Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-11 17:30:54 +0300 Подгответе за някои промени след възстановяването на месечния цикъл. Цикълът след бременността

Цикълът след бременността

Цикълът след бременността 470 900
Подгответе за някои промени след възстановяването на месечния цикъл.

Разбира се, най-голямата награда след бременността е очарователното бебе, което имаме у дома. Но след раждането изникват и много въпроси, свързани с новия ритъм на нашия организъм. Предстои ни нова среща с менструалния цикъл. Кога да го очакваме и различен ли ще бъде?

Колко скоро да очаквам първата менструация след бременността?

Отговорът зависи най-вече от това дали кърмите, тъй като пролактинът – хормонът, отговорен за производството на майчино мляко, потиска овулацията. При жените, които не кърмят, цикълът обикновено се подновява 4-8 седмици след раждането. При кърмещите жени това „събитие“ може да се забави с 6 месеца, а понякога дори повече. Много майки признават, че менструацията им се е възобновила, едва след като са престанали да кърмят бебетата си.

Мога ли да забременея, преди да се възстанови месечният ми цикъл?

Някои жени разбират по трудния начин, че отсъствието на месечен цикъл не означава отсъствие и на риск от забременяване. Лекари споделят за случаи на майки, които разбират, че отново са бременни едва 6 седмици след раждането. Имайте предвид, че овулацията изпреварва менструацията, а ако имате овулация, това означава, че можете да заченете дори преди появата на първия цикъл след бременността. Същото важи и за майките, които кърмят и все още нямат менструация.

Различен ли ще бъде цикълът след раждането?

Цикълът ви може да се промени малко, много или да не се промени въобще. Може да бъде по-кратък или по-продължителен от обичайното, по-лек или по-обилен и т.н. Това се дължи на факта, че по време на бременността матката се уголемява, а след раждането се стеснява. В резултат на това ендометриалната тъкан, която пропуска кървенето по време на месечния цикъл, също променя модела си. Тези естествени процеси се повтарят след всяка бременност, което означава, че цикълът ви може да се изменя след всяко следващо раждане.

Ще бъде ли цикълът ми нередовен в началото?

Може да отнеме известно време, докато хормоните се върнат към нормалните си функции, особено ако кърмите. Възможно е първият цикъл да е с продължителност 24 дни, следващият – 28 дни, а след това – 35 дни. Всичко това би трябвало да се регулира за няколко месеца, след като прекратите кърменето.


Източник: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори