Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-28 14:51:13 +0300 “Децата са склонни да достигнат до онези висини, до които вярваме, че са способни.” - Лейди Бърд Джонсън, бивша първа дама на САЩ 10 начина да изградим самочувствие в децата си (първа част)

10 начина да изградим самочувствие в децата си (първа част)

10 начина да изградим самочувствие в децата си (първа част) 470 900
“Децата са склонни да достигнат до онези висини, до които вярваме, че са способни.” - Лейди Бърд Джонсън, бивша първа дама на САЩ

Всичко, което правите или не правите, това, което казвате или премълчавате, емоциите, които изразявате или прикривате – всичко това оказва директно влияние върху вашето дете и развитието на личната му самоувереност.

Ако искате детето ви да израсне силна и самоуверена личност, която да умее да разчита на преценката си, вижте следните 10 начина, с които да постигнем това:

1 Любов и приемане

Знаем, че обичате детето си, без значение какво прави или казва. Вашето дете обаче усеща ли, че го приемате, обичате и уважавате такова, каквото е?

Може невинаги да съумявате да го показвате, но намерете поне няколко начина, с които да демонстрирате любовта към детето си. За него е важно да знае, че е прието и обичано без значение от това, какви са силните и слабите му страни. Безусловната любов е необходимата база, върху която детето ще изгради личната си самоувереност.

 

2. Фокусирайте се върху силните му страни, намерете заедно начин да надградите слабите

Никой не е перфектен, дори децата. За да възпитате уверено в себе си дете, не се задълбочавайте в слабостите или пропуските му. Добрият родител се фокусира върху това да развие позитивните и силните страни на детето си, а по отношение на областите, в които не се справя (бързо губи търпение, избухва лесно, не полага усърдие в училище и т.н.), му помогнете да намери своя начин да реши проблемите си. Подкрепата ви ще го накара да се почувства окрилено и смело, докато ако се фокусирате негативно върху нещата, с които не се справя добре, рискувате да загнездите в него усещане за провал.

 

3. Не бъдете пенкилер

Нормално е родителите да имат силно развито закрилническо чувство и да се стараят да предпазят по всякакъв начин децата от всички проблеми и несправедливости на света. Но ако им се притичвате на помощ за всичко и всеки път разрешавате ситуацията вместо тях рискувате детето ви да не успее да развие собствените си умения за решаване на проблемите. Малко помощ никога не е излишна, но оставяйте детето си от време на време само да намира своя начин да се справя с предизвикателствата.

 

4. Оставете детето си да взима решенията

Взимането на решения е умение, което понякога и някои възрастни не са успели да усвоят добре, но то е от особено значение за развитието на една уверена в себе си личност. То е пряко свързано със свободата на избора и изкуството да размишляват. Можете да започнете процеса като им давате да избират между два варианта (напр., какво да облекат, какво да ядат) като при избора си трябва да посочат защо искат точно това.

 

5. Окуражавайте индивидуалните им таланти

Всяко дете има свои собствени интереси и умения. Някои танцуват, други пеят, трети рисуват, четвърти им се отдават езиците, пети предпочитат спортовете и т.н., и т.н. Ако забелязвате, че детето ви изявява специално предпочитание към някоя дейност и изпитва удоволствие, запишете го на специализиран курс, предназначен за неговата възрастова група. Да подкрепите това, което е заложено в него като талант и дарба, е чудесен начин да се почувства уверено в себе си и заложбите си.

 

Продължението на материала можете да прочетете тук.

 

Текстът е адаптиран от: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори