Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-28 17:13:41 +0200 Много често жените изпитват силна тревога като стане въпрос за бременност и раждане. Токофобия или страхът от раждането

Токофобия или страхът от раждането

Токофобия или страхът от раждането 470 900
Много често жените изпитват силна тревога като стане въпрос за бременност и раждане.

Притесненията за болката от контракциите, интервенциите и несигурността на процеса не са необичайни. Но за някои жени страхът от раждането може да бъде толкова непреодолим, че да засенчи хубавият период на бременността и да засегне сериозно ежедневието им.

 

Този парализиращ страх от раждането се нарича токофобия - което буквално означава фобия от раждането. А за някои жени това включва и неприязън или отвращение от бременността.

 

Токофобията може да бъде разделена на два вида – първична и вторична. Първичната токофобия се среща при жени, които не са раждали преди. За тези жени страхът от раждането обикновено идва от травматични преживявания в миналото им – включително сексуално насилие. Техни близки или познати може да са имали трудно раждане или тежка бременност, или да са гледали предавания, които представят бременността и раждането като високорискови. Докато жените, които страдат от вторична токофобия, са склонни да са имали предишен травматичен опит при раждане, което ги е оставило със страх от повторно раждане.

 

Трудно е да се каже колко често срещана е токофобията. Изследванията показват, че между 2,5% и 14% от жените са засегнати от токофобия. Но някои изследователи смятат, че тази цифра може да достига и до 22%.

 

Изследванията показват, че някои жени с това състояние избират да избегнат бременността напълно - или могат да обмислят прекъсването ѝ, ако се окажат в това положение. Когато са бременни, жените с токофобия могат да поискат цезарово сечение, за да спестят реално раждане.

 

Някои жени намират самата бременност за много трудна, особено нарастващото коремче и усещането за движенията на бебето. Тревожност, безсъние, уморя, хранителни разстройства и пренатална депресия или повишен риск от постнатална депресия, всички те са последствия от токофобията.

Някои от последствията за жените с токофобия - които се появяват по време на раждането - са по-продължителното раждане. Това обикновено налага използването на форцепс или факуум за подпомагане излизането на бебето, но може да има последствие за неговото и майчиното здраве.

След раждането някои жени с токофобия може да имат по-малко удовлетворяваща връзка с бебетата си. А трудното преживяване на раждането може да накара жените да се страхуват да забременеят повторно.

 

Добрата новина е, че жените с токофобия могат да потърсят помощ за състоянието си. Някои жени намират за полезно да говорят с психолог за предишния си опит с травматично раждане, други може да се почувстват по-спокойни като се запознаят подробно с повече информация за раждането и протичането му. Други жени обаче може да се нуждаят от по-целенасочено лечение – редица подходи за консултиране могат да бъдат полезни.

Много жени също намират за полезно да посетят родилното отделение и да разговарят с акушерки и акушер-гинеколози по време на бременността. Някои жени се чувстват безкрайно изолирани, сякаш никой друг не споделя този силен страх. За тези жени простото осъзнаване, че не са сами, може да бъде много успокояващо и полезно.

 

Токофобията може да натовари много женската психика. Някои жени ще се стараят да избегнат забременяване, въпреки че може да искат да имат деца. За тези, които все пак забременеят, токофобията може да се превърне в основната емоция то този период и да повлияе значително върху избора им на начин на раждане. Ето защо трябва да работим за предотвратяване на токофобията, доколкото е възможно, както и за осигуряване на ефективна терапия за жените, които страдат от това състояние.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори