Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-04-03 08:59:13 +0300 Какви са видовете травми, от които бебето може да пострада? Травми при раждането

Травми при раждането

Травми при раждането 470 900
Какви са видовете травми, от които бебето може да пострада?

Дори при правилно водене на ражденето и добра оперативна техника могат да се получат травми на новороденото. Ето и основните групи:
 
1. Травми на кожата и подкожните тъкани

Зачервяванията и охлузванията на кожата са най-леките увреждания на меките тъкани. Причина за тях са големите размери на плода и налагането на форцепс. Обикновено охлузванията оздравяват бързо и без да оставят дефекти. Ако са разположени на голяма площ, съществува риск от инфектирането им. Затова лечението се провежда с антибиотичен спрей.
 
Петехии (множествени точковидни кръвонасядания) се наблюдават в областта на лицето или врата на новороденото бебе. Появата им се дължи на повишено налягане в сегмента на главата и венозен застой. Лечение не е необходимо, защото петехиите се резорбират в рамките на три денонощия.

Капут сукцеданеум е най-леката родилна травма, дължаща се на оток на меките тъкани на главата. Представлява подутина, заемаща площ над една от черепните кости. Преминава спонтанно за около 24 часа.
 
2. Хематоми на главата

Хематомите на главата се получават от притискането на черепните кости на плода към костния родов канал на майката. Получава се повдигане на периоста на костта и разкъсване на кръвоносните съдове. Кръвната колекция се локализира в границите на една черепна кост, без да преминава от другата страна на черепния шев.
 
Хематомът на главата се появява няколко часа след раждането и продължава да нараства до края на първата седмица. Най-често е локализиран върху париеталната кост, по-рядко върху окципиталните и темпорални кости. Лечение не е необходимо. Резорбирането на хематома трае дълго – между 3 и 8 седмици. Необходима е грижа за кожата над кръвната колекция – пази се от увреждания и инфекции. Поради тази причина детето не се слага да спи на страната, на която е хематомът.
 
3. Травми на мускулите

Травмата се получава в резултат на разкъсване на муслкулни влакна и образуване на хематом. На мястото на увредата се сформира подутина, а мускулът се контрахира. След период от време хематомът се реорганизира, разраства фиброзна тъкан, а муслкулът се скъсява. Лечението се състои във физиoтерапевтични процедури, а на по-късен етап и хирургична корекция.

4. Фрактури на кости

Типична родова травма е фрактурата на ключицата. Получава се в момента на преминаване на широкия раменен пояс през родилния канал или при освобождаване на ръцете на плода при мануална помощ. Фрактурата зараства за 10 дни без остатъчни функционални смущения. Ако костните фрагменти на ключицата са разместени, се налага специална превръзка за фиксацията им, която остава за 2 седмици.
 
5. Увреждане на периферни нерви

Най-честото увреждане е на брахиалният плексус. Травмата настъпва при разтягане или скъсване на нервни влакна във връзка със затруднено освобождаване на ръката на плода при седалищно предлежание или несъответствие на размерите на плода и таза на жената. В зависимост от засегнатите клончета на плексуса се различават три типа пареза:
 
• Горен тип – клиничната изява се представя от характерно положение на ръката – плътно до тялото, вътрешно ротирана, със запазени движения в пръстите;
 
• Долен тип – не могат да се извършват волеви движения с долната част на ръката. Налични са и сетивни нарушения. При засягане на специфичен клон на плесуса се появява синдромът на Клод-Бернард-Хорнер - птоза, миоза и енофталм.
 
• Тотален тип – обединява симптомите на горните два типа.
 
Лечението на нервните увреди започва веднага след раждането. То е комлексно – медикаментозно и физиотерапевтично. Прилага се нивалин по схема и витамини – В1, В6 и В12. По-леките случаи се възстановяват напълно за 3 до 6 месеца.


Източник: ​puls.bg

 



 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори