Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-03-25 15:56:12 +0200 Отглеждането на дете без любов е невъзможно. 10 златни правила на възпитанието

10 златни правила на възпитанието

10 златни правила на възпитанието 470 900
Отглеждането на дете без любов е невъзможно.

Антон Макаренко е един от двамата предагози, припознати от ЮНЕСКО като основоположниците на модерното обучение.

Той е иноватор за времето си и е открил неща, които днес възприемаме като очевидни. Например, той първи обръща внимание на това, че учителите пренебрегват темата за любовта и дори я считат за излишна. Творил в началото на 20 век, Макаренко смята, че отглеждането на дете без любов е невъзможно.

Ето и някои от най-ценните идеи на този педагог, психолог и писател.

Смятате ли, че тези методи на възпитание са вече остарели или пък сте на мнение, че са непреходни? Споделете с нас в коментарите!
 

Вашето собствено поведение е най-важната част от възпитанието.

Никога не си мислете, че вие възпитавате детето, само догато му говорите и напътствате или му заповядвате да направи нещо. Вие помагате на детето си да расте и да се развива във всеки един момент, дори когато не сте с него.

Начинът, по който се обличате и разговаряте с други хора, начинът, по който изразявате щастието и гнева си, начинът, по който се държите с приятелите и враговете си, начинът, по който се смеете или четете вестник… Всичко това означава много за децата. Те виждат и най-малката промяна в настроението ви. Те усещат и най-лекия завой на мисълта ви, дори когато самите вие не сте го забелязали.

 

Възпитанието изисква нежен и внимателен, но сериозен тон.

Тези три качества са в основата на истината за целия ви живот. Сериозността не означава непременно, че трябва да сте разстроени или ядосани. Бъдете внимателни и позволете на поведението си да се напасне към момента и реалността на случващото се в семейството ви.

 

Всеки родител трябва ясно да осъзнае какво иска да види в детето си.

Бъдете наясно със собствените си желания като родители. Вгледайте се в себе си старателно и сами ще видите грешките си. Не им позволявайте да ви отчаят – пред вас има достатъчно правилни пътеки, които можете да извървите.

 

Трябва да познавате детето си добре.

Трябва да давате на детето възможно най-голяма свобода, за да може да усети различни от вашите собствени перспективи и граници на поведение. Помогнете му да разпознае доброто и лошото в хората и ситуациите. Това става само с комуникация с външния свят.

 

Ключът към възпитанието е в организацията.

Възпитанието не прощава на малките грешки. То не може да се справя с апатията и безразличието. Добрата организация ви дава възможността да следите всеки детайл. А малките детайли се случват непрекъснато и създават живота. Възпитанието изисква прецизно, обмислено  и целенасочено използване на време.

 

Не налагайте помощта си. Помагайте с удоволствие.

Помощта от родителя не бива да е насилствена, отегчаваща или дразнеща. Понякога детето трябва само да се бори, за да се научи как да преодолява предизвикателствата и да се справя с все по-сложни задачи само.

Винаги се старайте да наблюдавате начина на работа на детето си. Не му позволявайте да се загуби, обърка или отчае. Понякога малчуганът има нужда да усети вниманието ви и, по-важното - увереността ви в него.

 

Резултатите от работата не се нуждаят от заплащане или наказание.

Не бива да се налагат системи за окуражаване или наказание, когато става дума за работа. Детето би трябвало да се чувства достатъчно удовлетворено от факта, че има проблем, който успява да разреши. Справянето с дадена задача е най-голямата награда за положените усилия. Одобрявайки тяхната изобретателност, находчивост и методи на работа, вие давате най-високата възможна оценка на децата си.

Внимавайте с възхвалите. Още повече, внимавайте с наказанията или с това да напомняте, че дадена работа не е свършена добре пред други хора.

 

Детето няма да е способно на любов, ако не се самоуважава.

Да обичаш, да разпознаваш любовта, да си щастлив – всичко това означава да уважаваш себе си.

 

Не се жертвайте заради детето.

Често чуваме родителите да се оплакват: „Ние, родителите, даваме всичко за децата си. Жертваме всичко, дори собственото си щастие“. Това е най-лошото нещо, което можете да причините на едно дете.

 

Не можете да научите детето на щастие, а на това какво може да направи, за да е щастливо.

„Любовта е най-страхотното чувство – създава чудеса, нови хора и най-великите човешки качества“.


Източници: polavkam.ru/brightside.me

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори