Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-02-07 18:48:26 +0200 Какво е коластра? Коластрата е първото мляко, което бебето ви получава, когато започнете да кърмите. Няколко думи за коластрата

Няколко думи за коластрата

Няколко думи за коластрата 470 900
Какво е коластра?
Коластрата е първото мляко, което бебето ви получава, когато започнете да кърмите.

Този първи етап от производството на кърма започва по време на бременност и продължава няколко дни след раждането на вашето бебе. Коластрата е заредена с хранителни вещества и съединения, повишаващи имунитета, за да подхранва и поддържа вашето бебе през първите няколко дни от живота му.

 

Защо е важно?

Вашето тяло произвежда коластра, преди да започне да произвежда преходно майчино мляко (вторият етап на кърмата и комбинация от коластра и зряло мляко) и зряла кърма (последният етап на кърмата). Първоначалните капки коластра са това, което вашето бебе получава първия път, когато го поставите на гърдата си за кърмене.

Първото отделяне на коластра е нормално да е между 10 и 100 мл на ден, като коластрата „слиза“ в рамките на няколко дни след раждането. Вашата преходна кърма ще започне да идва около третия ден след появата на коластрата, по това време ще започнете да произвеждате много повече кърма.

 

Функции на коластрата

Коластрата може да идва само в малки количества, но е пълна с концентрирани хранителни вещества. Понякога се нарича „течно злато“, защото съдържа всичко, от което бебето се нуждае през първите няколко дни от живота си извън утробата.

Вашата коластра също се състои от компоненти, които защитават вашето новородено и му помагат да се пребори с инфекции, болести и болести. Други ключови факти за храненето с коластра включват:

  • Коластрата е с по-високо съдържание на протеини и по-ниско съдържание на мазнини и захар в сравнение с преходното и зряло майчино мляко, което я прави по-лесно смилаема и наситена с хранителни вещества.
  • Коластрата е пълна с антитела, бели кръвни клетки и други имунни ползи – тя функционира като първата имунизация на вашето дете.
  • Високите нива на секреторен имуноглобулин А (SIgA), открити в коластрата, защитават стомашно-чревния тракт на вашето бебе и помагат за унищожаването на вирусите и бактериите.
  • Коластрата е естествено слабително средство. Помага на вашето бебе да раздвижи червата си и да се отърве от мекониума - тъмните изпражнения, които се събирта в червата преди раждането на бебето ви. Тъй като с първите изпражнения на бебето организмът се чисти от билирубин, слабителният ефект на коластрата помага за предотвратяване на жълтеница при новородени.

 

Специфики на коластрата

Коластрата може да изглежда бистра, но често има златисто-жълт или светлооранжев цвят, тъй като съдържа високи нива на бета-каротин. Коластрата също е по-гъста от преходната и зряла кърма.

Понякога кръвта от млечните канали може да си пробие път в коластрата. Коластрата, смесена с кръв, може да изглежда червена, розова, кафява или с цвят на ръжда. Въпреки че е потенциално тревожно да видите, малко кръв в коластрата не е вредно или причина за безпокойство.  Въпреки това, винаги е най-добре да говорите с вашия лекар, ако забележите кърваво или обезцветено течение от зърната.

 

Колко дълго трае?

Вашето тяло започва да произвежда кърма много преди вашето бебе да се роди. Производството на коластра може да започне още в началото на втория триместър на бременността.

Ако забележите малки капки бистра или жълта течност, изтичащи от гърдите ви или оцветяващи сутиена ви, докато сте бременна, това е коластра.

Фазата на коластрата на производството на кърма продължава до началото на преходния етап (между втория и петия ден след раждането). Преходната фаза на производството на кърма започва, когато млякото ви слезе. Този втори етап на млякото съдържа смес от коластра и зряла кърма.

Въпреки че вече не се нарича официално фаза на коластрата, коластрата ще продължи да присъства в кърмата ви. Малки следи от коластра все още могат да бъдат намерени в кърмата ви за около шест седмици. През това време ще видите голямо увеличение на количеството кърма, което гърдите ви отделят, което понякога води до препълването им.

 

Съвети за първите дни на кърменето

Първите няколко дни от кърменето могат да бъдат предизвикателство за много нови майки.

Въпреки че ще произвеждате само малко количество коластра, все пак трябва да кърмите бебето си възможно най-често през този етап. Стомахът на вашето новородено е малък и малко коластра е всичко, от което се нуждае през първите няколко дни.

Не чакайте първо да ви се увеличи кърмата, за да започнете да кърмите – колкото повече кърмите с коластра бебето, толкова по-бързо (и по-обилно) ще дойде млякото ви.

Коластрата предлага големи ползи за здравето на вашето бебе, но те могат да приемат само малки количества наведнъж. Така че те се нуждаят от кратки, но чести сесии кърмене на ден, за да получат това, от което се нуждаят. Освен това честото кърмене помага за установяване на вашата техника и рутина на кърмене. Редовното кърмене по време на етапа на коластрата също подготвя тялото ви да произвежда здравословно количество кърма.

 

Потърсете помощ, ако е необходимо

Ако се борите с кърменето или просто не сте сигурни как да го направите, потърсете помощ. Насоки за кърмене могат да бъдат намерени в множество източници – вашата акушерка, гинекологът, педиатърът на бебето или лицензиран консултант по кърменето.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори