Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-12-13 15:19:15 +0200 Броколите са подвид растение от семейство Кръстоцветни, чиято цветна глава се използва като зеленчук. 10 неочаквани ползи от яденето на броколи по време на бременността

10 неочаквани ползи от яденето на броколи по време на бременността

10 неочаквани ползи от яденето на броколи по време на бременността 470 900
Броколите са подвид растение от семейство Кръстоцветни, чиято цветна глава се използва като зеленчук.

Думата броколи произлиза от италиански и означава в множествено число "цъфтящи върхове на зелето". Зеленчукът е богат на хранителни вещества, антиоксиданти и фитохимикали. Заради големия брой нутриенти, които броколите притежават, зеленчукът се смята за суперхрана и има доказани ползи за човешкия организма. Дали обаче е подходящ за храна по време на бременност? Разберете кои са основните ползи от него и с какви количества е препоръчително да се съобразявате.

Безопасно е да ядете броколи в умерени количества по време на бременност. Броколите са богати на витамини А, С, К, В6, калций, фолиева киселина, фибри и антиоксиданти. Включването на тази богата на хранителни вещества храна във вашата диета осигурява добри нива на хемоглобин, укрепва костите, предотвратява заболявания на кожата, потенциални вродени дефекти и допринася за приема на достатъчно нутриенти.

Какво количество броколи е препоръчително да хапвате?
Можете да имате около три до пет порции броколи всеки ден, където една порция е равна на половин чаша варени или нарязани зеленчуци. Това е препоръчителното количество от зеленчука, което ви осигурява нормалния дневен прием на хранителни вещества.

 

Тук са изброени основните ползи за здравето при хапването на броколи по време на бременност:

1. Предотвратява запек:
Запекът е често срещан проблем сред бременните жени. Хормоналните промени, промените в метаболизма и добавките на желязо играят роля при промяната на движенията на червата. Броколите са пълни с разтворими и неразтворими фибри, които спомагат за задържането на водата и регулират движенията на червата, поради което предотвратяват запека.

2. Контролира анемията:
Нужидите от желязо за вашия организъм се увеличават по време на бременност, а дефицитът му може да причини анемия. Броколите, които са добър източник на желязо и фолиева киселина, могат да бъдат точната храна за вас.

3. Регулира нивата на захарта:
Гестационен диабет е болест, която се проявява по време на бременност в случаите, когато тялото ви не може да произведе достатъчно инсулин, за да разгради захарите, които консумирате през бременността. Броколите могат да помогнат за регулирането на нивата на захарта в тялото ви.

4. Подобрява имунитета:
Силната имунна система по време на бременността помага да се избегнат инфекциите. Компонентите бета-каротин и селен в броколите повишават имунитета ви и ви предпазват. 

5. Укрепва костите:
По време на бременност вие сте податливи на смущения, свързани с костите, като остеопорозата. Броколите имат всички основни хранителни вещества за здрави и здрави кости, включително калций, магнезий, фосфор и цинк.

6. Защита на кожата:
Броколите съдържат витамини А, Е, В и К, които са чудесни за вашата кожа. Ето защо, включването му в режима ви на хранене през бременността може не само да предпази кожата ви от вредните ултравиолетови лъчи, но и да я накара да сияе.

7. Подобрява здравето на очите:
Бета-каротинът, който се съдържа в броколите, не само подобрява имунитета, но и подобрява  зрението. Бета-каротинът, съдържащ мултивитамин А, е добър за здравето на очите и предпазва от очни заболявания.

8. Предотвратява рака:
Броколите съдържат големи количества фитохимикали, които са известни със своите противоракови свойства. Диета, богата на броколи, ще ви помогне да стоите далеч от рака по време на бременност.

9. Предотвратява вродени дефекти:
Липсата на хранителни вещества в диетата на майката може да доведе до вродени дефекти при бебета. Ако включите броколи във вашата диета, тя осигурява необходимото количество хранителни вещества за растящото бебе и също помага за предотвратяване на вродени дефекти.

10. Подпомага здравословното развитие на плода:
Комбинацията от витамин С, К, фолат, цинк, калций и желязо в броколите се изисква за здравословно развитие на плода.

 

Можете да се възползвате от яденето на броколи само, ако изберете правилния зеленчук.

Как да избираме броколи? Ето някои съвети за избор на пресни броколи.

  • Спирайте се на свежи, здрави и ярки тъмнозелени или лилаво-зелени броколи.
  • Избирайте твърди зелчици, със здрави и твърди стебла, а не кухи.
  • Избягвайте жълтите цветни глави, тъй като те са увяхващи и презрели.
  • Избягвайте пспарените или изсъхналите зелчици.


Внимавайте:
Броколите съдържат различни мощни съединения, които могат да повлияят неблагоприятно на кожата. В резултат на това някои хора могат да страдат от алергични обриви, когато докосват или консумират броколи. Така че хапвайте този кръстоцветен зеленчук умерено, следвайки препоръчителния порцион по време на бременност.

 

Как може да включите броколите в диета за бременност? 

Броколите могат да бъдат включени във вашата диета по много начини, за да получите максимални ползи. Някои от тях са:

  • Комбинирайте задушено или накълцано броколи с всяка прясна салата.
  • Ако ви се хапва нещо просто, можете да задушите броколи с други зеленчуци, подправки и чесън в зехтин. Броколите също така могат да се добавят към всяка супа.
  • Използвайте задушени броколи към пица или макарони.
  • Можете да направите дип от броколи и да си мажете филийки хляб.
  • Можете също така просто да сотирате броколи, бейби царевички и моркови и да ги метнете за известно време във фурната.

 

Изтоник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори