Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-06-26 17:50:18 +0300 Ето как да избегнете хранителните натравяния през горещите летни месеци, независимо дали сте на плаж, пикник или по време на пътуване 17 съвета за храната през лятото - как да се предпазим от неприятности

17 съвета за храната през лятото - как да се предпазим от неприятности

17 съвета за храната през лятото - как да се предпазим от неприятности 470 900
Ето как да избегнете хранителните натравяния през горещите летни месеци, независимо дали сте на плаж, пикник или по време на пътуване

Обръщащо стомаха, но напълно вярно – болестите, предизвикани от храна се срещат най-често през лятото, когато високите температури ускоряват растежа на бактериите, а готвенето и консумирането на храна се случва далеч от удобството на хладилника и течащата вода.

 

Когато сте на пикник или барбекю...

  • Дръжте суровото месо отделно от зеленчуците и плодовете. За да избегнете замърсяване с бактерии, използвайте отделни дъски и ножове за рязане, както и прибори и посуда за сервиране, особено ако нямате чиста течаща вода наблизо.
  • Не сервирайте месо и бургери алангле. Гответе месото на висока температура и се постарайте да бъде добре изпечено, за да елеминирате всякакви болестотворни агенти.
  • Старайте се месото да е напълно размразено преди да го печете. В случай, че не е добре размразено, то няма да се изпече равномерно, което означава че ще останат недопечени части, където бактериите могат да се развият бързо.
  • Винаги оставяйте месото да се размразява и маринова в хладилника, а не на кухненската маса или плот на стайна температура.Не използвайте повторно марината, в която сте приготвяли сурово месо.
  • Проверявайте месото дали се е сготвило добре като правите дълбок малък разрез в него. Ако соковете, които пуска са розови или с кръвенисти, значи му трябва още.
  • Не слагайте изпеченото месо на същата сервизна чиния, на която сте държали преди това сурово, освен ако не сте я измили добре в промеждутъка.
  • Ако няма да сервирате изпеченото месо веднага, дръжте го на висока температура или не повече от 2 часа на стайна.
  • Добавки и сосове като кетчуп, горчица и майонеза дръжте на хладно и ги изваждайте непосредствено преди консумация. В никакъв случай не ги дръжте под преките слънчеви лъчи.
  • Ако е възможно, накълцайте на хапки всяка храна или отсипете от сосовете за всеки по отделно. По този начин ще намалите възможността от пренасяне на бактерии, каквато има ако всеки бърка във всяко бурканче или храната се прехвърля в различни чинии, за да може всеки да си отреже/отсипе. 

 

Когато сте на път...

  • Когато пазаруваате, купувайте месото последно. Приберете го в хладилника веднага щом се приберете, а ако ви се налага да свършите нещо преди да се приберете е добре да сте предвидили хладилна чанта в колата си.
  • Когато опаковате обяд за изпът, уверете се, че храната ще бъде държана на хладно. Тя не бива да стои задълго извън хладилник и отново - не повече от 2 часа на стайна температура.
  • Ако ще готвите храната предварително, предвидете си достатъчно време, за да може сготвеното да се охлади. Разпределето храната в кутии на единични порции, за да сте сигурни, че ще изстине равномерно и след това я дръжте в хладилник до самото излизане от вкъщи.
  • Уверете се, че сте сложили достатъчно лед в хладилната чанта, за да държите температурата ѝ до 4 градуса по Целзий в продължителен период от време. Бактериите обичайно се размножават активно в среда от 4 до 60 градуса.
  • Не пренасяйте хладилната чанта в багажника, а в климатизираното купе.
  • След като сте пристигнали в дестинацията си не дръжте хладилната чанта под пряка слънчева светлина.
  • Останабата неизядена храна приберете отново в хладилната чанта веднага след като приключите с яденето. На връщане, особено ако пътуването ви трае по-малко от 5 часа, храната ще бъде в добро състояние, ако някой огладнее по пътя.
  • Спазвайте доброто старо правило: Ако се съмнявате дали става за ядене, по-добре го изхвърлете.

 

Източник: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори