Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2020-01-09 11:59:58 +0200 Дали в последно време усещате корема си малко по-особено? 3 от 4 жени изпитват стомашно-чревен дискомфорт по време на бременност

3 от 4 жени изпитват стомашно-чревен дискомфорт по време на бременност

3 от 4 жени изпитват стомашно-чревен дискомфорт по време на бременност 470 900
Дали в последно време усещате корема си малко по-особено?

Бременните жени вероятно смятат, че това се дължи на бебето, което предизвиква неприятните или особени усещания, но ще се изненадате, че от всеки четири бременни жени три се оказват с проблемна храносмилателна система и страдат от диария, запек и други неразположения на червата.

Това откритие е направено в проучване, озаглавено "Функционални заболявания на червата по време на бременност". Изследването е проведено от асистента Скот Грасиано (докторо по медицина от катедра Акушерство и гинекология на университета в Лойола и медицински колеж Стритч в Чикаго) и Пейтън Джонсън, студент по медицина.

В проучването са били интервюирани общо 104 жени, като са били разпитвани за подробности около бременността им през първия триместър, а 66 - и за третия триместър. Резултатите  показват, че почти 72% от тези бременни жени са споделили за най-малко един проблем, който са забелязали да имат с храносмилателната и чревната система през първите месеци на бременността (включително запек, подуване на корема, раздразнени черва и диария), като 61% пък са имали подобни неприятни усещания и през последното тримесечие.

 

По всяка вероятност се чудите как могат да бъде избегнат стомашно-чревния дискомфорт по време на бременност, но първо нека се опитаме да разберем защо се случва. Авторите на проучването откриват, че разстройствата, свързани с нормалното функциониране на червата се дължат главно на физиологичните изменения от бременността.

Някои хормони, като естрогена например, влияят на чревната подвижност. Предвид интензивните изменения на нивата на тези хормони, бременните жени изпитват нарушени функции или смущения в дейността на стомашно-чревния тракт. Освен това, с всеки изминал месец по време на бременността, уголемяващата се матка предизвиква и промени в положението на червата, причинявайки дискомфорт.

Съществуват и други причини, причиняващи нарушения на функциите на храносмилателната и отделителната системи. Те се появяват и в случаите, когато жените променят модели на тренировка или въвеждат пренатални витамини в диетата си, които съдържат желязо - което води до запек. Добавете към това някои промени в храненето и позата, и имате още по-голямо въздействие върху състоянието и функционирането на червата.

 

Има много начини да се погрижите за тези проблеми. Вижте краткия списък тук, за да разберете кои са нещата, които ще ви помогнат да облекчите проблемите с червата си колкото е възможно повече:

  1. Поемане на течности: Приемайте колкото може повече видове течности. Водата, сок от накиснати сушени сливи и други видове плодов сок са най-добрите ви приятели. Стойте далеч от непастьоризирани сокове и напитки обаче, тъй като те могат да ви причинят здравословни проблеми.
  2. Фибри: Когато става дума за храна, изберете тези, които са богати на фибри. Плодовете, пълнозърнестите храни, овесените трици и зеленчуците съдържат най-много влакнини. Проучването установи, че повечето бременни жени консумират само 16-17 грама фибри на ден, което е доста под препоръчителната норма. Стремете се да консумирате най-малко 28 грама фибри на ден.
  3. Упражнения: Отдайте се на ходене или друга форма на упражнения в ежедневието си. Леките тренировки се считат за един от най-добрите начини за лечение на запек, а малко усилия всеки ден ще имат благоприятен ефект за вас в дългосрочен период.
  4. По-малки порции: Известно е, че намаляването на размера на порциите и увеличаването на тяхната честота в рамките на деня предотвратява състояния като сутрешно гадене, киселини и други храносмилателни проблеми при бременните жени.
  5. Лаксативи: Лаксативите понякога се препоръчват на бременни жени, които изпитват запек. Въпреки това, те могат да причинят нежелани реакции, затова се консултирайте с вашия лекар, преди да ги използвате.

 

Колкото и некомфортно да е обаче, проблемите на стомашно-чревния тракт нямат отрицателно въздействие върху жизнения стандарт на бременните жени.

Да, в крайна сметка се налага да ползвате банята и тоалетната малко по-често от обичайното, но това е нормално, случва се на повечето от нас! Разбира се, следвайте съветите, които сме дали тук, и ще успеете да сведете до минимум дискомфорта!

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори