Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2019-11-04 12:29:40 +0200 Как да разберем дали е редно да потърсим медицинска помощ, извън редовните прегледи и изследвания? 12 случаи, в които да потърсим лекар по време на бременността

12 случаи, в които да потърсим лекар по време на бременността

12 случаи, в които да потърсим лекар по време на бременността 470 900
Как да разберем дали е редно да потърсим медицинска помощ, извън редовните прегледи и изследвания?

Ако усетите някой от следните симптоми, не се колебайте да се консултирате със специалист:

 • Необичайни и силни стомашни болки - могат да бъдат преждевременни контракции или да сигнализират за друг проблем.
   
 • Значително забавяне на движенията на бебето - може да е сигнал за проблем с пъпната връв, плацентата или да и симптом на недостиг на храна към плода. При всички положения всяко забавяне на движенията на плода изискват незабавна консултация с лекар.
   
 • Затруднено дишане - може да е признак за белодробна емболия, гестационен диабет, астма, пневмония или тромб.
   
 • Кървене - кървенето по време на бременност може да има различен генезис в зависимост от гестационната седмица, но никога не трябва да се подминава с лека ръка. И най-лекото зацапване може да сигнализира за приближаващ проблем - отлепване на плацента, спонтанен аборт, хормонален дисбаланс и други.
   
 • Парене при уриниране - уринарните инфекции не са изключени по време на бременност и могат да създадат неприятности за бременната и плода, затова вземете мерки незабавно. 
   
 • Признаци на преждевременно раждане - падане на слузестата тапа, кървене, засилващи се коремни болки (контракции) - обадете се на лекаря си, за да се посъветвате как да действате. 
   
 • Болка и крампи в ръцете, краката или гърдите - крампите по време на бременност обикновено се дължат на недостиг на минерали и микроелементи, най-често магнезий, но могат да се дължат на тромб, задържане на вода или други по-сериозни причини. 
   
 • Телесна температура над 38 градуса - температура над тази граница обекновено сигнализира за инфекция или възпаление.
   
 • Остра или продължителна диария или повръщане - обезводняването по време на бременност е много опасно както за бременната, така и за плода, затова ако не се повлияе бързо от обичайните мерки за диария и повръщане, се консултирайте с лекар.
   
 • Замаяност или припадъци - много бременни се оплакват от ниско кръвно и световъртеж, но се консултирайте със следящия ви лекар и кардиолог, за да изключите вероятноста за по-сериозни причини зад тези симптоми.
   
 • Замъглено зрение или поява на точки пред очите  - макар че понякога замъгленото зрение да се дължи на хормоналните промени, много по-често то е признак за гестационен диабет или глаукома, особено ако е придружено и с тъмни петънца.
   
 • Подуване на ръцете, пръстите или лицето.- отичането на крайниците е обичайно особено в последните месеци от бременност, но обиккновено преминава след ставане от сън и при умерена физическа активност. Ако отоците не преминават, това е сигнал за проблем с обяната и може да се дължи на ендокринологичен дисбаланс, проблем с бъбреците, прееклампсия или друго, затова се консултирайте своевременно с лекар.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори