Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-29 16:34:50 +0300 “Децата са склонни да достигнат до онези висини, до които вярваме, че са способни.” - Лейди Бърд Джонсън, бивша първа дама на САЩ 10 начина да изградим самочувствие в децата си (втора част)

10 начина да изградим самочувствие в децата си (втора част)

10 начина да изградим самочувствие в децата си (втора част) 470 900
“Децата са склонни да достигнат до онези висини, до които вярваме, че са способни.” - Лейди Бърд Джонсън, бивша първа дама на САЩ

Първа част на материала можете прочетете тук.

 

6. Възложете им отговрности

Един от ефективните начини да градите увереност в детето си е да му покажете, че му имате достатъчно доверие в способността му да бъде отговорно. Дайте му прости за изпълнение задачи вкъщи и когато приключи с тях го похвалете. Усещането, че си постигнал самостоятелно нещо определено е главозамайващ за всяко дете.

 

7. Не забравяйте за похвалите

Когато едно дете сгреши в нещо, най-лесното нещо е да му се скараме.Но още по-лесно забравяме да го похвалим, когато свърши нещо правилно. Затова от време на време се фокусирайте върху постиженията и усилията, които детето ви влага и му покажете,че ги оценявате.

 

8. Научете ги да бъдат позитивни към себе си

Мислите и разговорите, които имаме със себе си, са може би една от най-важните части от ежедневието ни. Все пак изкарваме 100% от времето със самите себе си, нали така? Затова е от голямо значение да научите детето си да се отнася позитивно към нещата, с които успява или не успява (особено вторите), вместо да се самоупреква. Така ще се научи да си вярва и да прави това, което зависи от него.

 

9. Научете ги да си потавят цели

Успехът до голяма степен зависи от усилията, които полагаме, за да го постигнем. Научете децата си да си чертаят пътя и да си поставят малки цели в името на постигането на голямата такава. И нека усвоят умението да разграничават реалистчното от нереалистичното. Например, ако искат да се научат да свирят на пиано няма как да очакват това да стане за 1 месец, нали? Първо трябва да могат да четат нотите, после да научат клавшите, след това да упражняват различните произведения и т.н.

 

10. Научете ги да бъдат независими и да имат приключенски дух

Увереното дете не е притеснява да опитва нови неща. Това може да е нов вкус сладолед, ново забавление в парка или да се присъедини към нов клуб по интереси в училище. Поговорете за притеснението от експериментите, как да преценява рисковете за различните неща. Може не всеки път новото да м харесва, но ако не опитат как ще разберат, нали?

 

 

Текстът е адаптиран от: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори