Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-09-19 10:52:31 +0300 Как да помогнем на децата си да бъдат по-самостоятелни? 11 умения, които детето ви трябва да е усвоило преди да влезе в гимназия

11 умения, които детето ви трябва да е усвоило преди да влезе в гимназия

11 умения, които детето ви трябва да е усвоило преди да влезе в гимназия 470 900
Как да помогнем на децата си да бъдат по-самостоятелни?

Като родители, ние обичаме толкова много децата си, че искаме постоянно да им помагаме, да ги защитаваме и също така, да ги изградим като съвършени, щастливи човешки същества. За съжаление, прекалените усилия в тази посока обикновено имат обратен ефект, като децата ни остават напълно неподготвени за сблъсъка със света на възрастните.

Ако сте готови да се откажете от ролята си на майка-орлица и да подготвите детето си за бъдещето му като възрастен, вижте тези 11 основни умения, което всеки на прага на тийнейджърството трябва да е усвоил преди да влезе в гимназия.

 

  1. Да си сготви ядене

Докато влезе в гимназия детето ви трябва да умее да полага независими грижи за себе си (напр. тоалет, хранене, поддържане на стаята си). Това не означава да спрете да му готвите за обяд или вечеря, но да сте напълно уверени, че ще могат да си приготви само нещо за ядене, ако вие сте възпрепятствани или отсъствате.

 

  1. Да се събужда самостоятелно навреме сутрин

Докато дойде моментът да постъпи в гимназия, детето ви трябва да е свикнало да става навреме сутрин и да се приготвя само. Много често родителите допускат грешката да правят компромиси с това, че детето им не успява да стане веднага след раззвъняването на алармата, респективно окъснява със закуската и подготовката за тръгване (чисти дрехи, учебници и др.), при което са принудени да го закарат в училище, за да не закъснее. Това обаче дава лош урок на децата, че независимо какво правят, вие винаги ще сте там, за да оправите ситуацията. Разбира се, децата ви трябва да умеят да разчитат на вас, но това не значи че ще можете да си позволите да ги карате в училище всеки ден, така че в даден момент трябва да се научат да поемат отговорността за себе си.

 

  1. Да пуска пералня

Ако показвате на тийнейджър как да пуска пералня, не го карайте да се чувства неловко, че все още не знае как. Ако случаят е такъв, това е обикновено защото родителят не се е сетил да го научи до момента. Така че покажете основните стъпки, дайте на детето си възможността да опознае машината и го оставете да се справя само (дори и с цената на някоя свила се блуза или пълна пералня с пране в нов розов цвят).

 

  1. Да помага на останалите

В случай, че предпочитате детето ви да се фокусира върху ученето и академичните си постижения и решите да му спестите домакинската работа , рискувате след време да имате насреща си възрастен, който очаква всичко наготово или прави само това, което му е казано без да предприема самоинициатива. Затова е необходимо да научите детето си да допринася за благосъстоянието на останалите. Ако например имате повече от едно деца и някое от тях е прекалено заето и притеснено за нещо (напр. наближаващо състезание, тест или др.), поощрете останалите да свършат част от неговите задължения вкъщи и да облекчат ангажиментите му, за да се подготви по-добре.  По този начин сте на път да изградите в детето си нагласата, че не всичко се върти около тях, а те могат да помогнат и да допринесат за успеха на останалите.

 

  1. Да отстоява себе си

Ако сте свикнали да дискутирате всеки един училищен проблем на детето си с неговите учители и да намирате решение вместо наследника си, това трябва да спре още преди започването на гимназиалния период. Детето ви трябва да знае как да разговаря с ръководните лица (учители, директор, психолог) и да отстоява себе си и позицията си. Ако сте свикнали да поемате тази отговорност вместо него, то ще израсне като тийнейджър, който не би могъл да преодолява сам проблемите, които среща по пътя си. Ако не успява да се пребори в своя полза, то трябва да се научи, че опитът си заслужава дори и в този случай. Това му носи удовлетвореност и му помага да бъде наясно с себе си и желанията си. И най-важното – не се бои да ги изразява.

 

  1. Да си подготвя раницата

Вместо да продължавате да му подготвяте раницата и в 5-6 клас, оставате детето си само да го прави. В началото го разпитвайте дали си е взело всичко необходимо (учебници, тетрадки, домашното), но постепенно му се доверявайте, че успява да се справи самостоятелно.  В крайна сметка, един ден тази раница ще бъде дамска чанта или служебно куфарче, а вие няма да звъните всяка сутрин точно в 8 без  15, за да питате  вече порасналото си дете дали си е взело телефона, ключовете, портмонето и лаптопа.

 

  1. Да поръчва само в ресторант

Хубаво е това умение да се придобие доста преди гимназията, за да спестите много тревоги на детето си в последствие. Когато прецените, че моментът да се развие това умение е назрял, просто му кажете, че смятате, че е достатъчно голямо да решава само за себе си какво иска да яде в ресторанта и респективно, да го поръча само на сервитьора. Напомнете му да гледа сервитьора в очите, да бъде любезно в поведението си и да благодари.

 

  1. Да говори с непознати

Децата от съвсем мънички биват учени да не говорят с непознати. Това създава доста комуникационни проблеми в късна възраст, затова като че ли по-скоро трябва да се стремим да научим детето как да отсява съмнителните непознати от множеството нормални такива.

Като за начало можете да го пращате до близкия магазин за дребни покупки, за да добие увереност в себе си. Не забравяйте да поговорите за основни неща като това да не се качва в колата на непознати, да не взима храна и напитки от непознати, да не се доверява на хора, които твърдят че познават родителите му, освен ако самите вие не сте го запознали с тях и други основни положения.  

 

  1. Да напазарува само

Супермаркетът е магично място за децата с лабиринта от редици и най-разнообразни продукти. Но във всеки голям магазин има големи табели, които указват подредбата му и насочват към изходите. Затова и всяко по-голямо дете трябва да умее да се оправя само в големите магазини, когато ви изгуби от поглед вместо да се притеснява.

 

  1. Да планира излизане с приятели

Когато детето ви и приятелите му са достатъчно големи, за да излизат сами, те трябва  и да умеят да се организират сами. Това включва да уговорят точен начин за транспорт (или ако някой родител ги кара/взима), какво точно ще правят, сума за харчене и кога ще се приберат. Особено в началото се уверете, че детето ви е наясно с всички детайли, за да не се окаже, че парите не му стигат да се прибере или да се почувства изолирано от приятелите си, ако не може да си позволи билет за кино заедно с пуканки и напитка.

 

  1. Да се вози на обществен транспорт

Детето ви трябва да бъде запознато с нормите за возене в обществен транспорт възможно най-рано. Това означава да се купува билетче,  да умее да разчита транспортна схема и да знае с кои видове транспорт може да се прибере вкъщи. Не чакайте до 12г., за да се научи, започнете подготовката от по-рано, за да може да се оправи само, ако се загуби.

 

Текстът е адаптиран от: parenting.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори