Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-16 15:25:34 +0200 На пазара има най-различни овулационни тестове, но всяка жена притежава естествен механизъм, който показва в кои дни е най-висока възможността от забременяване. Цервикалната слуз ви помага да определите дните на фертилност

Цервикалната слуз ви помага да определите дните на фертилност

Цервикалната слуз ви помага да определите дните на фертилност 470 900
На пазара има най-различни овулационни тестове, но всяка жена притежава естествен механизъм, който показва в кои дни е най-висока възможността от забременяване.

Цикличните промени в секрецията на цервикса (шийката на матката) предоставят лесен и ефективен начин за планиране на дните за зачеване. Обратно на метода на измерване на базалната температура, която спада в дните след овулация, промените в цервикалната слуз се появяват няколко дни преди овулация, което дава възможност да предвидите кога да наблегнете на опитите за бебе.

Маточната шийка е дълга 1,5 до 2,5 см. Тя има конична (при нераждали жени) или цилиндрична форма (при раждали жени). По средата се намира външният отвор на цервикалния канал. Тъканта на цервикалния канал е богата на силно разклонени тръбести жлези, които отделят изобилна слуз с алкална реакция. Тази слуз образува прозрачната и гъста запушалка (тапа) на цервикалния канал. Месечната динамика на женските хормони рефлектира върху количеството и вида на цервикалната слуз. В известен смисъл, тя играе ролята на защитна бариера за репродуктивната система. За да оплоди яйцеклетката успешно, сперматозоидът първо трябва да навлезе в маточната шийка, да преодолее цервикалната слуз и след матката да попадне във фалопиевите тръби.

През по-голямата част от месеца цервикалната слуз служи като преграда за спермата. Тя предпазва шийката химически – белите кръвни телца отблъскват всякакви чужди клетки, и механично – слузта е своебразна тапа за цервикса.

В т.нар. плодовити дни консистенцията и съдържанието на цервикалната слуз се изменя. Вместо да функционира като бариера, тя улеснява и ускорява преминаването на сперматозоидите през маточната шийка. Също така удължава издръжливостта им, позволявайки им да оцелеят до 5 дни в женското тяло. И не на последно място – извършва своеобразен мониторинг (скрининг) върху качеството на сперматозоидите и улавя (унищожава) тези, които имат недостатъци, като не им позволява да преминат към матката и фалопиевите тръби.

Като следят състоянието на цервикалната си слуз, жените могат да увеличат шансовете си за забременяване. Промените в текстурата ѝ индикират дните, в които следва овулацията, а сексът в този период подсигурява възможността сперматозоидите да са попаднали вече във фалопиевите тръби в момента на освобождаване на яйцеклетката.

 

Кои признаци да следим

Всяка жена може да следи състоянието на цервикалната слуз като усещане или външен вид. Усещането във влагалището - сухо, влажно или мокро - е един от основните признаци, предвещаващи скорошна овулация. Цветът (бял, кремав, мътен или прозрачен) и консистенцията (гъста и лепкава или водниста и разтеглива) са други.

Можете да следите за състоянието на цервикалната слуз по следите, които оставя върху бельото, или по тоалетната хартия, когато ходите до тоалетна.

Друг вариант за наблюдение е пробата с пръсти. За тази цел старателно мийте със сапун ръцете си и вземете проба от слузта във влагалището с 1 или 2 пръста. Възможоно е да се вземе и направо от шийката на матката с пръст, но бъдете нежни.

 

Графиката по-долу дава информация за признаците, които индикира състоянието на цервикалната слуз:

Фаза Усещане Текстура на цервикалната слуз
Преди овулация

Сухота или неголяма влага

Няма забележимо отделяне на цервикална слуз
Фертилни (плодовити) дни

Влажно или лепкаво

Бяла или кремава, гъста до леко разтеглива

Високо фертилни дни

 Силно овлажняване, усещане за хлъзгавост

Силно увеличено количество, водниста, прозрачна, белтъкоподобна, „точи“ се между 2 пръста

Пост-овулационна фаза

Сухота или лепкаво

Рязко намаляне на количеството, гъста, мътна или кремава

 

Тези натурални методи за определяне на овулацията имат над 90% успех. Също така предоставят лесен начин за идентификация, достъпен за всяка жена. Наблюденията върху промените на цервикалната слуз са полезни и с това, че знаейки каква слуз да очакваме, жената бързо може да забележи ако има някакви отклонения, които може да са признаци за възпалителен процес или инфекции (промяна в аромата, констистенция на „парцали“, необичаен цвят).

 

Източници: parenting.com, contracept.belinfomed.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори