Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-04-06 12:12:18 +0300 Има истини за възпитанието, които никога не остаряват. 10 съвета за отглеждане на щастливи деца

10 съвета за отглеждане на щастливи деца

10 съвета за отглеждане на щастливи деца 470 900
Има истини за възпитанието, които никога не остаряват.

Съветите на известния полски педиатър, педагог и детски писател Януш Корчак към родителите може и да датират от първата половина на миналия век, но звучат адекватно и днес.

Ето малка извадка от книгите му "Как да обичаме дете" и "Да обичаме всяко дете":

 1. Не очаквайте децата ви да следват вашите амбиции. Помогнете им да се превърнат в истинското си „аз“, а не в това, което сте самите вие.
   
 2. Не очаквайте децата да ви върнат всичко, което сте инвестирали в тях. Дали сте им живот – как очаквате да ви се отблагодарят за това? Те ще дадат живот на друг, а от това по-ценно няма.
   
 3. Никога не предавайте яда и огорчението си на децата си и така ще избегнете разочарование в по-късен етап от живота. Каквото посееш, такова ще пожънеш.
   
 4. Не омаловажавайте проблемите на децата. Техният живот е изпълнен с точно толкова предизвикателства, колкото и вашият. Не забравяйте, че те все още нямат никакъв житейски опит и всичко, с което се сблъскват, е за първи път.
   
 5. Никога не подценявайте децата си!
   
 6. Не забравяйте, че най-важните срещи в живота ви са тези с децата. Обръщайте им повече внимание, защото никога не знаете с кого ще се сблъскат те утре.
   
 7. Не се съдете твърде строго, ако не успеете да направите нещо с децата си. Просто помнете - не сте направили достатъчно, ако дали всичко от себе си.
   
 8. Детето не е тиранин, който се опитва да превземе живота ви. То не е просто вашата плът и кръв. То е безценно. То е декларацията на любовта между двама души и от момента на раждането му вие не отглеждате просто дете, вие отглеждате душа.
   
 9. Научете се да обичате нечие друго дете. Никога не се отнасяйте към чуждото дете така, както не желаете някой друг да се отнася към вашето.
   
 10. Обичайте децата си, без значение какви са – дори да се окаже, че не са талантливи или успешни като възрастни. Радвайте се на общуването с тях, защото децата са празник на живота.


Източник: brightside.me

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори