Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-11-06 11:21:04 +0200 Ако сте на път да станете майка или скоро сте родила своето първо бебче вероятно сте чували много за магическата, почти мистична връзка между майката и новороденото. Ще се влюбя ли в бебето си от пръв поглед?

Ще се влюбя ли в бебето си от пръв поглед?

Ще се влюбя ли в бебето си от пръв поглед? 470 900
Ако сте на път да станете майка или скоро сте родила своето първо бебче вероятно сте чували много за магическата, почти мистична връзка между майката и новороденото.

Често ще чуете, че „Няма друго нещо толкова специално, колкото любовта на майката към детето ѝ!“. Въпреки че любовта на майката е нещо наистина красиво, най-важното е да осъзнаете, че не всички майки се влюбват от пръв поглед в бебетата си в секундата, когато се раждат - и това е напълно нормално.

Редица жени споделят, че е налице огромен натиск да се почувстват променени от майчинството, да изпитат невъобразима любов към новороденото още от първия миг и ако това не се случи започват да се самообвинят. Започват да се промъкват мисли като „Нещо не е наред с мен“, „Не съм добра майка“ и др., а всъщност те нямат вина и липсата на моментална връзка с новороденото не е единичен случай.

 

Не забравяйте, че всички майки са различни

Истината е, че всяка жена различно преживява бременността и новото майчинство. Някои жени наистина се влюбват в новородените си от пръв поглед, а други не. Няма грешен или правилен начин да се влюбите в бебето си и последното нещо, което всяка нова майка трябва да усеща е вина за това как и кога изгражда връзка с бебето си.

Нови изследвания в областта обръщат внимание на ефектите на окситоцина, хормона на любовта, който също играе роля при раждането и кърменето. Те откриват, че жените с депресия или други основни предизвикателства в областта на психичното здраве имат понижени нивата на окситоцин, което е възможно да повлияе на тяхното чувство на привързаност към бебето.

 

Не е задължително да сте се влюбили в бебето си от първия миг, за да бъдете добър родител

Въпросът е, че може да очаквате да се влюбите в бебето си веднага след раждането му или след като приветствате вашето мъниче у дома чрез осиновяване или други семейни обстоятелства, но понякога това просто не се случва. Има толкова много предизвикателства, с които се сблъсквате при приемането на ново бебе вкъщи, че невъзможността да осъществите моментална връзка с новороденото, не е изискване да бъдете добър родител. Все сте напълно способни да се грижите за вашето мъниче, дори и да не изпитвате онази внезапна непреодолима любов.

 

Ако все още не усещате любовта към новороденото си или сте бременна и се чудите дали тази майчина връзка някога ще започне, не се паникьосвайте. Дайте си време да разберете майчинството според вашите условия и не се обвинявайте, ако имате нужда от малко повече време, за да се приспособите към грижите за вашето бебе.

Бъдете отворени и честни с чувствата си и се съсредоточете и върху грижата за себе си. Ако обаче срещнете продължителни затруднения да осъществите връзката с бебето си или изпитвате други симптоми като желание да навредите на себе си или на бебето, не забравяйте да поговорите с вашия лекар за чувствата си, тъй като те може да са резултат от следродилна депресия.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори