Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-28 16:04:49 +0300 Кои са функционалните храни? Храненето по време на бременност

Храненето по време на бременност

Храненето по време на бременност 470 900
Кои са функционалните храни?

Здравословното хранене по време на бременност гарантира правилно развитие на бебето и доброто здраве на майката. През този период нуждите от белтък,  калций, желязо и витамини - особено фолиева киселина, се увеличават значително, a необходимостта от допълнителна енергия е минимална. Ето защо всяка бременна жена трябва да контролира своето тегло, тъй като наддаването с 10-13 кг за този период е нормално, а всеки килограм в повече носи риск за здравето и на майката, и на бебето. От друга страна, дефицитите от витамини или микроелементи могат много бързо да настъпят при неправилно хранене.

Голямото разнообразие от хранителни продукти гарантира задоволяване на хранителните изисквания на майката и на бебето. Препоръчително е всеки ден да се консумират в основните хранения – закуска, обяд и вечеря следните храни:

  • Плодове и зеленчуци
  • Пълнозърнести бисквити, хляб и други зърнени храни, богати на фибри
  • Умерен прием на нискомаслени храни
  • Малки количества храни, богати на мазнини, захар и сол
  • Пиле, риба и други видове постни меса  
  • Боб, леща и други варива
  • Ядки и семки в умерени количества
  • Нискомаслено мляко, сирене, йогурт
  • Листни зеленчуци

 

Функционални храни

През 9-месечния период на нормална бременност всяка жена трябва да постигне добрия баланс на адекватен прием на макро- и микронутриенти при минимално увеличение на теглото и нормално развитие на бебето. За това са необходими 4 до 5 малки хранения на ден, разнообразно хранително меню, включващо всички групи храни и хранителни вещества в умерени количества.

Много важни са междинните закуски преди обяд и в ранния следобед. Препоръчва се прием на функционални храни на пълнозърнеста основа, които намаляват честотата на констипация (запек), а голяма част от бременните жени страдат от такъв проблем.

Терминът функционална храна маркира храна, която задоволително демонстрира благоприятни ефекти по отношение на една или повече таргетни функции в организма, извън адекватните нутритивни ефекти, както и оказваща влияние на подобрен здравен статус или редукция на здравен риск от развитие на заболяване.

Американската диетична асоциация ги определя като цялостни, усилени или обогатени храни, които могат да бъдат консумирани като част от разнообразни диети на регулярна база, за постигане на потенциални здравни ползи.

По-кратко определение за функционални храни е храни, които осигуряват ползи за здравето извън основното хранене.

Така например наличните на пазара бисквити с пълнозърнесто брашно са много подходящи за междинна закуска. Други функционални храни са бисквитите с минерали, които съдържат усвоими желязо, магнезий и цинк и предпазват развиващото се бебе и бременната жена от дефицит на микроелементи. Не по-маловажни са и бисквитите с фибри и пшеничен зародиш, които са богати на белтък, необходим за растежа на плода, а фибрите подобряват перисталтиката на червата при майката. И не на последно място разбира се междинната закуска не би била пълноценна без мляко и калций – бисквитите с мляко и калций са перфектни за това – те съдържат необходимия калций за развитието на костната система на бебето.

 

Тези продукти са подходяща добавка към ежедневното хранене на бременната, тъй като освен че доставят най-важните макро- и микроелементи на майката и плода, те са нискоенергийни и няма опасност от наддаване на тегло над допустимото при умерена консумация.

 

Необходими хранителни съставки

ВИТАМИНИ

ИЗТОЧНИК

Витамин А

Пълномаслено мляко, масло, жълтък от яйце, тлъста риба, зеленчуци и варени моркови

Витамин В1

Пълноценни зърнени храни, сухи плодове, варива, пшеничен зародиш, бирена мая

Витамин В2

Бирена мая, пшеничен зародиш, пълноценни зърнени храни, зелено-листни зеленчуци, мляко, яйца

Витамин В3

Бирена мая, пълноценни зърнени храни, зелено-листни зеленчуци, мляко, яйца, тлъста риба

Витамин В5

Яйца, фибри от зърнени храни, пълноценни зърнени храни, сирене

Витамин В6

Бирена мая, пълноценни зърнени храни, пшеничен зародиш, картофи, банани, меласа, изсушени зеленчуци

Фолиева киселина В 9

Съдържа се в ограничено количество в зелено-листни зеленчуци, спанак, варива, грах, орехи, портокали, банани.

Витамин В12

Червено месо, яйца, мляко, сирене, риба

Витамин С

Цитрусови плодове, пресни плодове и зеленчуци

Витамин D

Пълномаслено мляко, тлъста риба, яйца, масло, слънчоглед

Витамин К

Зелено-листни зеленчуци

Калций

Мляко, твърдо сирене, риба, която се яде с костите, орехи, слънчогледово семе, месо, зелено-листни зеленчуци, соя, броколи

Желязо

Червено месо, риба, яйца, пълноценни зърнени храни, пълнозърнест хляб, спанак, броколи, варива, стафиди, сливи, кайсии

Цинк

Фибри от зърнени храни, яйца, сухи плодове, пшеничен зародиш, пълноценни зърнени храни

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори