Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2021-02-24 16:29:59 +0200 Наличието на високи нива на прогестерон е от ключово значение за здравословната бременност. 4 начина за естествено увеличаване на прогестерона за по-здравословна бременност

4 начина за естествено увеличаване на прогестерона за по-здравословна бременност

4 начина за естествено увеличаване на прогестерона за по-здравословна бременност 470 900
Наличието на високи нива на прогестерон е от ключово значение за здравословната бременност.

Ето няколко естествени начина да се уверите, че имате правилния хормонален баланс.

Вероятно сте наясно, че вашата плацента играе ключова по време на бременност - да доставя кислород и хранителни вещества на развиващото се бебе. Но това, което може да не знаете, е, че плацентата се развива напълно едва между 12-а и 14-а гестационна седмица.

 

И така, кой носи отговорността за поддържането и подхранването на вашия ембрион дотогава? Точно така: прогестеронът.

След имплантацията този хормон на яйчниците стимулира растежа на кръвоносните съдове в лигавицата на матката и жлезите, които осигуряват хранителни вещества на вашето бебе проправяйки път за здрава плацента. Дори след като се оформи плацентата, прогестеронът все още работи усилено, поддържайки матката здрава и помага за предотвратяване на преждевременно раждане. Ето защо е толкова важно нивата на прогестерон да останат високи през цялата бременност.

 

И така, колко прогестерон ви трябва и как да разберете дали произвеждате достатъчно? За съжаление тези въпроси нямат прости отговори.

Лекарите смятат, че някои жени са изложени на риск от недостатъчност на лутеалната фаза (което означава, че произвеждат недостатъчно количество прогестерон), по-специално жени с поднормено телесно тегло (ИТМ от 19 или по-малко) или много нисък процент телесни мазнини; жени, които спортуват интензивно повече от четири часа седмично (или изминават над 30 км пеша на седмица); жени, които са губили менструалния си цикъл в миналото поради стрес; и жени, които имат кратка лутеална фаза (когато менструацията започва 10 или по-малко дни след овулацията).

Тъй като тези жени често имат затруднения, те обикновено се лекуват преди бременността с лекарства, които управляват целия им цикъл и стимулират яйчниците да произвеждат повече хормони - прогестеронът е само един от тях. Ако подозирате, че имате лутеална недостатъчност, незабавно говорете с вашия лекар за лечение.

Но като цяло повечето жени не могат да разберат дали техният прогестерон е недостатъчен, след като са бременни. Въпреки че медицинските специалисти смятат, че праговото количество (на горна референтна граница) прогестерон е необходимо за здравословна бременност, този праг не е добре разбран. Разочароващо е за жените да знаят, че прогестеронът е от съществено значение за здравословната бременност, но не могат да проследяват и управляват нивата си без помощта на лекар. Добрата новина е, че повечето жени нямат проблем с производството на прогестерон.

Но ако в миналото сте имали нередовни менструации, много тежък ПМС или ранни загуби на бременност, може да имате проблем с небалансиран прогестерон или естроген. В този случай би било разумно да попитате вашия лекар за следните начини за естествено увеличаване на нивата на прогестерона.

И дори да нямате нито един от горните симптоми, тези методи не могат да навредят (стига да получите одобрението на вашия лекар) - особено ако са част от чист и здравословен начин на живот при бременност или планиране на такава.

 

Как да увеличим ниските нива на прогестерон естествено?

1. Поддържайте нормално телесно тегло.

Първо, малко предистория: Естрогенът и прогестеронът се балансират взаимно в тялото. Повишените телесни мазнини могат да доведат до производството на излишен естроген в мастните клетки (чрез превръщане на други хормони в естроген); за съжаление, яйчниците не знаят, че това се случва, така че те не произвеждат достатъчно прогестерон, за да компенсират. Поддържането на нормално тегло не увеличава директно прогестерона, но помага да се поддържат нивата на естроген в норма.

 

2. Избягвайте претоварване.

Нормалното, умерено спортуване няма да навреди нито на нивата на прогестерон, нито на естроген; по-скоро е добре за вас и вашето бебе. Но прекомерното физическо натоварване - като състезателен CrossFit, например - може да доведе до небалансирани нива на кортизол, които ще намалят прогестерона като цяло.

Ето как се случва това: Стресът от толкова много физически натоварвания води до повишено и продължително производство на кортизол (основния хормон на стреса). Тъй като телата ни не са проектирани да произвеждат кортизол с толкова висока интензивност, в един момент тялото търси „помощ“, която намира, като прокарва прогестерона от яйчниците и го превръща в кортизол. Тази компенсация осигурява оцеляване, но оставя яйчниковите хормони извън баланс.

 

3. Намалете стреса.

Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, нали? Но изхождайки от предходната точка, разбирате какъв е смисълът. Има достатъчно изследвания, които показват, че практически честото преминаване към положителни емоции изпраща съобщение до надбъбречните жлези, че те могат да възобновят нормалната си функция (и да спрат да превръщат прогестерона в кортизол).

Освен това успокояването на когнитивната част на ума може да забави свръхпроизводството на хормони на стреса (което, както видяхме по-горе, също помага за балансиране на прогестерона).

Йога, плуване, книги за оцветяване за възрастни, плетене, тай чи, каквото и да работи за вас ... просто намерете своя начин да сте спокойни и щастливи!

 

4. Попитайте вашия лекар за витекс.

Витекс е билка, позната като натурално средство за подобряване на производството на прогестерон. Също така се използва за подобряване на симптомите при ПМС, нередовни менструации и подкрепа в ранна бременност, когато има анамнеза за потенциален дисбаланс на прогестерон. По-конкретно, той действа чрез стимулиране на хипофизната жлеза да произвежда повече лутеинизиращ хормон, който от своя страна сигнализира на яйчниците да произвеждат повече прогестерон. Витекс не трябва да се пие без проследяване от лекар, тъй като съдържа вещества, които потискат андрогените в организма.

 

Коментари

Neutral avatar

Подобни статии


Нашите спонсори

Нашите партньори