Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-09-09 16:58:31 +0300 Животът не спира само защото си бременна. 12 съвета, които ще ти помогнат безопасно да ремонтираш дома си по време на бременност

12 съвета, които ще ти помогнат безопасно да ремонтираш дома си по време на бременност

12 съвета, които ще ти помогнат безопасно да ремонтираш дома си по време на бременност 470 900
Животът не спира само защото си бременна.

Може дори да ти се стори, че сякаш всичко забързва темпо, а времето не е достатъчно да организираш задачите, които си си поставила преди пристигането на бебето. Уж си свободна, а списъкът със задълженията не намалява – да подготвиш детската стая, да освежиш хола, последни щрихи в кухнята, мъничко време за любимото хоби.

Въпреки че не всички проекти по реновиране на дома са безопасни за бременни жени, много от тях са възможни, особено ако вземеш допълнителни предпазни мерки, за да си сигурна, че няма никакъв риск за теб и бебето.

 

Материали, които можеш да използваш за ремонт у дома, когато си бременна

1. Можеш да боядисваш, когато си бременна. Просто се увери, че използваш боя на водна основа. Избери акрилна или тебеширена боя, които са щадящи за твоето здраве и за здравето на бебето. Боите на маслена и оловна основа са особено опасни поради летливите си съединения, така че е важно да бъдат избягвани, особено сега, когато си бременна. Нека някой друг да премахва старата боя и да използва терпентин. Те съдържат опасни съединения, с които не трябва да влизаш в контакт или да вдишваш.

2. Вредните пари също са фактор. С тях се сблъскваме при използването на полиуретан, вид лак, който предпазва дървото от драскотини и други повреди. Ако трябва да използваш полиуретан, използвай го в течна форма, не пръскай и го прави на открито, където е на лице по-добра циркулация на въздуха.

3. Ако се занимаваш с градинарство, използвай естествени торове и пропусни пестицидите и хербицидите. Постарай се да избегнеш риска, който идва от случайно влизане в контакт или поглъщане на химикали.

4. Бъди разумна, когато се захващаш с ежедневните задължения като почистване. Използвай почистващи продукти, които са органични, или се придържай към комбинация от обикновен сапун и вода или сода за хляб и оцет. Опитвай се да избягваш препарати с етери или феноли, препарати за почистване на плесени и фурни, и избелващи средства. Отново опасността идва от възможността за вдишване на вредни изпарения и химикали.

 

Проектите у дома, с които можеш да се справиш без проблем, когато си бременна

5. Използването на различни електрически инструменти по време на бременност не е забранено, но е важно да се преценяват правилно рисковете. Ако например се порежеш с трион, последиците могат да бъдат по-големи, ако загубиш много кръв по време на бременност. Дори ако си уверена в използването на инструментите и си опитен домашен майстор, може би е по-добре да оставиш някой друг да се заеме с ремонтните дейности, които изискват работа с тежки или потенциално опасни инструменти.

6. Особено внимание трябва да се обръща при работата с настолен трион. Основната опасност не е в порязването, а в отката. Травмите от настолни триони най-често идват от дървото, което се връща обратно към работещия, и то точно в областта на корема. Затова остави на някой друг отговорността да управлява настолния трион поне докато се появи бебето.

7. Избягвай продължителното излагане на шум при високи децибели. Такъв шум може да се генерира от електрически трион, бормашина или шлифовъчна машина. Обикновено се смята, че излагането на шум при високи децибели за кратки периоди от време е безвредно, затова ако ти се наложи работи на кратки интервали.

8. Когато бебето е напът, има много нови мебели за сглобяване – детско креватче, масичка за преобличане, допълнителни шкафчета. Ако си ентусиазирана не е проблем да помагаш в сглобяването на по-леките мебели, но избягвай повдигания на тежести, особено когато терминът ти приближава.

9. Полагането на нови подови настилки е предизвикателство, но може да е натоварващо с кляканията и изправянето. Бъди внимателна, обаче, и стой далеч от химикалите, използвани в процеса.

10. Особено внимателна бъди при качването на стол или стълба. Центърът на тежестта се променя, когато си бременна, така че балансът ти не е онзи, с който си свикнала. Придържай се към проект, които можеш да изпълниш на нивото на земята, за да избегнеш опасни падания.

 

Други съвети

11. Не участвай активно в процеса на събаряне на стени или разглобяване на стари мебели, защото е трудно да предвидиш какво може да те очаква. Мухъл, прах, ръждиви пирони и остри ръбове, все вредни за теб и за бебето неща.

12. Бъди изключително старателна при използването на предпазните средства, независимо от проекта. Очила, ръкавици и маска за прах са някои от основите атрибути, които винаги трябва да имаш под ръка. Добра идея е да носиш дрехи с дълъг ръкав, за да предпазиш кожата с от химикалите. Подходящите обувки винаги са задължителни.

 

Тялото ти преминава през много промени и може да не си толкова готова за работа както преди бременността. Не забравяй да пиеш допълнително вода. Прави повече почивки от нормалното, а ако се почувстваш уморена остави задълженията за утрешния ден. Слушай тялото си, ако усетиш гадене или главоболие, спри да работиш. Най-важното, говори с наблюдаващия те лекар. Преди да се заемеш с какъвто и да е проект вкъщи, обсъди с лекаря какво натоварване е безопасно за твоето състояние и какви допълнителни предпазни мерки можеш да вземеш.

 

Материалът е адаптиран от: www.schlage.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори