Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2018-01-08 14:41:30 +0200 Първите изтощителни месеци са почти приключили. Два месеца след появата на бебето вече трябва да сте се взъстановили от раждането до известна степен. 14 активности, които ще харесат на двумесечното ви бебе

14 активности, които ще харесат на двумесечното ви бебе

14 активности, които ще харесат на двумесечното ви бебе 470 900
Първите изтощителни месеци са почти приключили. Два месеца след появата на бебето вече трябва да сте се взъстановили от раждането до известна степен.

Също така вие и вашето мъниче вече сте се опознали, чувствате се комфортно и грижите за него са придобили сравнително равномерен ритъм. И така, какво следва?

Време е да преминете към следващия етап. Звучи ли ви прекалено рано или прекалено сложно да включите и други активности в ангажиментите покрай детето? Предлагаме ви ефективен списък от дейности, които хем ще забавляват, хем ще имат дългосрочен ефект върху развитието на вашето бебе.

Ще се изненадате, но това е подходящото време да започнете да занимавате малчугана си с различни дейности, които ще се превърнат в основа за активното развитие на когнититивните му способности, функационалната сетивност и моториката му.


На възраст от 2 месеца бебето вече може да се обръща настрани от легнало положение. Може да движи ръцете и краката си свободно, обаче се нуждае от подкрепа за врата и главата си, които все още не може да държи изправени самостоятелно, тъй като мускулите на врата не са заяклнали достатъчно. Детето ще започне да обръща внимание на звуци и да разпознава обекти, както и да развива координацията мжду очи и ръце. В този период са и първите опити за комуникация.

Именно затова е важно да изберете дейности, подходящи за развитието на бебето и съобразени с възрастта му. В следващия списък ще откриете някои игри и дейности, които можете да опитате:

1. Пейте му приспивни песнички: Тананикайте и пейте любимите си песни на вашето малко съкровище. Използвайте различна динамика в гласа си, докато пеете. Бебето ще се опитва да отговори на гласа ви и ще полага усилия да се концентрира докато пеете. По личицето му ще познаете дали това е така, наблюдавайте го внимателно за реакции. Тази активност развива слуха на бебето.

2. Опознаване на света: За тази цел можете да оставите бебето легнало на стабилна плоска повърхност, като леглото му. Доближавайте до личицето му, на нивото на очите забавна цветна дрънкалка или друга играчка. Местете я бавно наляво и надясно, така че бебето да може да я следи с поглед, подрънквайте лекичко и я допирайте в кожата му, за да привлечете вниманието му. Тази активност е свързана с развитието на зрението и проследяването на обект с очи.

3. Танцувайте заедно: Пуснете си любимата музика, вземете бебето внимателно на ръце и започнете да танцувате с бавни и плавни движения в синхрон с музиката. Тази активност подсилва връзката между родителя и детето и развива интереса на бебето към нови звуци.

4. Бебешки масаж: Направете масаж на бебето, като го оставите по пеленка и го оставите да легне на стабилна плоска повърхност. Уверете се, че стаята е достатъчно топла, за да не му е студено. Масажирайте го нежно, без да оказвате силен натиск, като се фокусирате върху различни зони. Раздвижете крачетета му като имитирате движения като каране на колело, а ръчичките плеснете нежно една в друга. Тази активност подсилва моторните умения на бебето, като същевременно новите усещания му помагат да опознае тялото си.

5. Усмивки: Научете бебето си да се усмихва. Всеки път когато уловите погледа му директно, му се усмихнете, като след това кажете "усмивка" и се усмихнете отново. Съвсем скоро мъничето ще започне да ви имитира и да се усмихва самостоятелно. Тази активност развива социалното общуване с бебето.

6. Емоционално развитие: Всеки път когато вземете бебето на ръце го прегръщайте нежно и му казвайте, че го обичате. Тази активност развива емоционалността на детето и го учи на значението на докосването.

7. Четене: Четенето на глас на бебето и разглеждайки заедно книжки с картинки помага на бебето да развие когнитивните си способности. Обяснявайте му какво има нарисувано на всяка картинка, а ако му четете история не забравяйте да променяте интонацията си - моноттонното четене не е препоръчително.

8. Запознайте го с цветовете и светлините: Окачете цветни играчки над бебешката кошарка - можете да се спрете на музикален или светещ детски приспивен сет. Бебето ще се протяга към играчките, както и ще следи движенията им с очи. Тази активност помага за развитието на тялото му и за фината моторика.

9. Игра по корем: На 2-месечна възраст вече можете да оставяте бебето си да лежи за известно време по корем всеки ден. Преди да започнете се консултирайте с лекаря си! Също така внимавайте да не прекалявате с позицията по корем - въпреки че тя подсилва мускулите на бебето и му помага да се учи да се завърта и пълзи на по-късен етап, в този период все още продължителното стоене по корем може да доведе до болки във вратлето и гръбчето му.

10. Разходки навън: Излизайте на разходки навън, когато времето го позволява. Докато се разхождате говорете на бебето, сочете му различни обекти и му разказвайте за тях. Тази активност отново е в полза на развитието на когнитивните умения.

11. Хващане на пръстите: Позволявайте на бебето да ви държи за палеца или някой друг пръст от време на време. Това му помага да се чувства сигурно и спокойно, като същевременно развива усещането му за допир. Някои изследвания сочат, че това също води до подобряване на съня на бебето.

12. Комуникирайте активно: Говорете на бебето винаги когато можете. Правете му физиономии и не забравяйте да се обръщате към него по име, дори когато говорите за него с някой друг. Ще се изненадате как малчуганът ви реагира с гукане и се опитва да комуникира с вас. Тази активност подпомага социалните умения и комуникацията.

13. Социализирайте се: Изеждайте бебето на събирания с роднини и приятели. Времето прекарано с други хора му помага да свикне с присъствието им и да се социализира по-лесно. Имайте предвид, че ако е шумно или има прекалено много хора, детето може да се раздразни, уплаши и/или разплаче. Затова се старайте да започнете с малки и спокойни събирания, докато свикне с присъствието на други хора.

14. Усещането за допир: За да развиете усещането за допир, можете просто да предоставяте възможност на бебето ви да докосва различен текстил. Ако е достатъчно топло, можете да го оставите по пеленка да лежи върху различни материи - чаршафи, одеялца, така ще свикне с допира по цялото си тяло.

 

Всички гореизброени активности са подходящи за бебета на възраст от 2 месеца. Вие вече вероятно правите някои от тях. Вашият педиатър също може да ви посъветва за различни активности, подходящи за вашето дете и неговото развитие.

 

Източник: momjunction.com

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори