Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-03-20 23:09:01 +0200 Изпитани съвети, които може да изпробвате 23 начина да успокоите плачещото бебе

23 начина да успокоите плачещото бебе

23 начина да успокоите плачещото бебе 470 900
Когато чуете бебето да плаче за пръв път е вълнуващ момент! Така мъничето поздравява света и това означава, че е здраво и белият му дроб функционира добре.

Седмици по-късно обаче плачът на бебето не ви въздейства така емоционално, а ви притеснява и плаши. Неизбежно е да научите, че бебетата плачат много. Някога причината е ясна – новороденото е гладно, мокро, уморено и иска някой да му помогне. В други случаи обаче причината за сълзите не е толкова ясна. Затова е важно да се научите да успокоявате бебето, когато на пръв поглед изглежда, че нищо не може да се направи, но все пак можете да използвате някоя изпитана хитринка.

Няма универсален метод, който да действа за всяко бебе. Всеки родител открива набор от техники, които да подхождат за неговото дете. Прочетете идеите, които предлагаме, за да може да ги изпробвайте. Някои от тях могат да сработят за успокояване на вашето бебе.

Движения

За бебето, което е прекарало 9 месеца в корема на мама, това е било буквално мобилен дом. Дори и когато човек спи, тялото се движи. Затова когато бебето се появи на бял свят и го сложат в легло, може и да му се стори доста необичайно и непознато, защото няма да има движение.  Ако поразмърдате нещата, може и да се почувства по-комфортно.

1. Рокендрол, бейби: Можете да гушнете бебето, като го повдигнете на височина около гърдите си и след това да се залюлеете. Хванете го стабилно и танцувайте заедно. Ако се изморите, можете да използвате люлеещ се стол или кресло.

2. Люш-люш: Бебешките люлки люлеят бебето с ритмични и успокояващи движения. Само се уверете, че моделът, който използвате, е подходящ за толкова малко бебе. Повечето от люлките са конструирани спрямо възрастта и големината на детето.

3. Вибрациите са полезни: Вибриращите уреди на пералнята или миялната машина могат да осигурят минутки спокойствие за изморените родители. Можете да сложите бебето в кошчето и да го подържите малко върху уреда. Дръжте внимателно обаче, за да може бебето да не се изхлузи или закрепете столчето, за да не се изплъзне.

4. Една обиколка на блока : Еднообразното и постоянно поклащане на автомобила или бебешката количка могат да подействат успокояващо на бебето. Затова ако плаче и е неспокойно, направете едно кръгче край блока или къщата ви.

Прегръдката на тате

5. Таткото е крал: Когато стане дума за успокояване, майките казват точно това. Вероятно защото ръцете на татко са по-силни и люлеят по-уверено. Може би защото тате прегръща по-здраво. Или пък защото е по-голям и силен. На кого му пука защо точно. Просто дайте бебето на таткото и си починете поне за малко.

Опаковай ме

Коремът на мама не е особено широко имение. Бебето е свикнало да бъде обгърнато добре, да му е топло и удобно. Така се чувства по-добре и по-сигурно.

6. Увийте добре: Повийте бебето в тъничко, леко одеяло, като скръстите ръчичките му около гърдите. Това има невероятен успокояващ ефект. Така повитото бебе спи по-дълго и по-спокойно.

7. Сгушено : Опитайте да носите бебето в кенгуру.  Техниката е особено добра за недоносените бебета. Можете да разсъблечете детето, да го сложите върху вашето тяло, кожа върху кожа, после след като го поставите в кенгуруто, се увийте в меко одеяло.

8. Слинг: Да носите детето в слинг носи комфорт, топло му е и приятно. Освен това така можете да го кърмите под прикритие.

Шумотевица

Когато бебето расте в корема на мама, не е напълно изолирано от шума. Вътре то чува биенето на сърцето, притока на кръвта, къркоренето на стомаха. За някои новородени тишината може да бъде стряскаща.

9. Включете вентилатор: За бебето звукът на вентилатора може да подейства като релаксираща музика.

10. Прахосмукачка: За доста деца звукът на прахосмукачката, вибрациите могат да са наистина успокоителни.

11. Шептене: Шептенето наподобява звуците, които бебето е чувало в утробата.  Повтаряйте ми тихичко различни думички до ухото отново и отново и вижте дали го успокоява.

12. Шумове за фон: Монотонните звуци също действат успокоително – запис на разбиващи се вълни, дъждовни капки или водопади. Вижте какво ще хареса на бебето.

Облекчете газовете

13-15. Сложете край: Някои хора смятат, че когато бебето се усмихва, значи има газове. Но кой знае точно? Ако подозирате, че бебето плаче, защото има газове в корема, можете да направите следните неща:

  • Сложете го да легне върху коленете ви и нежно масажирайте гръбчето му.
  • Поставете по гръб и раздвижете крачетата, все едно кара колело.
  • Говорете с педиатъра и го помолете да ви изпише капки за колики.

Може ли да са колики?

Едно от всеки пет бебета страда от колики, което означава, че то може да плаче поради тази причина три часа повече на ден от останалите. Но все пак след третия месец проблемът отшумява от само себе си.

16. Внимавайте какво хапвате: Ако кърмите бебето, а то плаче и сте опитали всички техники за успокоение, опитайте да премахнете следните неща от менюто: млечни продукти, кофеин, лук, дразнещи храни и подправки.

17. Изпробвайте люлка: Сложете бебето с лицето надолу, с коремче върху ръката ви, дръжте го внимателно и го разлюлейте напред-назад.

Биберон?

Много майки се чудят дали изобщо да използват биберон. Да дадат ли на бебето залъгалка, или пък не бива, защото така ще развият вреден навик!

18. Дай ми биба: Според Американската асоциация по педиатрия, няма нищо вредно в това да предложите залъгалка на бебето. Някои деца са със силен сукателен рефлекс и имат нужда от биберон. Повечето деца отказват залъгалките от само себе си след около 7-месечна възраст. Но дори това да не случи тогава, не се притеснявайте. Биберонът няма да попречи на развитието на детето.

Нищо не действа! Ами сега?

Не всичко е загубено! Има още доста хитрини, които можете да изпробвате, за да успокоите бебето, когато е нервно.

19. Излезте навън: Смяната на обстановката може да успокои бебето и то да спре да плаче.

20. Масаж: Някои бебета се успокояват точно от масажите.

21. Намалете осветлението, изключете телевизора: Твърде многото звукови и светлинни стимули може да превъзбуждат бебето.

22. Проверете температурата в стаята: На бебето може да му е топло или студено.

23. Вижте дрехите: Твърде тесните, ограничаващи движенията или твърде плътни дрехи могат да докарат бебето до рев и истерия.

Източник: Parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори