Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-11 11:45:40 +0300 Кои са полезните плодове, които да хапвате по време на бременността? 12 полезни плода за бременната жена

12 полезни плода за бременната жена

12 полезни плода за бременната жена 470 900
Кои са полезните плодове, които да хапвате по време на бременността?

Правилният хранителен режим е важен за една лека и нормално протичаща бременност. Голяма част от него следва да бъде заета от плодове и зеленчуци. Наблягането на храни, богати на витамини, фибри и минерали е полезно не само на вас, но и подпомага развитието на бебето в утробата ви. 

Ако нямате навика да хапвате плодове, сега е моментът да ги включите като неотменна част от менюто си. Плодовете предоставят основни хранителни вещества на огранизма, които са полезни едновременно на ва си на бебето ви. Например, бета каротинът подпомага от една страна изграждането на тъкани и клетки, докато същевременно играе съществена роля за силната имунна система. Естественият витамин Ц, който се съдържа в плодовете, спомага за изграждането на зъбите и костите, докато фолиевата киселина намалява риска от проблеми с феталното развитие. 

 

Ето 12 различни плода, които можете да приемате по време на бременността си. Те ще подпомогнат развитието на бебчето ви и едновременно с това ще ви накарат да се чувствате пълна с енергия. 

 

1. Кайсии

Съдържат витамините А, Е и Ц, бета каротин, а също така фосфор, калций, калий и желязо

Препроъчително количество от 2 до 4 кайисии на ден. 

 

2. Череши

Богати са на витамин Ц и мелатонин, който спомага за добрия сън и намалянето на стреса, акто същевременно оказва и антиоксидантен ефект върху клетките ви.

Черешите са идеални особено когато организмът ви трябва да се пребори с настинка или грип. 

 

3. Грозде

Гроздето е идеалната възможност да хапвате плодове между храненията. То съдържа витамините B1, B2, B6, B12, A, C, P, PP, K, както и глюкоза, фруктоза, флоафен, галова киселина, силициева киселина, оксалова киселина, пектин, магнезий, калций, желязо и фолиева киселина. 

 

4. Киви

Кивито носи много ползи едновременно. Богато е на витамините А, Е и Ц, а съдържа и елементите фосфор, магнезий, калий и фолиева киселина. Кивито също така подпомага усвояването на желязото от организма и спомага за преодоляването на респираторни проблеми като кашлица.

 

5. Ябълки

Ябълките са богати на хранителни вещества. Те съдържат витамините А, Е и Д, както и цинк. Ябълките засилват имунната система и на майката, и на бебето. Множество изследвания сочат, че при деца, чиито майки са консумирали ябълки по време на бременноста, се наблюдават занижени рискове от развитие на астма, хрипове и екземи в по-късна възраст.

 

6. Манго 

Освен високото съдържание на витамин Ц, мангото е изключително полезно за нормалното функциониране на храносмилателната и отделителната система. Ако по време на бременността страдате от запек, мангото е един от плодовете, който можете да обмислите преди да посегнете към лаксативите.

 

7. Круши

Крушите са малко спорен плод що се отнася до консумацията му от бременни жени, затова първо се консултирайте с лекаря си, преди да посегнете към тях. Ако нямате докторска забрана, крушите ще бъдат от голяма полза за развитието на бебчето ви, тъй като са богати на фолиева киселина.

 

8. Ягоди

Ягодите също подсилват имунната система, като са богати на фолиева киселина, манган и калий. Те са чудесен източник на фибри, а препоръчителното количество на ден е една купичка с ягоди.

 

9. Диня

Динята е чудесен източник на витамините А, Ц, Б6, както и на калий и магнезий. Също така подпомага за намаляването на сутрешното гадене, киселините, подуването на ръсете и краката (особено в последния триместър). В допълнение допринася за хидратацията на организма.

 

10. Боровинки

Боровинките  са сред най-богатите  на калий плодове сред изброените дотук. Калият спомага за нормалното кръвно налягане. Боровинките съдържат още витамин Ц, фолиева киселина, калций и фибри. Важно е боровинките да се консумират в малки количества, така че можете да добавяте няколко плодчета в сутрешната си закуска. 

 

11. Банани

Бананите са чудесна здравословна "бомба" за бременността. Съдържат фолиева киселина, витамин Ц, калий, магнезий, витамин Б6. Те подпомагат регулацията на натриевите нива в организма ви, а също влияят благотворно и върху кръвното налягане и сутрешното гадене. Фолиевата киселина респективно оказва добър ефект върху развитието на невралната тръба на бебчето ви, затова много лекари препоръчват по 1 банан на ден по време на първия триместър.

 

12. Нар

Наричат нара "природния дар за бременните". Нарът е богат източник на витамин Ц, калций, фолиева киселина, желязо и протеини. Може да се приема на зрънца или под формата на сок. 

 

Това са някои от плодовете, които трябва да бъдат част от вашата диета, докато сте бременна. Не забравяйте, че една балансирана диета с плодове и зеленчуци, заедно с други добавки е задължителна. Говорете със своя лекар, за да научите повече за дневния прием на плодове. Насладете се на този прекрасен период и се поглезете с някои супер здравословни плодове.

 

 

Източник: momjunction.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори