите развиват речника на детето, а комбинацията на приказки и музика допълнително помага на детето да изрази чувствата си. Програмите за творчески дейности, които включват и приказки, обикновено изискват от деца да дадат своя принос с идеи, предложения и решения за историите, да предложи свой собствен финал, да обърнат случката и т.н. По този начин те развиват творческото си въображение и изразяване.

За деца над 4 години

 • Рисуване: Рисуването е средство за изразяване и начин за комуникация за детето. Ами ако детето не оцвети дървото в зелено, а в жълто? Картината е неговият начин да ни покаже какво иска и то само с едно цветно петно върху хартията. С четка или молив детето създава свой собствен фантастичен свят. Потърсете организирана работилница за деца над 4-годишна възраст.
 • Музикално училище: Има ли детето ви изразен афинитет към музиката? Пляска ли с ръце ритмично, когато чуе песен, или просто много ни се иска да го въведем в света н музиката? Каквато и да е причината, това, което трябва да направите е да отидете до най-близкото музикално училище. Някои от тях предлагат курсове за деца, навършили 4 години. Това е мястото, където детето може да се свърже с музиката, нотите, ритъма и музикалните инструменти. След като детето навърши 5, ще бъде готово да започне да се учи да свири на музикален инструмент.
 • Хор: Песента е начин на изразяване. Много детски хорове приемат малчугани, навършили 4 години. В хора детето се учи да си сътрудничи с околните, развива музикантските си заложби и се запознава с  много и различни видове музика.
 • Народни танци: Ползите от тези курсове са много. Детето се запознава с културните традиции на страната си, научава се как да координира различните части на тялото си, придобива ритъм благодарение на естествените движения, както и много нови приятели.
 • Компютърни курсове: Съвременните деца трябва да научат базисните принципи на информатиката и да се свържат с технологиите възможно най-рано. Много компютърни учебни центрове имат специални програми и компютърни курсове за деца.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори