Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2015-11-12 15:21:39 +0200 Дръж багажа си готов и се подготви да изживееш най-вълнуващото събитие в живота си 32-ра седмица на бременността

32-ра седмица на бременността

32-ра седмица на бременността 470 900
Посещенията при лекаря ще са все по-чести.

Дръж багажа си готов и се подготви да изживееш най-вълнуващото събитие в живота си. Ще бъдеш физически изтощена, но облекчена и изпълнена с щастие, щом видиш бебето си! Успокой се, отпусни се и се наслади на свободното време, с което сега разполагаш.

Промени в плода
С навлизането в 32-ра гестационна седмица вече се намираш на финалната права. Плодът вече започва лека-полека да заема положението си за раждане, а именно да се обръща с главата надолу, и по тази причина всяко притискане, което оказва върху теб, е оправдано.

Какво да очакваш
Посещенията при лекаря ти от 32-ра гестационна седмица нататък ще бъдат по-чести. Ще се случват веднъж на две седмици, но може и да бъдат всяка седмица. В случай, че носиш близнаци, количествата на приетата храна и главно на витамини и протеини трябва да бъдат по-големи, тъй като нуждата от тях е "двойна". През третия триместър от бременността тежестта на матката ще те прави по-неподвижна, а отпускането на съединителните тъкани ще предизвиква чести болки в кръста и в гърба ти. Към края е възможно да усетиш намаляване на активността на плода. Това е напълно нормално, защото свободното място в матката вече е ограничено. Ако обаче спре да се движи рязко и продължително, незабавно трябва да уведомиш лекаря.  

Емоциите на бременната
Докато плодът "усъвършенства" функциите си и превес в развитието му взема завършването на белите му дробове, ти ще изпиташ множество противоречиви емоции. От една страна няма да имаш търпение да вземеш в обятията си новороденото бебе, а от друга може би ще те измъчват страхове за предстоящото раждане, за здравето на детето и способността ти успешно да приемеш ролята на майка. Колкото повече наближава раждането, е възможно внезапно да те обхване желание да уредиш различни въпроси, главно да подготвиш дома и стаята на бебето за посрещането на новия член на семейството. По-добре е обаче да пазиш запасите си от енергия, които ще ти бъдат ценни по време на раждането. Успокой се, отпусни се и се наслади на свободното си време, тъй като след раждането цялата ти енергия ще бъде концентрирана, ден и нощ, върху бебето ти. 

Бъди до мен
През този период можеш да обсъдиш с партньора си възможността да присъства в залата по време на раждането. Неговата помощ - главно от емоционална и психологическа гледна точка - ще бъде голяма. Ще държи ръката ти, ще ти дава кураж и ще те подкрепя. Също така, това, което ще изживеете заедно по време на раждането, ще ви сближи още повече и ще повлияе положително на връзката на новороденото с баща му. Увери се, че партньорът ти има достатъчно смелост и наистина желае да те придружи в родилната зала. Не го насилвай да го направи, ако не желае или няма да издържи психически.

Връзката ти с бебето
Вслушвай се в тялото си, в плода, който расте в теб, и неговите нужди. Не забравяй, че ембрионът е вече едно почти оформено човече, което чувства, чува и разбира. До този момент вече си разбрала кои звуци предпочита. Избери музика, която знаеш, че му харесва, наслади се на движенията му, пей му и му говори нежно. Може и да не разбира какво му говориш, но различава гласа ти от останалите и му харесва да го слуша. Помни, че от интонацията на гласа ти разбира как се чувстваш, в какво емоционално състояние се намираш и изпитва същите емоции. 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори