Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-11-12 15:18:32 +0200 Вече си на финалната права! 31-ва седмица на бременността

31-ва седмица на бременността

31-ва седмица на бременността 470 900
Солта се изключва напълно от ежедневното ти меню, за да се избегне допълнителното задържане на течности.

Вече си на финалната права. Трудното отмина и сега трябва да бъдеш търпелива, да спазваш стриктно инструкциите на лекаря си и да се подготвиш за голямото събитие. Що се отнася до храненето, солта се изключва напълно от ежедневното ти меню, за да се избегне допълнителното задържане на течности.

Промени в плода
През 31-ва гестационна седмица размерите на бебето се увеличават с всеки изминал ден. От тази седмица плодът може да чува още по-добре звуци като гласа ти, гласа на татко или нежна приятна музика. 

Какво да очакваш
Ако през този период качиш малко повече килограми от нормалното, няма нужда да се безпокоиш. Повишеното тегло не е нищо повече от теглото на бебето, на плацентата и на матката, която се увеличава постоянно. Едно от основните оплаквания през този период е отичането на крайниците, което ще започне да те притеснява все повече. Вече си в 31-ва гестационна седмица, пръстените ти няма да стават на пръстите ти и обувките ти ще бъдат с един номер по-големи, тъй като краката ти ще стават все по-податливи на подуване.  Отокът е подуване, което се предизвиква от задържането на течности в тъканите, най-силно изразено в краката и глезените. Възможно е дори да почувстваш лека скованост в пръстите. Това се случва, защото организмът произвежда по-големи количества телесни течности, за да покрие нуждите за развитието на ембриона,. Добрата новина е, че проблемът е само временен. 

Какво можеш да направиш
-Трябва да ограничиш до минимум количеството сол, която консумираш с храната си.
-Най-добре е да изключиш напълно солта.
-Трябва да избягваш да стоиш права, особено когато е горещо.

Докато чакаш
Колкото повече наближава датата на термина, толкова повече трябва да се "вслушваш" в тялото си и да отговаряш на нуждите му. Не прекалявай с дейности, които те изморяват или те напрягат. Занимавай се с неща, които ти доставят удоволствие и не се притеснявай. Мисли си, че каквото чувстваш ти, това чувства и детето в утробата ти. Най-вероятно до този момент вече си прекъснала работа. Възползвай се от възможността да подготвиш детската стая, да събереш багажа за родилното отделение, да уредиш всички неща преди раждането, а ако ще имаш близнаци - да осигуриш всичко необходимо, като следваш наръчника за пазаруване за близнаци. 

Изгони стреса
Притеснението за раждането може да те погълне. За да контролираш чувствата и тревогите си, се занимавай с дейности, които са ти приятни, стига да бъдеш сигурна, че няма да застрашат здравето на бебето, което носиш. Също така, много полезно би било да зададеш на лекаря основните въпроси, свързани с раждането. Какво ще стане, в случай че възникнат усложнения по време на раждането? Ако има някакъв проблем и се наложи да те преместят в държавна болница, как ще стане преместването и в коя болница? Колко чести ще бъдат посещенията в стаята в родилното отделение след раждането? Ще можеш ли да комуникираш с него или с акушерката по телефона, ако има нужда? Какво ще стане ако по някаква причина не може да бъде в родилното навреме?

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори