Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-01-25 15:20:19 +0200 Гневът често е емоция, която е колкото притеснителна, толкова и необходимa. 11 практически съвета как да се справите с гневните изблици на детето си

11 практически съвета как да се справите с гневните изблици на детето си

11 практически съвета как да се справите с гневните изблици на детето си 470 900
Гневът често е емоция, която е колкото притеснителна, толкова и необходимa.

 За децата обаче да се чувстват гневни е обезпокоително или просто твърде непонятно преживяване. Това състояние често води до истерии и създава неприятна атмосфера у дома, която може да повлияе на вас и вашия партньор. Но добрата новина е, че като възрастни имате възможността да откриете решение на проблема. Разбира се, децата също могат да намерят начини да овладеят гнева си, но вие сте там, за да ги напътствате на всяка крачка. Важно в да сте информирани за методите, които ще ви помогнат да постигнете тази цел.

Днес ви споделяме 11 съвета, препоръчани от експерти, как максимално да се възползвате от всяка ситуация и да научите децата си по-успешно да управляват обхваналите ги емоции.

 1. Направете „термометър“ на емоциите

Децата често не знаят как да изразят добре емоциите си. В крайна сметка те просто се учат как да се справят с тях, така че често реагират по единствения начин, който знаят или могат да реагират. Направете термометър, който да измерва интензивността на неприятните усещания. Той е чудесно средство, което ще помогне на малчуганите да идентифицират ранните признаци на гнева си, преди той да ескалира с пълна сила. За да направите термометър на емоциите започнете като нарисувате голям термометър върху лист хартия: отдолу поставете 1 и попълнете възходящите числа до 5. Използвайте скалата, за да свържете усещане с отделните етапи. Така например: 1 може да бъде спокоен, 2 – притеснен, 3 – разочарован, 4 – ядосан и 5 – бесен. Колкото по-високо се движите по скалата, толкова по-интензивна е думата, описваща вида на гнева. Използвайте цветове, за да разграничите всеки етап.

 1. Научете детето да разпознава емоциите си

Ако детето не е в състояние да разбере своите емоции, то няма да може да ги вербализира. Това означава, че ако детето не може да идентифицира, че е ядосано, може би най-добрият начин за него да демонстрира, че е недоволно е да удря околните предмети. Ето защо е важно да се обогати речникът на по-малките деца.

Да се стараете да научите малчугана на основни думи за емоциите, така че те да могат да ги използват, за да опишат състоянието си, е полезно. Например започнете с щастлив, тъжен, ядосан, спокоен, уплашен. За да се уверите, че детето е способно да опише как се чувства използвайте истории или изображения на персонажи, които очевидно преживяват подобна емоция, или дори игри като „Сега се чувствам ... защото ...“.

 1. Опитайте заедно да намерите отговор защо детето е ядосано

Задаването и отговарянето на въпроси е важна част от процеса на развитие на детето. Така че е добра идея да му обясните, че задаването на въпроси е начин да получи повече информация за това, което го притеснява. Въпросът защо конкретна ситуация се е случила означава, че си обяснявате, че зад нея стоят поредица от действия, през които сте преминали. Например „Паднах, защото се спънах в камък.“

 1. Упражнявайте заедно техники за успокояване

Подобно на възрастните, децата също могат да изпитват различни нива на умора, тревожност и стрес. Тези състояния на ума е възможно да им попречат да идентифицират правилно емоциите си. Има техники за успокояване, които в зависимост от възрастта на детето да му осигурят спокойствието, от което се нуждае.

 • За деца от 0 до 3 години:
  • Масаж – релаксиращ и стимулиращ масаж може да им помогне да получат съня, от който се нуждаят, но не успяват да получат, защото са неспокойни.
  • Успокояваща бутилка – направете си „успокояваща“ бутилка. Как? Вземете пластмасова бутилка и я напълнете с вода и брокат. Целта е детето да може да я  използва всеки път, когато се чувства разочаровано или е на ръба на гневен изблик. Успокояващите движения на водата и бляскавите частици създават усещане за спокойствие.
 • За деца от 3 до 7 години:
  • Техника с балон – помолете детето да си представи, че е балон, който се издува и отпуска. Целта на играта е да го научите да поема въздух, да го задържа и след това да го освобождава. Заедно с издишването ще си отива и натрупалото се напрежение.
  • Техника на костенурката – в този случай детето трябва да си представи, че е костенурка. То трябва да лежи по корем и да си представя как слънцето залязва. Време е костенурката да заспи, така че постепенно прибира крака и ръце в черупката си, която в случая на детето е гърбът му. По този начин то ще се опита да постави краката и ръцете си зад гърба си. След известно време отново е ден и костенурката трябва да се събуди като отново бавно издърпа краката и ръцете си от черупката. Това е отличен начин да окуражите детето да изпълнява упражнения за разтягане, които ще подобрят и двигателната му култура.
 1. Описвайте всички емоции като естествени, дори гнева

Когато детето изпитва много интензивни емоции, то може бързо да се изплаши. Това е лесно разбираемо, тъй като възрастните често изпитват същия страх. Следователно е важно да научите детето, че гневът е естественият начин на тялото му да го предупреждава, че нещо не е съвсем наред. Целта е да го уверите, че ще намери начин да се справи с тази интензивна емоция и ще я усети като по-малко завладяваща. Разговаряйте с него как усеща гнева и ще му помогнете по-добре да осъзнае отрицателните емоции, как да ги преодолява и да ги идентифицира по-лесно в бъдеще.

 1. Не реагирайте прибързано, а обмислете действията си

Опитът да достигнете до детето, когато то е в силен емоционален дистрес, е не само безполезен, но вероятно ще има обратен ефект. Най-успешният подход да се справите с тази ситуация, е да мислите в перспектива и да обсъдите нещата. Да разговаряте с детето за гнева и как да се справите с него, преди той действително да се появи, е начин за обмислено действие, което да замени прибързаните реакции. Например, ако детето каже: „Ядосан съм, защото не ми купувате всичко, което искам в магазина“, то трябва да бъде научено, че може да си купи само по едно нещо в магазина. След известно време това ще се превърне в рутина и детето ще има възможност да запомни и усвои установените правила, преди дори да достигне състояние на гняв. С други думи, детето трябва да бъде научено да управлява гнева си, преди гневът да поеме контрол над него.

 1. Насърчавайте съпричастността и съчувствието

Гневът може да бъде толкова силна емоция, че точно както при възрастните често засенчва всяка възможност за рационално справяне с дадена ситуация. Родителите обаче трябва да помогнат на децата си да видят нещата от различна гледна точка и да насърчават съпричастността вместо гнева. Ако детето не иска да сподели как се чувства, винаги можете да обсъдите любимия му герой от книга или филмче и да го използвате като начин да се сближите. Целта на възрастния е да задава въпроси, така че детето да може да прозре емоциите си и да намери източника на проблема. Попитайте как би се почувствал или реагирал любимият му герой в определена ситуация? Емпатията в ранна възраст не само помага на децата да развият способностите си за общуване с другите, но им помага и да намалят нивата на агресия.

 1. Избягвайте да се поддавате на истериите

Истериите са крайният етап в изразяването на гнева. А някои от по-хитрите деца знаят, че това е най-ефективният начин да отговорят на нужди им и да принудят родителите си да правят това, което искат. Родителите обаче трябва да се научат как да се справят с истериите, вместо да поемат по лесния път и просто да се поддадат. Да се поддадеш на гневните изблици на детето и да му угодиш може би работи в краткосрочен план, но в дългосрочен план насърчава поведенчески проблеми и агресия у детето. Най-добре е да работите заедно с детето, за да му помогнете да се свърже с емоциите си, така че да е уверено, че нуждите му ще бъдат задоволени в точното време и че има други, по-подходящи начини да постига желаните от него цели.

 1. Използвайте хумора като свой верен съюзник

Разбира се, когато детето е достигнало в пикова фаза на гнева е трудно да погледне ситуацията от една по-хумористична гледна точка. Но не е невъзможно. Всъщност в разгара на бурята трябва да бъдете находчиви и да използвате хумор. Първо, трябва да откриете корена на проблема и да признаете факта, че много пъти разногласията са причинени от доста глупави недоразумения. Посочването им по един по-спокоен начин може да помогне за разсейване на напрежението и да доведе до решение. Решаването на проблемите с чувство за хумор често е ключов инструмент в процеса на развитието на детето.

 1. Осигурете пространство или демонстрирайте близост в зависимост от ситуацията

Децата са различни и действат по различен начин. Всяко дете има индивидуален отговор на възникналите емоционални обстоятелства. Като родители обаче е важно да знаем дали, когато детето се сблъска с евентуален изблик на гняв, то се нуждае от пространство, за да се успокои и да си възвърне контрола над себе си, или, напротив, то се нуждае от физически контакт и вашата директна подкрепа, за да се успокои.

 1. Бъдете модел за подражание

Да осъзнаваме собствения си гняв също e ключов инструмент за насочване на деца по пътя към самоосъзнаването. В крайна сметка, как можем да очакваме от тях да осъзнаят собственото си поведение, ако ние не успяваме? Освен това децата често имитират начина, по който възрастните се държат. Разбира се, понякога възрастните нямат представа как да се справят с гнева. Това което можете да направите е да обърнете внимание колко пъти се ядосвате и в какви ситуации. Воденето на дневник е добра идея например. Наблюдавайте какво предизвиква неприятни усещания у вас и как реагирате на тях. Може би викате, удряте в стената, блъскате волана и др.  Поправете собствените си реакции на по-силните емоции или потърсете помощ, ако сметнете, че се нуждаете от нея.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори