Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2017-07-12 17:01:38 +0300 Какво можем да направим, ако бебето не е в подходяща позиция за раждане? 3 стратегии за подготовка на раждането

3 стратегии за подготовка на раждането

3 стратегии за подготовка на раждането 470 900
Какво можем да направим, ако бебето не е в подходяща позиция за раждане?

В последните седмици от бременността следящият ви лекар трябва да провери дали бебето се е обърнало в подходящата позиция за раждане, т. нар. предлежание. Важно е да се знае позицията на бебето в утробата, защото от това зависи дали ще се роди лесно или е възможно да възникнат усложнения, които изискват медицинска намеса. В случаите, когато бебето е застанало седалищно или напречно – т.е. с дупето надолу или настрани с гръб към родилния канал, вместо в класическото тилно предлежание с главата надолу и най-често с гръбче наляво, може да се окаже необходимо извършването на цезарово сечение, за да се избегнат усложнения за бебето и родилката. Разбира се, практиката показва различни случаи където бебето заема правилно предлежание още в 8-ия месец, както и случаи където се обръща непосредствено след започване на раждането, възможно е гинекологът и акушерката да подпомогнат заемането на благоприятна позиция за раждане или секциото да остане последния възможен вариант. Имайте предвид, че не всяко тилно предлежание е оптималният вариант за леко раждане, както и че съществуват няколко различни положения при вертикално и хоризонтално предлежание, затова се консултирайте със своя гинеколог!

 

Ако се притеснявате, че бебето ви не е заело „правилна“ позиция все още, експертите предлагат няколко стратегии, с които да сте подготвени в зависимост от ситуацията.

  1. При напречно предлежание

Ако бебето е застанало напречно, т.е. хоризонтално и затваря родилния проход, можете да си определите час с акушерка или акушер-гинеколог, за да обсъдите техники за завъртане на бебето. Тези техники представляват оказването на натиск на точно определени места, които да накарат бебето да се завърти и са строго медицински. В България обаче при напречно предлежание най-често се препоръчва цезарово сечение. Това не пречи да обсъдите възможностите със своя лекар, за да бъдете максимално подготвени.

 

  1. Раздвижете се

Разходките и разтягането подпомагат отпускането на сухожилията и съединителната тъкан, които поддържат утробата и таза. Това може да освободи малко повече пространство за бебето и да му даде възможност да се завърти естествено. Консултирайте се с лекаря дали за вас е препоръчително да правите клекове и леки напади, които да подпомогнат този процес. Някои специалисти препоръчват да се избягва отпускането в големи меки кресла и дивани, а да се прави точно обратното – да се сяда и заема позиция с изправен гръб.

 

  1. Планирайте раждането си

В случай че бебето ви е разположено седалищно има по-голяма вероятност да натиска опашната ви кост по време на раждане и с това да увеличи дискомфорта от него. За да облекчите раждането в подобна ситуация можете да се люлеете, да седите на топки за раждане, да застанете на колене и лакти, да оказвате обратен натиск върху хълбоците и бедрата. Ако можете да стоите изправена и да се движите докато получите поне 6 сантиметра разкритие, също спомага за по-леко раждане. За щастие процентът на бебетата, които остават в седалищно разположение до самото раждане е много малък. Някои изследвания сочат, че при изкуствено предизвикано изтичане на водите (спукване на околоплодния мехур), ако не е крайно наложително от медицинска гледна точка, е по-голяма възможността бебето да остане седалищно разположено вместо да се завърти, в сравнение със случаите, когато околоплодният мехур се е спукал естествено.

 

Източник: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори