Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-08-23 11:26:22 +0300 Устният херпес или още стресница, стреснушка, се повява върху устните, брадичката, носа или вътре в него, а в редки случаи и около очите. Често ли се появява херпесът на устата (лабиалния херпес) по време на бременност?

Често ли се появява херпесът на устата (лабиалния херпес) по време на бременност?

Често ли се появява херпесът на устата (лабиалния херпес) по време на бременност? 470 900
Устният херпес или още стресница, стреснушка, се повява върху устните, брадичката, носа или вътре в него, а в редки случаи и около очите.

Тези сърбящи и болезнени ранички понякога могат да бъдат изключително неприятни. Обикновено херпесът изчезва за около 7 до 10 дни. Но какво се случва, когато се появи по време на бременност? Какво трябва да направите?

 

Чести ли са херпесите при бременност?

Херпесът на устата обикновено се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV), особено тип 1. Веднъж попаднал в организма ни, херпесният вирус остава завинаги в него и се реактивира при отслабен имунитет. Затова, ако една жена в миналото е имала дори веднъж проява на херпес симплекс, то е вероятно да получи такава и по време на бременност.

 

Какви са причините за херпес по време на бременност?

Херпесът се причинява от вирусните варианти на херпес симплекс, наречени HSV1 и HSV2. Вирусът се предава от един човек на друг чрез контакт кожа до кожа по време на докосване, сексуален контакт, целуване или споделяне на заразени предмети.

 

След като една жена е заразена с вируса, следните рискови фактори могат да предизвикат вируса на херпес:

  • Хормоналните промени биха могли да направят тялото податливо на вирусна инфекция, включително херпес.
  • Психологическите проблеми, като стрес и страх, могат да реактивират херпесната инфекция.
  • Някои храни (кисели, пикантни или солени), цитрусови плодове, излагане на слънце и гореща вода могат да предизвикат раздразнение и също да предизвикат появата на херпес.

 

Признаци и симптоми на херпес по време на бременност

Общите признаци и симптоми, които могат да индикират херпес по време на бременност, включват:

  • Подуване на устните
  • Малки, болезнени мехури по устните, върху или във носа, около устата и брадичката
  • Зачервяване
  • Малки подутини по устните ви
  • Повишена температура
  • Възпалено гърло

Херпесът се развива постепенно, на пет различни етапа, в които може да изпитате горните симптоми. Разбирането на промените във всеки от тези етапи може да ви помогне да предприемете правилните стъпки, за да предотвратите разпространението им в други части на тялото.

 

Етап 1: Изтръпване

Може да почувствате изтръпване за около ден. Кожата (по устните, носа или около тях) може бъде болезнена и зачервена и дори да се подуе и да се появи сърбеж.

Етап 2: Мехурчета

Този етап продължава около два дни. По време на този етап могат да се образуват нови мехури и да се разпространят и по други места при липса на подходяща грижа, разчесване или докосване с неизмити ръце.

Етап 3: Сълзене

На този етап мехурчетата могат да се спукат и може да почувствате болка. В този момент херпесът започва да отделя бистър жълтеникав секрет.

Етап 4: Струпчета

Струпчетата могат да се напукат и дори да кървят. Може да са сърбящи, но се погрижете да не ги докосвате излишно и в никакъв случай де не ги разчесвате.

Етап 5: Оздравяване

На този етап всички струпеи се отлепват и изчезват скоро след това. Възможно е да остане леко зачервяване под тях, което също ще изчезне скоро.

 

Заразен ли е херпесът?

Според Световната здравна организация (СЗО), херпесните инфекции са силно заразни, когато е налице лабиален херпес. Вирусът може да се предава от един човек на друг. При супкане мехурчета активният вирус може да се разпространи чрез червило, чаши, прибори, целувки или чрез орален секс.

При активен херпес, носителят на инфекцията може да зарази новородено бебе дори само с целувка.

Ето защо е важно да се лекува херпесът по време на бременност, за да се предотврати разпространението на вируса върху бебето след раждането му.

 

Херпесът ранен признак на бременност ли е?

Херпесът е често срещан и повечето бременни жени може да се сблъскат с него. Но той може да не е ранен признак на бременност. Една жена може да получи херпес по всяко време на бременността или извън нея.

 

Може ли да навреди херпесът по време на бременност на бебето?

Здравните специалисти в световен мащаб са единодушни, че херпесът на устата по време на бременност не е опасен за бебето, но трябва да се предприемат съответните оздравителни мерки, за да не му го предадете след раждането. Въпросът не стои така за гениталния херпес, тогава има шанс вирусът да се предаде на бебето по време на процеса на раждане (известен като вроден херпес).

 

За да предотвратите херпес по време на бременност, следвайте добре балансирана диета и почивайте правилно. Ако ви се появи херпес, опитайте се да не го докосвате. Също така избягвайте пикантни храни и дръжте ръцете си дезинфекцирани. Въпреки че няма нищо притеснително в лабиалния херпес по време на бременност, трябва да се консултирате със своя лекар и да го лекувате възможно най-скоро.

 

Материалът е адаптиран от: www.momjunction.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори