Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-07-16 17:11:42 +0300 Лятото ни омагьосва с топлина и много слънце. А какъв по-приятен и забавен начин да прекараш уикенда от среща с природата! 3 екопътеки, които да покориш с децата си през уикенда

3 екопътеки, които да покориш с децата си през уикенда

3 екопътеки, които да покориш с децата си през уикенда 470 900
Лятото ни омагьосва с топлина и много слънце. А какъв по-приятен и забавен начин да прекараш уикенда от среща с природата!

Днес ще ти представим 3 красиви екопътеки из България, които ще са истинско приключение за теб и цялото семейство. Стегнете туристическите раници, опаковайте си сандвичи и вода, заредете доброто настроение, планината ви очаква!

 

  1. Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Живописната екопътека, обвита в мистични легенди за самодиви, се извива по поречието на река Девинска в Западни Родопи, на около 2 км. от гр. Девин. Тя ще ви плени с гледки към реката, разходка по мостчета върху водата, беседки и пейки за отдих и един самодивски водопад. Целият преход по основната пътека е около 4 км. и е добре да предвидите поне 3-4 часа за отиване и връщане.

Пътуването ви ще започне от местността Струилица. След кратка разходка през гората пред вас ще се разкрие Самодивското пръскало. Със своите около 50 м. височина водопадът е един от най-високите в Родопите.  От къде е получил името си водопадът? Легендите разказват, че през нощта самодивите танцували и пеели край него.

След кратък отдих е време да продължите разходката си. Местността Лъката ви очаква след като прекосите няколко дървени мостчета. Тя е сгушена в полите на красиви върхове. 

Да стигнете до местността Калето ще ви отнеме около 30 минути изкачване. Местността е кръстена на едноименна древна родопска крепост Кавурско кале. Днес от крепостта са останали единствено руини, но това придава допълнителна тайнственост на мястото.

 

  1. Екопътека Невястата

Екопътека Невястата е едно от богатствата на Смолян. Ще откриете началото ѝ на пътя между Пампорово и Смолян. Преходът е с дължина около 900 метра, лек, напълно подходящ за семейна разхока сред природата.

Множеството табели в началото на Невястата ви упътват към храма Св. Панталеймон, горския тролей и места за хапване. Какво ви предлага тази екопътека? Предимно равнинно трасе, виеща са през гората пътека, уханни борове и цветя, сенчести поляни, спиращи дъха гледки.

Двете наблюдателни площадки – Красива и Невероятна – ви осигуряват възможността да спрете за отдих и да се порадвате на панорамна гледка отвисоко. Скала Невястата бележи края на екопътеката. Тя е разположена в местността Турлука, а гледката от там е не по-малко впечатляваща. Легендите разказват, че местният османски владетел искал да вземе за жена най-красивата девойка. Тя обаче била любима на един от четниците в селото. Примолила се девойката за последен път да погледне отвисоко родното си място. Когато стигнали до скалата тя успяла да измами пазещите я заптиета и се хвърлила в пропастта.

 

  1. Екопътека Искър-Панега

Екопътека Искър-Панега започва от град Луковит. За удобство на туристите има изграден голям паркинг.  Пътеката ще ви впечатли с разнообразите си  форми – очакват ви пещери и каньони, както и с живописните си гори и поляни. Ще можете да изберете тихо местенце за отдих и пикник. Екопътеката е дълга около 12 км., но подходящи за любители планинари са първите 2 км., които са добре обозначени.

Започвайки прехода, той ще ви води по поречието на река Панега, която е известна с необичайно наситения синьо-зелен цвят на водата. Всъщност Искър-Панега е разположена на територията на едноименен геопарк. Геопаркът е добре поддържан и ви посреща с многобройни места за отдих като беседки, барбекюта, пейки, дървени скари над водата и вити стълби.

Носят се легенди, че древните траки са почитали целебните свойства на водата на река Златна Панега.  Реката извира от триъгълна падина до село Златна Панега и е кръстена на богиня Панака – дъщеря на древногръцкия бог лечител Асклепий. И до днес хората посещават мястото, за да се потопят в тайнството на местността и да попият целебните свойства на водите.

 

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори