Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-05-09 11:30:22 +0300 Бременността е вълшебен период от живота на жените. 10-те най-добри момента от бременността

10-те най-добри момента от бременността

10-те най-добри момента от бременността 470 900
Бременността е вълшебен период от живота на жените.

Независимо дали се появяват някои от "страничните ефекти" като сутрешното гадене, подуването на крайниците или общия дискомофрт от промените в тялото, очакването на новия живот е магия, която не може да се опише с думи.

Кои са десетте най-добри (и най-запомнящи се) момента от бременността всъщност?

 

1. Моментът, когато разбирате, че сте бременна.   

Правите си тест за бременност, виждате чертичките, които се появяват в прозорчето, и спонтанно се обръщате да видите лицето си в огледалото. Това вече не сте вие. Тази усмивка не сте я виждали преди, този развълнуван от радост поглед не изглежда да е ваш. Повечето жени си правят веднага повторен тест под претекст, че искат „да се уверят”. В действителност, те искат още един път да изживеят този единствен момент.

 

2. Първият път, когато чуете биенето на сърцето му.   

Към осмата седмица лекарят ще направи ехографско изследване, за да чуе сърцето на бебето. На екрана виждате само една звездичка на черен фон, която примигва. Сърцето му бие бързо и силно, с трепета на едва наченатия живот. Това е един твърде силен момент и за двамата родители, но специално за майката той е незабравимо изживяване. Никога няма да забравите момента, в който сте чули ритъмът на две сърца, тупкащи в тялото ви.      

 

3. Видеозон (ехограф, ултразвук).   

Всяко ехографско изследване ви прави щастливи за дни наред, защото овладяват безпокойството ви. Виждате бебето, чувате сърцето му, научавате колко е пораснало в сравнение с предишния път и придобивате кураж за по-нататък. Чрез видеозона за пръв път ще получите подробни сведения за оформянето и развитието на плода. С малко късмет, и най-често при бременност с момче, можете да научите и пола на детето. Излизате от АГ кабинета изпълнени с очаквания и надежди. С високоспециализираното ултразвуково изследване „фетална морфология” се откриват над 85% от вродените аномалии, свързани с дефекти в развитието на бебето.

 

4. Първият път, когато почувствате бебето да мърда.   

Безброй пъти са ви описвали това усещане, напомнящо погъделичкване  или побутване с пръст корема ви отвътре, или като че ли коремът ви къркори. И ето, най-накрая „чувате” и сте сигурни, че е точно това. Никога няма да забравите къде и кога това се е случило за пръв път. Този момент се запечатва в съзнанието ви. От този момент нататък ще знаете, че бебето ви е добре, защото ще го чувствате. Ще можете да му говорите и да му „чукнете”, а то да ви „отговори”.   

 

5. Когато бебето много рита.   

Към края на второто тримесечие бебето вече не ви оставя да се чувствате самотна. В помещения със силна музика, в тесни кресла, в театър или киносалон често ще чувствате нужда да скочите права и да тръгнете да се разхождате, за да спре този луд танц в корема ви. Понякога ще ви е трудно да се съсредоточите, за да изгледате някой филм или прочетете нещо; казват, че поведението му в корема ви, показва колко ще е палаво детето ви!

 

6. Когато ви дават предимство, понеже сте бременна.   

Приятна е привилегията да минете първа на опашката във всички магазини в час пик или на опашката в банката или общинските служби. Обикновено хората любезно ви отстъпват място след като ви забележат, но в големите магазини има и отговорници, които направо ще ви отведат на касата за бързо обслужване. Ако все пак околните не проявят разбиране, то вие сте в пълното си право да ги изпреварите и не се колебайте да имате претенции за това. Особено, когато се отнася до намиране на място за сядане в транспортно средство или където има навалица.

 

7. Когато подготвяте детската стая.   

Винаги ще сте педантични в грижите си за детето, но никога повече няма да разполагате с толкова свободно време, колкото имате първия път, когато се занимавате с всичко това по време на бременността ви. Купувате чаршафи, кърпи, дрехи и бельо; перете ги със специален препарат за бебешки дрехи; гладите всичко едно по едно, като се наслаждавате на удоволствието; сгъвате ги и ги подреждате в гардероба. Затваряте вратичката му и отново броите дните, които остават, защото не издържате повече в чакане.

 

8. Когато си приготвяте багажа за родилния дом.   

Отваряте една пътна чанта или сак и започвате да събирате нещата, които са написани в списъка за родилното. Този момент много прилича на всички онези случаи, когато сте се подготвяли за дългоочаквана ваканция, само че сега ... има и още някой с вас за компания. Когато сложите в багажа нещата за бебето, дрешките, които сте купили за изписването, ще разберете, че от сега нататък всеки път, когато се подготвяте за пътуване, винаги ще се приготвяте за двама. Или поне в първите 15-18 години.

 

9. Когато ви изтекат водите.

Това е моментът, когато осъзнавате, че „сладкият” и спокоен период на очакване е към своя край. Водите ви изтичат, символизирайки края на бременността ви. Може и да не се образува „езерце”, както сте чували, а по-скоро да почувствате изтичане на течност от тялото ви, което не можете да контролирате. В момента, в който телефонирате на избрания от вас лекар, знаейки, че след час ще сте в родилния дом, вие чувствате безкрайна радост, но и боязън от това, което ще последва. 

 

10. Моментът, когато за пръв път виждате лицето му.

Очаквате го толкова време. Фантазирали сте, сънували сте го. Най-накрая бебето успява да направи големия излаз и няколко минути по-късно се приземява във вашите прегръдки. Никога няма да забравите това миниатюрно лице, което излъчва радост в ръцете ви и което разглежда внимателно лицето ви със своя мътен поглед. Много майки казват, че лицето на бебето им още от началото им се струва близко, познато. Други твърдят точно обратното: че са останали учудени или обезпокоени, защото им се е сторило измъчено, или защото има синкав цвят, или белези, или че главата му има странна форма. След като лекарят ви увери, че всичко това ще изчезне след няколко дни и че бебето е добре, тогава признавате с гордост: да, това е моето бебе. 

 

Коментари

Neutral avatar
  • Img f90720fe230cc64f68e64c707239daab v
    Мария Недкова 25 ноември 2019, 11:42

    Това да станеш майка е незабравим и неописуем момент,независимо колко деца имаш,всеки път е УНИКАЛЕН! ❤

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори