Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-07-20 11:42:27 +0300 Тялото на жената претърпява физически и емоционални промени в различните етапи от живота ѝ. Хормонален дисбаланс след бременност - причини и симптоми

Хормонален дисбаланс след бременност - причини и симптоми

Хормонален дисбаланс след бременност - причини и симптоми 470 900
Тялото на жената претърпява физически и емоционални промени в различните етапи от живота ѝ.

Нищо обаче не променя тялото и ума си, така както бременността и раждането. Животът се завърта в различна посока за младата майка. От една страна донасяш нов живот на този свят, от друга трябва да се справиш с някои неприятни физически промени. Освен това обикновено фокусът се измества изцяло върху децата и семейството, дотолкова че повечето млади майки имат малко или никакво време за себе си. Постоянната грижа и внимание, които бебето изисква, започват да влияят на здравето на майка му. И първата жертва обикновено е ендокринната система, която регулира важните хормони в организма.

 

Причини за хормонален дисбаланс след бременност

Женското тяло поддържа здравословен баланс благодарение на различни хормони. Всеки месец нивата на репродуктивните хормони като естроген, прогестерон, фооликулстимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон и т.н., се повишават и падат в зависимост от стадия на менструалния цикъл. Въпреки това, когато жената зачене, някои от репродуктивните хормони се заменят с хормони на бременността. По време на този етап тялото претърпява безброй физически промени. Някои от тези промени оказват влияние върху функционирането на не-репродуктивните хормони. До края на бременността, хормоналното състояние в тялото й е претърпяло огромна промяна. Отново, след раждането, се активират някои лактогонни хормони, като по този начин потискат други хормони. Целият този процес създава състояние на хормонален дисбаланс при жените.

 

Една жена може да страда от пристъпи на хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм по време на тази фаза. Нерядко се отключват и други синдроми, свързани със щитовидната жлеза като Хашимото. Състояние, известно като свръхчувствителност на надбъбречните жлези, може да доведе до свръхсекрецията им. Това води до изчерпване на енергийните нива, неефективност, загуба на памет и т.н. По същия начин, поддържаните високи нива на кортизол могат да забавят заздравяването и да причинят възпалителен отговор в организма.

 

Симптомите на хормоналния дисбаланс след раждането

Хормоналният дисбаланс по време на бременност се отразява по различни начини на бременната жена. Тя става изключително емоционална и може да се разстрои без причина. Липсата на време, стрес и неудовлетвореност от външния й вид могат да бъдат причина тя да се чувства потисната. Освен това, някои физически симптоми като натрупване на тегло, задържане на вода, промяна в състоянието на кожата и т.н. също са показатели за хормонален дисбаланс.

Някои от общите физически и емоционални признаци на хормонален дисбаланс са следните:

  • Промени в настроението
  • Ниско либидо
  • Умора и замаяност
  • Нередовен цикъл
  • Проблеми със съня
  • Ексцесивен растеж на косата
  • Главоболие
  • Тревожност и раздразнителност
  • Промени в телесната температура
  • Инфекции на пикочните пътища
  • Поява на акне
  • Усилено изпотяване с неприятен аромат

 

Лечение на хормоналния дисбаланс

След раждането на хормоните може да им отнеме известно време, за да се върнат към нормалните нива и да възобновят обичайната си функция. Повечето майки могат да се справят с тази фаза, ако има кой да им помага с бебето и подкрепа от партньора. Здравословната диета е от изключително значение по време на този период. Уверете се, че вашата диета е богата на витамини, минерали и други хранителни вещества, така че хормоналните нива да се възстановят възможно най-рано. Независимо от това колко натоварен е графикът ви, опитайте се да отделяте известно време за себе си. Правете упражнения у дома или се разходете в парка, навлезете с приятелите си или се отдайте на всякаква дейност по ваш избор. Ако симптомите станат непоносими, посъветвайте се със специалист.

Не се притеснявайте прекалено много за формата си, тъй като тялото ви най-вероятно ще се върне към пропорциите от преди бременността едва след няколко месеца. Също така, не се безпокойте за намаленото либидо, тъй като тялото ви реагира по такъв начин най-вече  заради пълното изтощение през първите месеци. Можете да очаквате сексуалния живот да се възобнови в рамките на няколко месеца след раждането.

 

Сега, когато сте добре информирани за хормоналните промени по време и след бременността и нейните ефекти, трябва да започнете да се подготвяте за този етап още по време на самата бременност. Не очаквайте прекалено много от себе си и се наслаждавайте на майчинството си!

 

Източник: https://herhaleness.com/

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори