Bulgaria
info@babyspace.bg 359 2 489 94 92
2016-08-24 15:44:20 +0300 Кои са фразите, които да избягваме при общуването ни с децата? 4 неща, които не бива да казвате на детето си

4 неща, които не бива да казвате на детето си

4 неща, които не бива да казвате на детето си 470 900
Кои са фразите, които да избягваме при общуването ни с децата?
  1. Избягвайте да използвате твърде често суперлативи като „Страхотно“, „Уникално“, „Супер“ за занимания, в които детето тепърва напредва. Рискувате детето да изкриви мотивацията си и да започне да влага старанията си и да става все по-добро в това, което прави, най-вече търсейки още от вашето щедро одобрение. Вместо „Невероятна игра“ му кажете нещо по-конкретно и градивно, например: „Подаде топката много добре. Харесва ми, че се грижиш за съотборниците си“.
     
  2. „Нищо ти няма“. Когато детето се нарани и започне да плаче, ние инстинктивно се опитваме да го уверим, че не е толкова сериозно. Това обаче може да го накара да се почувства още по-зле. Нашата задача е да му помогнем да разбере емоциите си и да се справя адекватно с тях, а не да ги омаловажава и подценява. Прегърнете го и му покажете, че разбирате как се чувства.
     
  3. „Побързай!“. Когато детето за пореден път се бави със закуската си преди училище, само го стресирате допълнително, казвайки му, че няма време и трябва да побърза. По-добре се включете в процеса, като кажете: „Хайде да побързаме“, за да разбере, че и двамата сте от един отбор. Можете да превърнете сутрешната подготовка у дома в игра с предизвикателства от типа на: „Кой ще се облече първи“.
     
  4. „На диета съм“. Ако детето непрекъснато е свидетел на това, че всеки ден се качвате на кантара и говорите за това колко сте „дебела“, това може да се отрази доста нездравословно на възприятията му за храненето и как то се отразява на човешкото тяло. По-добре му обяснете, че се храните здравословно, защото така се чувствате по-добре, а не, защото искате да отслабнете.

Източник: parents.com

Коментари

Neutral avatar

Нашите спонсори

Нашите партньори