Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-05-28 14:17:29 +0300 Деси Пеева е част от Ла Лече Лига България и е международно акредитиран лидер-консултант по кърмене. Често задавани въпроси за кърменето с Деси Пеева

Често задавани въпроси за кърменето с Деси Пеева

Често задавани въпроси за кърменето с Деси Пеева 470 900
Статия на Академия за родители
Деси Пеева е част от Ла Лече Лига България и е международно акредитиран лидер-консултант по кърмене.

Деси е майка на 2 деца – Кристиян и Боримир. Имала е много трудности с кърменето на първото си дете и е получила много грешни съвети. За щастие попада на информация за кърмене от Ла Лече Лига, поднесена с много уважение и разбиране към това, което преживява към онзи момент и това много ѝ помага. От 4г е член на Ла Лече Лига България и от година и половина е международно акредитиран лидер – консултант по кърмене. Част е от група за подкрепа и информация за кърмене “Ла Лече Лига София”. На “Акдемия за родители” през февруари Деси отговори на вашите въпроси за кърменето. Вижте някои от тях тук:

 

В: Мога ли да кърмя веднага след раждането?

О: Да, кърменето веднага след раждането е възможно и е един незабравим момент за майката.

 

В: Защо е важно ранното поставяне на гърда през първия час след раждане?

О: Тогава бебето има най-силен сукателен рефлекс, инстинктите му са много силни, гърдите на майката са все още спокойни и всичко това предразполага за едно успешно първо кърмене.

 

В: Мога ли да кърмя, ако родя със секцио?

О: Да, можете. Установено е, че упойката влияе върху сукателния рефлекс на бебето като го забавя, но организмът на бебето се прочиства от нея.

 

В: Как работи кърменето?

О: Майката и бебето имат нужда да са заедно от рано и често, за да установят задоволяваща връзка и  достатъчно количество кърма.

 

В: Какви са най-честите пози за кърмене?

О: Важно за всички пози е да знаете, че първо на вас, като майки, трябва да ви е удобно и да нагласите бебето по вас.

 

В: Да даваме ли вода?

О: Кърмата съдържа 80-85% вода и ако бебето суче на поискване (8-12  пъти на ден) то си набавя всичко необходимо от кърмата.

 

В: Как да разбера дали е гладно?

О: Трябва да следите да има поне 10-12 хранения на денонощие. Обикновенно въртене на главичка, сумтене, опитва се да си лапне ръцете са признаци, че е време бебето да се нахрани. Плачът е късен признак за глад.

 

В: Да кърмя ли нощем?

О: Бебетата имат физическа нужда от храна през нощта. Допълнителната порция мляко спомага за успокоение на никнещите зъбки и бебето заспива по-лесно.

 

В: Кога да захраним?

О: Около 6 навърсшени месеца. Трябва да се следи за готовност за захранване – да може да седи седнало самичко, да има дъвчещи движения, да има интерес към храната на възрастните.

 

Можете да видите цялата лекция и всички съвети на Деси тук:

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори