Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-15 13:10:48 +0200 Много майки мечтаят детето им да бъде гениално. Но въпреки всички съвети и трикове за възпитанието, не е открит метод, който да ви помогне да си отгледате гений. 10 златни правила, които отличават добрите от мъдрите родители

10 златни правила, които отличават добрите от мъдрите родители

10 златни правила, които отличават добрите от мъдрите родители 470 900
Много майки мечтаят детето им да бъде гениално. Но въпреки всички съвети и трикове за възпитанието, не е открит метод, който да ви помогне да си отгледате гений.

От друга страна, някои родители не прекарват часове в родителските форуми и не четат сложни психологически книги за възпитанието, а децата им често се оказват талантливи и надарени. Благодарение на любопитния сайт BrightSide.Me откриваме тайната на тези родители и научаваме кои са златните правила, които спазват те.

 

1. Награждавайте самостоятелността

В някои семейства родителите са убедени, че децата ще успеят в живота, ако вярват, че могат да направят всичко. Но е много по-важно децата да разберат, че могат да направят нещо сами. Благодарение на този начин на мислене, децата ще знаят, че те не просто следват тълпата, а оформят сами бъдещето си.

 

9. Всяко начало  трудно

За да постигнат самстоятелност, усилията на децата трябва да бъдат признати и ценени. Ако детето започва ново хоби, на каквато и да е възраст, родителите му трябва да го подкрепят и насърчават. Ако нещо не върви добре, по-възрастните винаги могат да кажат: "Всяко начало е трудно".

 

8. Доверието е най-добрата награда

А как да възнаградим детските усилия? Не с бонбони, това е сигурно. Трябва да имате предвид, че детето може да бъде възнаградено с доверие. Ако то е напълно убедено, че може изпълнява дадена задача само, за него това означава, че върши добра работа.

 

7. Външността не е всичко

Друга важна разлика е фактът, че бъдещите гении никога не се интересуват от външността си. Истината е, че да се пази детето чистичко изисква много усилия и време не само от родителя, но и от детето. Мъдрите родители смятат, че постоянния стремеж детето да си пази дрехите чисти не носи полза за персоналното му развитие. Самите деца не се интересуват как изглеждат.

 

6. Да приемем хаоса у дома

Децата често са заобиколени от хаос, който не обезпокоява мъдрите им родители. Те разбират: децата са неподредени, чупят неща, разливат около себе си. Ето защо, вместо постоянно да мърморят на децата си за разхвърляните им стаи, те им дават възможност да живеят както искат, като същевременно им обясняват защо е полезно да се подрежда от време на време.

 

5.  Енергията все някога се изчерпва

Някои родители могат да прекарат целия ден, като се разхождат и повтарят на децата си: "Не се качвай там!" "Не докосвай това!" или "Успокой се!". Мъдрите родители на такива енергични деца смятат, че е важно децата да си изразходват енергията докато са все още токова малки. По този начин, като възрастни, те ще бъдат по-уверени и упорити във всичките си начинания.

 

4. Свободата носи отговорности

Наистина, на надарените деца се позволяват много неща. Дори и на малка драсканица върху тапета се гледа като знак, че детето има потенциал да стане велик художник. Съществува обаче граница, която дори малкит гении не могат да пресекат: и това е неуважението към семейството си. Ако боядиса котката в розово, детето може да си спечели само един неодбрителен поглед, но да прояви неуважение и да нагрубичлен от семейството е дейстив,кото изисква много по-сериозно отношение и дори наказание.

 

3. Татко е лидер, но също и мама

Уважението към родителите се научава още от ранна възраст. Всяко дете в семейството знае, че родителите му са лидери и тяхната дума е от основно значение. Поради това децата се стремят никога да не зависят от родителите си да направят или да получат нещо от тях, а вместо това се опитват да постигнат нещата сами.

 

2. Детският самоконтрол съществува

Вместо да наказвате детето, като го лишавате от нещо, е по-добре да установите правила, които му носят определена полза или награда за правилна постъпка. Когато детето не се фокусира върху страха от евентуални наказания или ограничения, то се научава да коригира поведението си за свое собствено добро.

 

1. Нищо не остава незабелязано

Съвременните психолози съветват да не възхвалявате детето си за всяка драскулка, като по този начин ще стимулирате неговото развитие. Родителите на бъдещите гении обаче са убедени, че всяко усилие и постижение трябва да бъде възнаградено. Дори ако детето на този тип майка ѝ донесе нашарена с драсканици салфетка, тя ще намери красотата в нея и с гордост ще я представи като изключителна картина на останалата част от семейството.

 

Илюстратор: Leonid Khan

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори