Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 15:11:02 +0300 Разказите за деца помагат на изкуствения интелект да разбере значението на живота. Учат роботите на доброта с приказки

Учат роботите на доброта с приказки

Учат роботите на доброта с приказки 470 900
Разказите за деца помагат на изкуствения интелект да разбере значението на живота.

Учени от университета на Джорджия използват детски приказки, за да обучават изкуствения интелект за стойността и значението на живота, съобщава онлайн изданието CNET. Експериментите в момента целят да покажат дали това е възможно и изкуственият интелект може да разбира посланията на разказите.

"Приказките на различните култури учат децата как да се държат в обществото. Те им дават примери за правилно и грешно поведение. Смятаме, че научаването на роботите да разбират тези истории ще елиминира психопатичното им поведение и ще затвърди вземането на решения, които няма да нараняват хора", коментира Брент Харисън, който е част от екипа.

Системата се казва Quixote. Тя конвертира добрите и лошите начини на поведение в приказките на импулси. Добрите примери са съответно поощрителни импулси, а лошите - наказателни импулси. Така, когато системата приеме решенията на добрия герой, тя получава поощрителен импулс и обратното.

След това изкуственият интелект е поставен в ситуация. Намира се в аптека и трябва да купи лекарство за човек, който се нуждае от него възможно най-бързо, но има опашка. Алгоритъмът трябва да избере едно от трите решения: да изчака на опашката, да помоли любезно фармацевта и хората за съдействие или да открадне лекарството и да избяга.

Без никакви допълнителни насоки изкуственият интелект винаги избира кражбата като най-ефикасното решение. Когато Quixote се намеси с наказателен импулс и указание как се получава поощрителен импулс, софтуерът коригира поведението си.

Учените смятат, че роботите могат да бъдат научени да приемат ценностите на определените общества и да се стремят да избягват неприемливото поведение. Системата е все още в експериментална фаза, но дава обещаващи резултати.

Източник: dnevnik.bg

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори