Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-10-09 11:31:06 +0300 Този текст от Brightside.me толкова ни хареса, че решихме да ви го представим на български с едни чудесни и достъпни за децата примери, които можете да използвате и вие! 10 важни урока за детето преди да навърши 10 години

10 важни урока за детето преди да навърши 10 години

10 важни урока за детето преди да навърши 10 години 470 900
Този текст от Brightside.me толкова ни хареса, че решихме да ви го представим на български с едни чудесни и достъпни за децата примери, които можете да използвате и вие!

Когато станете родител, вие поемате голяма отговорност за бъдещето на вашия наследник. Всеки иска децата им да бъдат мили, честни, съпричастни и смели. Тези качества обаче няма да се появят от нищото. Доброто възпитание и личните примери са ключът към успеха.

  1. Да уважава и момичетата, и момчетата

Уважението към другите е важна характеристика, която вашето дете трябва да придобие, включително уважение към други деца на същата възраст, независимо от пола.

 

  1. Да не се страхува да прави грешки

Да се учиш от чуждите грешки е рядък талант. Също така е важно да се поучиш от собствените си неуспехи. Детето ви не трябва да се страхува да се провали или да сгреши.

 

  1. Знанието е по-важно от оценките

Понякога родителите се ядосват доста на оценки, които не отговарят на очакванията им. Добрата оценка обаче не винаги показва добри познания. Трябва да научите детето си, че знанията са по-важни от оценките.

 

  1. Родителите не са врагове. Можеш да ги помолиш на помощ по всяко време

Да станеш приятел на детето си не е лесна задача, особено ако то има свой доверен кръг от приятели. Не бъдете прекалено напористи. Покажете, че може да ви се вярва, и се опитайте да избягвате караниците и дългите лекции.

 

  1. Важно е да отстояваш себе си

Някои родители проявяват повече уважение към учителите или към други хора, отколкото към детето си. Това може да е причина за бъдещи несигурности и невъзможност да отстоява себе си. Обяснете на детето си, че уважението е важно, но е необходима и способността да се защитава нечия гледна точка. Само не забравяйте да го направите правилно.

 

  1. Да не прави нещо, което не желае само за да получи чуждо одобрение

Децата смятат, че популярността сред приятелите е много важна и правят всичко възможно, за да я получат. Използвайте личния си пример, за да покажете на детето си, че да бъдеш честен и почтен човек е по-ценно от това да получиш нечие одобрение, като прекрачиш убежденията си.

 

  1. Да задава въпроси, когато не разбира или не знае нещо

Задаването на въпроси е абсолютно нормално. По-добре е да зададете въпрос, отколкото да се преструвате, че разбирате всичко.

 

  1. Да говори открито с учителите си при възникване на проблем

Детето не трябва да се страхува да говори за здравословни проблеми. Здравето е по-важно от оценките или гнева на учителя. Уверете се, че детето ви знае това със сигурност.

 

  1. Да уважава и да се грижи за околната среда

Колко често се оплакваме от мръсни улици и разрушени цветни лехи? Уважението към природата трябва да започне у дома. Започнете със себе си и след това култивирайте това качество у детето си. В този случай резултатът би бил съвсем очевиден.

 

  1. Да придобие умението да казва „Не“

Научете детето си да казва „не“ на възрастни, учители и дори на себе си. Искате да възпитате силна личност, а не човек, който трябва да се подчинява на каквато и да е заповед. Способността да каже „не“ ще му бъде полезна и в живота като възрастен.

 

Оригиналният текст ще намерите тук: www.brightside.me

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори