Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-08-07 10:55:43 +0300 Всяко дете възприема времето за отдих по различен начин. Телевизия и видео игри - как да подходим?

Телевизия и видео игри - как да подходим?

Телевизия и видео игри - как да подходим? 470 900
Всяко дете възприема времето за отдих по различен начин.

С други думи, ние смятаме, че в свободното си време децата трябва да играят отборни игри или да четат книги. Убедени сме, че това, от което те имат нужда, е време със семейството или с връстниците.

 

Да, но само донякъде. Това е, което много ни се иска да потърсят. Но промяната в техните нужди е факт и това, което те искат да имат в свободното си време, са видео игри и телевизия. Очевидно е, че телевизията оказва силно влияние върху въображението и подсъзнанието на нашите деца. Това, което виждат, преди да навършат 12, отива директно в подсъзнанието. След 12-та си година децата се опитват да изкопират всичко, което мине пред погледа им на екрана.

 

Накратко, телевизията се е превърнала в неотменна част от живота ни и  ние не можем да я забраним на децата си. Единственото, което можем да направим, е да управляваме ситуацията.

 

Основни стъпки:

  • За да предотвратите желанието на децата да гледат телевизия в продължение на часове, вие самите дайте пример като не го държите непрекъснато включен, не го определяте като забавление, не зарязвате всичките си задължения в момента, в който започне любимото ви предаване.
  • Използвайте го по начина, по който бихте искали детето ви да го използва. За предпочитане са музикалните и образователните канали.
  • Избягвайте да го използвате като награда.
  • Не го използвайте и като наказание – така ще му придадете твърде голяма важност.
  • Избягвайте телевизията като причина за събиране на семейството.
  • Бъдете особено внимателни при по-малките деца и филтрирайте каналите, които са им „позволени“.
  • При по-големите деца се опитайте да им предложите канали, които да гледат.

 

За игрите:

В зависимост от възрастта на децата някои игри изглеждат много полезни.

Обикновено игрите за бързина, точност и стратегия са за предпочитане, защото те подобряват визуалното и кинетично възприятие на децата. Фините движения се засилват и едновременно с това когнитивното им възприятие се увеличава. Зрението се обостря и детето е в състояние възприеме голямо количество информация наведнъж.

Видеоигрите могат да бъдат причина за събиране на приятели, състезания и работа в екип. Не на последно място, те помагат на детето да вижда други светове – усещане, близко до това, което дават книгите.

ВНИМАНИЕ! Онлайн игрите крият и опасности, тъй като децата често са свързани с други играчи, които не познават. Има възможност за чат и обмен на информация. Чарът на онлайн игрите е безспорен, но, за съжаление, увличат децата и те искат да останат постоянно онлайн, за да проследят цялата история на играта.

 

Колко дълго да оставя детето да играе такива игри?

Около 45 минути дневно за деца в училищна възраст. В юношеството можем да позволим един час.

Ако продължат с игрите за повече време, трябва да сме готови за съответните последствия. Децата и тийнейджърите объркват истинската и витруалната реалност. Стига се до там момчетата да търсят в реалния свят жени, които изглеждат като героините в игрите, които често са с агресивно и крайно поведение. Насилието се превръща в нормална част от ежедневието.

 

Игри, които развиват личността:

Предимно игри с стратегия и тези, които не въвличат в определена история. Някои заглавия: Ikariam, GREPOLIS, Age of Empires, Heroes of Might and Magic, Mythicwars

Внимавайте с ролевите игри (RPG). Би било добре, ако успеете да ги избегнете.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори