Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-04-14 18:26:33 +0300 Първите млечни зъбчета на децата обикновено падат в периода между шест и седем години. Чао, млечни зъбки!

Чао, млечни зъбки!

Чао, млечни зъбки! 470 900
Първите млечни зъбчета на децата обикновено падат в периода между шест и седем години.

При някои деца процесът започва малко по-рано, а при други малко закъснява. Проучванията показват, че моментът на поява на първото млечно зъбче и моментът на израстването на последното млечно зъбче имат важно значение при появата на постоянните зъби.

Средностатистически, децата се сдобиват с първия си млечен зъб на около 6 месеца и им израстват три до четири зъби на всеки три-четири месеца. Това продължава докато вторият кътник не се покаже, когато детето е на възраст около 2-2,5 години. По това време детето ви трябва да има всичките 20 млечни зъба.

Ако първото зъбче на вашето дете се е появило по-рано от обичайното или всички млечни зъбчета са се наредили по-рано от обичайното, тогава вероятността детето да започне да преминава към постоянни зъби по-рано е голяма. По същия начин, ако първото зъбче не  се е показало до 12-месечна или 15-месечна възраст, тогава смяната на млечни с постоянни зъби може да се забави малко.

 

Как израстват постоянните зъби?

Как изглежда смяната на млечните зъби с постоянни? Първо ще паднат долните два средни зъба, които се наричат долночелюстни централни резци. След това горните два средни зъба ще паднат, последвани от кучешките зъби, първите кътници и вторите кътници. На възраст от 11 до 13 години процесът би трябвало да е завършил и всичките млечни зъби на детето да са паднали.

Постоянните зъби скоро започват да никнат, а процесът продължава докато детето не се сдобие с вторите си кътници между 11 и 13 години. При някои хора се появяват и мъдреци, които обикновено се развиват, когато човек е на възраст от 17 до 22 години.

 

Оралната хигиена е от изключителна важност. Вярно е, че постоянните зъби изместват млечните, но това далеч не означава, че трябва да сте небрежни в грижата си към млечните. Запомнете, че правилното развитие и хигиена на млечните зъбки са ключов фактор за оралното здраве на детето в бъдеще.

Научете детето редовно да използва паста и четка за зъби, по възможност да избягва хапването на сладкиши, които представляват опасност за зъбките. Старайте се заедно да посещавате редовно стоматолог, защото профилактиката е най-доброто лечение.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори