Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-09-10 11:59:48 +0300 През първата година от живота на детето то възприема себе си като част от мама. То и тя са едно цяло. Бебето няма разбиране за самостоятелност. Хиперсамостоятелност при децата

Хиперсамостоятелност при децата

Хиперсамостоятелност при децата 470 900
Статия на Академия за родители
През първата година от живота на детето то възприема себе си като част от мама. То и тя са едно цяло. Бебето няма разбиране за самостоятелност.

Дора Прангаджийска е Неорайхиански аналитичен психотерапевт. „В ежедневната си работа с възрастни хора непрекъснато се срещам с трудностите в поведението и общуването им, породени от дефицитите в първите седем години. Това е ключов период от развитието, защото тогава се формира характера ни. Характер означава вдълбан знак и ние го носим през целия си живот. Той е следствие от отношението на мама и татко, възпитанието, културалните особености. Ето защо е толкова важно родителите да имат знания и зрялост в общуването с децата си.“

 

 

След първата година се формира мозъчната кора, която отговаря за причинно-следствените връзки. Около втората година детето осъзнава, че е нещо отделно от майка си. Започва да казва „не“, което е неговият начин да изрази и затвърди своята автономност и самостоятелност. Именно по това време се полагат основите на детската самостоятелност, като процесът продължава чак до пубертета.

 

Много родители не позволяват на децата си да бъдат самостоятелни в прекалените си грижи за тях. В днешно време обаче все по-често се наблюдава другата крайност – хиперсамостоятелността. Причини за нея могат да бъдат физически отсъстващи родители, работещи и емоционално отсъстващи родители, свръхамбициозни родители и др.

 

Кои са фазите на детската самостоятелност? Как можем да я насърчим? Кои са останалите причини за хиперсамостоятелността при децата? Къде е здравата граница? Отговори на тези и други въпроси, както и примери ще откриете в лекцията на Дора Прангаджийска:

 

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори