Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2022-01-24 16:46:05 +0200 Да бъдеш майка е вълнуващо, емоционално и …плашещо. 11 неща, които не трябва да казваме на новата майка!

11 неща, които не трябва да казваме на новата майка!

11 неща, които не трябва да казваме на новата майка! 470 900
Да бъдеш майка е вълнуващо, емоционално и …плашещо.

Новите майки се тревожат за всичко свързано с отглеждането и благополучието на новороденото – кърменето, как да се справят с огромния брой мръсни пелени, какво означава този плач на бебето и др. В допълнение към грижите за новороденото те трябва да се справят със собственото си възстановяване след раждането и домакинските задължения. Това, от което една нова майка определено няма нужда, е да се тревожи какви коментари ще направят семейство, приятели и познати за бебето и тялото ѝ след раждането. Няма нужда и от непоискани съвети и въпроси, които разклащат доверието в способностите ѝ като майка. Колкото и добронамерени да са някои от коментарите, премислете преди да ги отправите към нова майка.

 1. Все още изглеждаш бременна!

Да, наистина много изненадващо. След износване на бебе в продължение на девет месеца, тялото не се връща към нормалното си състояние за няколко дни – отнема време. Междувременно не е нужно да натяквате на майката, че тялото ѝ не е в най-добрата физическа форма.

 1. Успя ли да свалиш натрупаните по време на бременността килограми?

Външният вид на майката след раждането не би трябвало да е фокус на разговора ви с нея. Тялото и ежедневието ѝ са преминали през драматична трансформация. Интересувайте се от емоционалното състояние на майката и дали може да ѝ помогнете по някакъв начин. Не ѝ създавайте допълнителна несигурност.

 1. Готова ли си да влезеш отново във форма?

В периода след раждането новите майки са изтощени и емоционални. Това наистина не е правилният момент за намеци да ходят на фитнес.

 1. Наслаждавай се на всяка минута!

Привидно безобиден коментар – но не е нужно на нова майка да се напомня, че децата растат бързо, особено при положение, че тя току-що започва своето родителско пътуване.

 1. Изглеждаш изморена!

Майката знае, че изглежда уморена. И със сигурност предполага, че с черните кръгове под очите си не изглежда като от снимка на списание. Вместо да посочвате очевидното предложете ѝ помощ, така че да отнемете част от задълженията, които ѝ носят умора.

 1. Кърмиш, нали?

Кърменето е процес, който изисква напасване и усъвършенстване. При някои майки началото е изключително трудно, а при други няма (достатъчно) кърма. Затова коментирайте темата, ако майката се чувства комфортно и/или сама я повдигне.

 1. Твърде много държиш бебето на ръце!

Повечето хора смятат, че ще разглезите бебето, ако го държите често на ръце. Важно е бебетата да бъдат гушкани и докосвани. Изследвания за дългосрочните ефекти на докосването при недоносени деца са установили, че бебета, които са получавали поне един час дневно контакт кожа до кожа в продължение на най-малко две седмици, са постигнали по-висок резултат при умствени и двигателни тестове до 6-месечна възраст.

 1. Кога планираш да забременееш отново?

Новата майка току-що е приключила с износването на плода в продължение на девет месеца и се е запознала с новата си роля на родител. Често е изморена, объркана, изплашена, стресирана. Затова нека предположим, че плановете за ново бебе не са на първо място в списъка ѝ със задачи.

 1. Скоро роди, а вече искаш да излизаш?

Само защото една жена е майка не означава, че тя вече не може да излиза. Тя е била самостоятелна личност преди да стане майка, не си позволявайте да критикувате начина, по който избира да прекара свободните си минути.

 1. Спи, когато бебето спи!

Чудесно, ще го направи, но докато спи, ще измиете ли чиниите, ще изперете ли, ще изчистите ли килима с прахосмукачка? А може би предполагате, че магически ще се е сготвила вечеря за цялото семейство. Ако отговорът на тези въпроси е „Не“ вероятно майката няма да може да спи докато бебето спи, защото има задачи, с които трябва да се справи.

 1. Сигурна ли си, че бебето си набавя достатъчно мляко?

Кърменето е прекрасно, но и стресиращо. Ако кърмите, порастването на бебето през първите няколко месеца от живота му  зависи до голяма степен от кърмата ви и освен, ако не изцеждате и храните бебето от шише, наистина не може да се каже колко мляко всъщност е приело то. Но не се притеснявайте, ако теглото на вашето бебе се покачва вероятно се справяте добре и то си набавя необходимото количество мляко.

Новите майки живеят в състояние на пълна несигурност – ежедневието им е тотално променено и въпреки всички курсове, които са посещавали и книгите, които са прочели, няма начин да се чувстват напълно подготвени за майчинството. Така че през този деликатен период, когато една нова майка се опитва да намери баланс в живота си, докато оцелява без сън и с ново бебе, приятелите и семейството трябва да бъдат подкрепа, а не източник на допълнителен стрес и несигурност.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори