Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-10-07 09:58:58 +0300 Когато говорим за това, какво е да си успешен родител, говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Успешен родител
Успешен родител 470 900
Статия на Академия за родители
Когато говорим за това, какво е да си успешен родител, говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди.

Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца. Но едно дете няма как да е щастливо, ако родителите не с а щастливи.

 

Усещали ли сте натиска на обществото – близки, роднини, приятели, върху вас като родители? Днес той е толкова силен, че се изгубваме някъде там в усилията си да даваме и даваме, за да отговорим на всички тези очаквания, за да сме перфектни. И забравяме себе си. Забравяме и да се радваме, да се наслаждаваме на преживяването, защото сме изтощени и напрегнати.

 

 

Успешният родител е автентичен и открит. Той споделя своите нужди, споделя и своите ценности. Децата, дори бебетата,усещат и познават чувствата на майка си. Затова от малки трябва да ги научим на всичките чувства – например кога сме тъжни и защо, за да знаят. Ако детето ни види да плачем и ни попита нещо в тази връзка, не трябва да казваме, че всичко е наред, защото така ще го объркаме. В крайна сметка не можем винаги да сме весели. Емоциите са много и са различни и точно тук е мястото, където трябва да сме най-автентични. Както и при споделянето на нуждите ни.

 

 

Как да научим децата да споделят своите нужди? Какво да направим, когато нашите потребности се разминават с тези на партньора ни? Какво е значението на времето, което прекарваме сами? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Галина Ковачева и Силвия Стоянова:

 

 

 

Галина Илиева Ковачева е психолог-консултант към Българска Асоциация по когнитивно-поведенческа психотерапия (БАКПП). Сертифициран инструктор към институт Gordon Training International (GTI) – България по програмата Трениране на Успешни Родители. Частна практика – индивидуално и семейно консултиране, работа в групи. Майка на близнаци, момчета.

 

 

Силвия Стоянова е магистър по Клинична и консултативна психология, обучена във Фамилна и брачна терапия. Съчетава разнообразие от подходи, за да помага на клиентите си съобразно индивидуалните им потребности. Интересите й предопределят и голяма част от биографията й – работа с деца, семейства и групи. Към момента е психолог към Института по психология МВР, където провежда индивидуални и фамилни консултации, интерактивни обучения в областта на себепознанието, комуникацията, екипната ефективност. Сертифициран инструктор по програмата Трениране на Успешни Родители на Gordon Training International.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори