Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-04-09 16:09:14 +0300 Ето как да повлияем върху затрудненото храносмилане и неприятните ефекти, които то води със себе си. 10 съвета за добро храносмилане по време на бременността и не само

10 съвета за добро храносмилане по време на бременността и не само

10 съвета за добро храносмилане по време на бременността и не само 470 900
Ето как да повлияем върху затрудненото храносмилане и неприятните ефекти, които то води със себе си.

Върху състоянието на организма оказват влияние много фактори, сред които храненето, начина на живот, приема на различни вещества, а по време на бременността - и хормоналния баланс. 

Ако искате да подобрите общото си здравословно състояние, можете да започнете с най-лесната стъпка - промяната на начина си на хранене. Така ще помогнете на тялото си да обработва храната по-ефективно и ще намалите страничните ефекти като качване на тегло, подуване, задържане на течности, усещане за тежест, умора и липса на енергия. 

Ето и нашите 10 съвета за подобряване на храносмилането:

  1. Ограничете тежките, мазни храни! Мазнините  всъщност са полезни за организма, но е добре да се приемат в компанията на храни, богати на фибри, за да се усвоят по-лесно. Залагайте на естествено мазни печени меса, салати със зехтин и избягвайте прекаляването с пържените храни и всичко, което попива много олио (пържени картофи, понички, мекици и др.), за да не си докарате киселини и да не натоварвате черния дроб.
  2. За да поддържате състоянието на червата добро, избирайте храни с много фибри! Така ще намалите запека и подуването, както и съпътстващите усложнения като хемороиди, дивертикулит и синдром на раздразненото черво. Подходящи са зеленолистните зеленчуци, чушките, картофите, пълнозърнестите хлябове, плодовете като ябълки и банани, овесените ядки, варивата като боб и леща, ядките и семената. Тъй като фибрите се делят на разтворими и неразтворими, проучете кои храни кой тип включват и се опитвайте да приемате балансирано количество и от двата вида за максимално ползотворен ефект.
  3. Приемайте и пробиотици за поддържане на нормална чревна флора! Бактериалният баланс в червата е важен за доброто състояние на организма. За него допринасят естествено ферментиралите храни като киселото мляко, киселото зеле, туршиите, а винаги можете да потърсите и подходяща алтернатива в аптеката под формата на прахчета или таблетки.
  4. Пийте много вода! Добре хидратираният организъм означава и по-лесно храносмилане. А в комбинацията с фибрите, които допринасят за всмукването на вода в червата, приемането на 1,5-2 л вода на ден ви гарантира и лесно изхождане. 
  5. Движете се! Активното движение в рамките на 40-60 минути всеки ден подпомага дейността на червата и нормалната перисталтика. Независимо дали е само разходка с умерено темпо или тренировка във фитнеса, ежедневното натоварване допринася за балансираното състояние на организма ви.
  6. Откажете се от вредните си навици! Пушенето, прекалената употреба на алкохол, кафе или медикаменти също може да доведе до смущения в отделителната ви система. А и нито един от тях не е от полза за малкото бебче, нали? Откажете се от тях и ще почувствате осезаема разлика и подобрение съвсем скоро.
  7. Кажете стоп на стреса! Стресът е един от основните фактори за нарушения в храносмилането. Оставяйте проблемите в работата си и се наслаждавайте на всичко останало, което имате извън нея. В крайна сметка задачките няма да избягат, а за да постигнете добри резултати трябва да сте в хармония между ума и тялото си, нали?

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори